Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Kitűnőre nincs ösztöndíj, közepesre igen?

˝Úgy tudom, hogy a győri Széchenyi István Egyetemen vannak, akik kitűnő tanulmányi eredménnyel sem kaptak köztársasági ösztöndíjat, miközben másoknak 3,1–3,2-es átlaggal is megítélték˝ - írta olvasónk.


Úgy tudom, hogy a győri Széchenyi István Egyetemen vannak, akik kitűnő tanulmányi eredménnyel sem kaptak köztársasági ösztöndíjat, miközben másoknak 3,1–3,2-es átlaggal is megítélték. Szerintem ez igazságtalan.
Olvasó, aki nem érintett
Kovács Zsolt, az egyetem rektori hivatalának ügyvivő-szakértője: – Biztos, hogy 3,1–3,2 tizedes átlaggal senki nem kapott ilyen ösztöndíjat, ugyanis 3,51 az alsó határ. A köztársasági ösztöndíjat a legjobb hallgatók kaphatják, az odaítélés pedig a törvényi előírásoknak mindenben megfelelő belső szabályzat alapján történik. A hallgatói önkormányzatnak egyetértési joga van. Idén az egyetem létszámarányosan 46 helyet kapott az oktatási tárcától, ezt ugyancsak létszámarányosan osztjuk szét az egységes osztatlan és alapképzésen, illetve a mesterképzésen tanulók, továbbá a karok között. A zeneművészeti intézetnek például egy hely jutott, más karnak több mint tíz. Ennek hátterében az az alapelv áll, hogy a jogászok csak a jogászokkal, a műszakisok csak a műszakisokkal versenyezzenek.

Így fordulhat elő, hogy az egyik karon vagy intézetben a kitűnő tanulmányi eredmény sem elég az ösztöndíjhoz, miközben mondjuk a gépészmérnököknél már a 4-es átlag is kiváló teljesítménynek számít. A bírálat során egyébként nemcsak a tanulmányi eredményt, hanem a nyelvvizsgákat, a szakmai, valamint az egyéb – közéleti, sport – tevékenységet is figyelembe vesszük.

Olvasóink írták

 • 11. buggyant 2010. július 29. 15:05
  „fióka, én ezt már rég megállapítottam. Az utóbbi öt évben azt látom, egyre nehezebb a továbbtanulás. Egyre több támogatást vonnak meg és egyre több akadályt gördítenek a fiatalok elé. Az okát nem tudom kideríteni. Lehet, kevés a kőműves. De ha valaki gyógyítani akar, mér a fanglit nyomkodják a kezébe????”
 • 10. fióka 2010. július 29. 14:07
  „tehát a cél a tudás visszaszorítása”
 • 9. buggyant 2010. július 29. 12:18
  „Tudom h a SZIE az mi. Nem kevertem össze. Úgy általában modom hogy nekem úgy néz ki hogy igenis egyetemfüggő, karfüggő és átlagfüggő az ösztöndíj. A gyerekeimnél így látom.”
 • 8. chihiro 2010. július 29. 11:14
  „Én is kaptam annak idején köztársasági ösztöndíjat, bár az én átlagom 4,8 volt. Azonban nem a tanulmányi eredmény a döntő! Sokkal fontosabbak a következők: nyelvvizsgák száma és szintje, szakmai tevékenység, szakmai versenyek, önkéntes szakmai munka tanulás mellett, szaktanári ajánlás.

  Tehát a jó tanulmányi eredmény még nem elég!”
 • 7. farkasbalintm 2010. július 28. 22:22
  „6. buggyant 2010.07.28. 17:22
  tényleg nem kötekedésként, de a SZIE az a Szent István Egyetem. itt a SZE-ről van szó.
  és igen, itt a szifen (nekem már nem lesz sze) az ösztöndíjhoz minimum a kettes átlag, akár eléri a szakátlag, akár nem. persze azt sem árt tudni, hogy nem normál átlagról beszélünk. itt lehet ´nullaegészvalamennyi´ átlagot is elérni.”
 • 6. buggyant 2010. július 28. 17:22
  „Akkor az nem ugyanaz az ösztöndíj amire én gondolok. Az egyik gyerekem négyegész valamennyire 11000 ft ösztöndíjat kapott a Corvinuson, a másik meg semennyit szintén négyegészvalamennyire bölcsészen. Eltén. Mondják hogy a SZIE-n meg még a kettes is kap ösztöndíjat, egyébként anno nézegettem az egyetemi felvételi könyvet amiben táblázatban szerepel hogy melyik egyetemen melyik karon milyen teljesítmény mellett mennyi az ösztöndíj. Akkor az intézményi ösztöndíj? Vagy mi?”
 • 5. pjgabi 2010. július 28. 16:07
  „A köztársasági ösztöndíj nem terület, vagy egyetemfüggő. Kormány rendelet, illetve a felsőoktatási törvény szabályozza, az abban részesíthető hallgatók száma a felsőoktatási intézmény államilag támogatott teljes idejű alapképzésben, illetve mesterképzésben részt vevő hallgatói számának 0,8 %-a. Összege is szabályozott, jelenleg 34.000,- Ft/hó, két félévre, 10 hónapra folyósítják.”
 • 4. buggyant 2010. július 28. 15:52
  „Nem igazán nehézségi fokról lehet itt szó, hanem arról hogy milyen terület, például bölcsészkaron jóformán nincs is ösztöndíj, ha van az is jelképes, párezer ft (ELTE) de pl a Corvinuson megint más a helyzet.”
 • 3. Irwine 2010. július 28. 15:17
  „#2 pjgabi:
  Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy átlag nem biztos, hogy visszaadja azt, hogy ki a legjobb tanuló. Egyes karokon vagy szakokon lehet, hogy nehezebben lehet elérni egy bizonyos átlagot... Szerintem az oktatóknak elég nagy mozgásterük van abban, hogy náluk mennyit kell teljesíteni egy bizonyos szinthez illetve mekkora jóindulattal állnak hozzá a vizsgázókhoz.
  (Ezzel nem azt akartam mondani, hogy a jogász szak könnyű, mert persze, hogy nem az...)”
 • 2. pjgabi 2010. július 28. 13:33
  „Más egyetemeken, például a Budapesti Műszaki Egyetemen - ahol gondolom gépészmérnök-képzés is folyik - 4,5 az alsó határa már a jelentkezésnek is. Véleményem szerint a Széchenyi Egyetem "törvényi előírásoknak megfelelő belső szabályzata" a köztársasági ösztöndíjat, és saját magát is (le)minősíti azzal, hogy 3,51-es alsó határt állít. Ez az alapvető probléma, és nem a létszámok kari leosztása. A köztársasági ösztöndíjjal a köztársaság legjobb tanulóit kellene jutalmazni, s nem a kettes-hármas átlagok között "kiváló teljesítménynek" számító 4-es átlagú gépészeket.”
 • 1. buggyant 2010. július 28. 09:19
  „Más egyetemeknél is úgy tudom, hogy az is számít, melyik karra jár az ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek látták a két nagy gyűjteményt

A Radnai- és a Vasilescu-gyűjtemény a Városi Művészeti Múzeum állandó műtárgyanyagának alappillérei.… Tovább olvasom