Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kitiltatnák a kamionokat

A kamionok kitiltását kezdeményezte Eneséről a helyi önkormányzat pénteken. Az ok: hiába az új elkerülő, sok nagy jármű továbbra is a falun keresztül közlekedik.
Két hete adták át a leendő M85–86-os autóút hét kilométer hosszú enesei elkerülőszakaszát, s a tapasztalatok eddig pozitívak. A rendőrség fokozott figyelmének, esetleg az év végi, év eleji gyérebb forgalomnak köszönhetően nem történt említésre méltó esemény a szakaszon. Sólyáné Farkas Friderika alezredes, a Győri Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője a Kisalföldnek elmondta, hogy sem balesetnél, sem más okból nem kellett még intézkedniük.

Enesén ugyan jelentősen csökkent a forgalom, de sok tehergépjármű továbbra is a falun keresztül halad. Fotó: H. Baranyai Edina
Enesén ugyan jelentősen csökkent a forgalom, de sok tehergépjármű továbbra is a falun keresztül halad. Fotó: H. Baranyai Edina


Mesterházy József enesei polgármester lapunk kérdésére úgy fogalmazott: jelentősen csökkent a forgalom a településen. „Sajnos az a várakozásunk nem igazolódott, hogy a kamionok az elkerülőt használják majd. Közülük sokan továbbra is áthaladnak a községen, talán azért, mert GPS-ük erre irányítja őket. További kedvezőtlen fejlemény, hogy a kevesebb autó miatt többen hajtanak a megengedett ötven kilométer per órás sebességnél gyorsabban" – mondta a település vezetője. Hozzátette: pénteken levelet küldtek a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, hogy tiltsák ki a nagytehergépjárműveket a 85-ös főút enesei átkelési szakaszáról.

Lapunk tesztelte, mennyi idő spórolható meg azzal, ha valaki az elkerülőt használja. Minden szabályt betartva vezettünk a gyorsforgalmi úton: ahol lehetett, 110-zel, de figyelembe véve a 100-as, 80-as és 60-as sebességkorlátozó táblákat. A rábapatonai körforgalomtól a kónyi csatlakozásig 4 perc 40 másodpercig, visszafelé 4 perc 15 másodpercig tartott az út (a különbség abból ered, hogy kelet–nyugati irányban eggyel több körforgalmat kell megjárni).

A falun keresztül 5 perc 30 másodpercig tartott az út. Azaz nagyjából egy perccel került közelebb egymáshoz Győr és Csorna, igaz, nagyobb forgalom esetén, a 85-ös főúton lassabb jármű mögé szorulva a differencia lehet nagyobb is.

Olvasóink írták

 • 4. Tabornok 2012. január 16. 08:07
  „"Kitiltatnák a kamionokat" Támogatom.”
 • 3. macizoli 2012. január 10. 07:45
  „Üzenem azoknak a kommentelőknek akik szóba hozták,vagy szóba akarják hozni a kamionok üzemanyag fogyasztását okosabbak maradnak ha hallgatnak!
  Az enesei elkerülőn azt tapasztalom,hogy a 110-km es sebesség korlátozásnál a kamionok mellett alig vagy egyáltalán nem lehet elhaladni szabályosan. Pofátlanul és gyorsan lepadlózzák a gáz pedált pedig nekik ott is csak 80-km a megengedett.”
 • 2. görbebögre 2012. január 09. 19:34
  „Ez az elkerülö igy egy kalap ..... ér ,ha majd még hozzáépül 10-20km akkor majd rámennek az autók .De az még legalább 2év.Én egyszer mentem rá az elkerülőre de többet nem teszem . Most láttam azt az óriási pazarlást ?!?.”
 • 1. Dwatson 2012. január 09. 18:03
  „Nem csak a GPS miatt mennek a régi úton,a kerülőút mindig hosszabb az egyenesnél,ráadásul felüljárók,körforgalmak mind plusz üzemanyag fogyasztást jelentenek,ami egy kamion esetében literekben mérhető,főleg egy 40 tonnás esetében jelentős.Egy ilyen hatalmas kamiont lefékezni és újra felgyorsítani időveszteség is,és az emelkedőket is nehezen viseli,ezért vannak a kétsávos emelkedőkön kapaszkodósávok részükre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly is gyarapodtak a megyei közgyűjtemények

Számos történelmi, régészeti, irodalom- és művészettörténeti ritkasággal gyarapodott tavaly a győri… Tovább olvasom