Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Kitelepítik a kisebbségieket?

Az a hír kapott szárnyra, hogy „kitelepítik” jelenleg használt helyiségeikből Győrben a kisebbségi önkormányzatokat, s egy hajdani paneles felvonulási épületbe zsúfolják be őket. Ahogy mondani szokták: a hír másképpen igaz...
– Határozottan rémhírnek minősítem a nem is tudom honnan lábra kapott szóbeszédet, hogy a város elveszi kisebbségi önkormányzataitól jelenleg használt helyiségeiket – mondja lapunk kérdésére dr. Kovács Lajos jegyző. – Az igaz, szóba került, hogy jó lenne a kisebbségeknek egy sokféle célra korszerűen használható közösségi székház, de ez egyelőre nem több egy jó elképzelésnél.

Még csak ötlet szintjén

Az önkormányzat kisebbségi tanácsnoka, Pádár László is csodálkozik, hogy az eredeti ötlet ilyen formában „köszön vissza". Mint mondja, tanácsnokként ő maga is szorgalmazza, más kisebbségek vezetőivel egyetértésben, hogy legyen közös székházuk, amelyben megfelelő hely lenne például tánccsoportok, klubok működtetésére, könyvtárra, kiállítások és más rendezvények szervezésére.
A kisebbségi önkormányzatok most több, kisebb-nagyobb helyen vannak. A legnagyobb létszámú, a cigány önkormányzat a Hunyadi utcában, 80 négyzetméteres helyiségben. A lengyeleknek a Baross úton, az örményeknek és a németeknek a Kazinczy utcában (alkalmasint nagyobb alapterületen) vannak helyiségeik.

Már gondoltak rá

Mégis, mi lehet az alapja a rémhírnek nyilvánított szóbeszédnek? A város közgyűlésének döntése szerint 2003. december 31-ig bocsátja a kisebbségi önkormányzatok rendelkezésére ingyenesen vagy csekély térítéssel a helyiségeket. Hogy mi lesz december 31. után, igazából még nem került szóba. A kisebbségeket semmiképpen sem lehet „utcára tenni", hiszen az önkormányzat törvényi kötelezettsége biztosítani elhelyezésüket „a lehető legjobb körülmények" között.

Nem az a ház

Félreértésre az adhatott okot, hogy az intézményracionalizálás kérdései között szóba került, mint a kisebbségeknek átadandó közösségi ház, az Eötvös-iskola épülete, a Szigethy Attila úti panelház. Ezzel azonban más elképzelések vannak, tehát nem „telepítik ki" ide a kisebbségeket.
Egyelőre tehát itt tart az ügy...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új győri belváros épül tizenhatmilliárdból?

Győr talán legnagyobb léptékű városfejlesztése valósulhat meg, ha zöld utat kap az Interbonum Kft.… Tovább olvasom