Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Kitehető a megtelt tábla a parkolóházra

Hat évvel a megnyitása után először írunk cikket arról, hogy a győri Jókai utcai parkolóházban nem lehet megállni, mert napközben megtelik autókkal.

Ehhez nyilván kellett az ingyenessé válás is, de mi lesz ezután?

Február elejétől működik élesben az új parkolási rendszer a megyeszékhelyen, lényege, hogy a Jókai és a Révai utcai parkolóházat megadott ideig ingyenesen használhatják az autósok, cserébe az utcai fizetős parkolókért sokkal többet fizetnek, mint tavaly.

Nincs üres parkolóhely a Jókai utcában – történelmi pillanat. Fotó: K. Cs.
Nincs üres parkolóhely a Jókai utcában – történelmi pillanat. Fotó: K. Cs.

A merésznek tűnő ötlettel az volt a cél, hogy az éveken át alig-alig használt parkolóházba végre becsábítsák az embereket, s így a szűk belvárosi centrum túlzsúfolt utcáit megszabadítsák 260 autóstól (ennyi az óriásgarázs kapacitása). Nem telt el sok idő, s a saját szemünkkel láthatjuk, hogy az ötlet bejött: az ingyenes parkolás ˝jolly joker˝ az autósoknál. 

A parkolásért felelős Komszol adatai ezt megerősítik, a keddek kivételével reggel kilenctől délután egyig-kettőig rendszeresen 100 százalékos (vagy ahhoz közeli) kihasználtság mellett működik a Jókai utcai parkolóház. A keddi napok kisebb forgalmát statisztikai mutatók bizonyítják már évek óta, magyarázatot találni rá nehéz, de tényként kezelendő. A másik, Révai utcai parkolóház, amely nemrég  nyitott, a déli csúcsban jelenleg ötvenszázalékos kihasználtságot mutat.

Eddig ilyen probléma nem volt: az autósok azért akasztják meg a forgalmat a Jókai utcában, mert a teli parkolóba is be akarnak állni, s inkább kivárják, míg valaki kijön. Fotó: Krizsán Csaba
Eddig ilyen probléma nem volt: az autósok azért akasztják meg a forgalmat a Jókai utcában, mert a teli parkolóba is be akarnak állni, s inkább kivárják, míg valaki kijön. Fotó: Krizsán Csaba

Érdekesebbnek tűnik tehát a Jókai utcai parkolóház – már csak azért is, mert éveken át az alacsony kihasználtság miatt cikkeztünk róla –, ezért maradjunk is ennél.

Németh Zoltán alpolgármester nem titkolja, hogy elégedett az eddigi eredménnyel és magával az ötlettel, amely a Komszoltól származik. Tény persze, hogy a belváros utcái nem ürültek ki egyik pillanatról a másikra; most is sokan parkolnak az Árpád vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton  – de ezek az autósok a drága parkolójegy miatt sokkal sűrűbben váltják egymást, amit az eladott jegyek számából lehet leszűrni. Mindez azt jelenti, hogy az autósok könnyebben tudnak helyet találni maguknak, vagyis kevesebbet kell körözniük egy-egy szabad helyért.

A másik, Révai utcai parkolóház, amely nemrég  nyitott, a déli csúcsban jelenleg ötvenszázalékos kihasználtságot mutat.
Nem gondoltuk volna mostanáig, hogy ezt a problémát lesz okunk feszegetni, mégis muszáj: a Jókai utcában sokszor megakad a forgalom amiatt, mert az autósok be akarnak kanyarodni a parkolóházba, de az tele van, így nem tudnak. A sofőr ilyenkor inkább  kivárja, míg valaki kijön, ekkor azonban mögöttük sem tudnak haladni. Az alpolgármester elmondta, ha az autósok betartanák a ˝Megállni tilos!˝ tábla jelzését a bejárat előtt, akkor szabaddá válna az éppen emiatt kialakított pluszsáv. Az is tény ugyanakkor, hogy a szomszédos Komszol-irodába érkezik a sávon  parkolók többsége ügyet intézni.

˝Amikor a parkolóház épült 2003–2004-ben, a hatósági engedélyeket nyilvánvalóan az alapján adták ki, hogy a mostani csúcsforgalmat is elbírja-e a Jókai utca. Elvileg tehát nem lehetne gond, de nyilván az autósokon is múlik, hogy így legyen˝ – mondta Németh Zoltán, aki hozzátette, levelet kíván írni az autósiskoláknak is, hogy a tanulóvezetőket (a nyugodtabb időszakban) vigyék be a parkolóházba, hogy megtanuljanak ott is biztonsággal közlekedni.  

Olvasóink írták

 • 10. nasi12 2010. március 02. 07:56
  „A parkoló házak építése emberiség és város elleni bűntett!
  Csak a föld alá szabadna ilyet építeni, és a föld feletti területet pedig parkosítani.”
 • 9. jirzi1 2010. február 21. 15:22
  „Menjetek el a Miskolci parkolóházba,ha ez szűkösnek tűnik. Nagy jó dolgotokban azt sem tudjátok mit csináljatok,kit szidjatok .Ezt nekünk építették ,és én mindig itt parkolok.Ha nem tetszik nem kell bemenni.Állj meg a Baross-on.Ennyi”
 • 8. 120L 2010. február 20. 17:10
  „6.
  Kivitelezési hibák...
  Ki volt a kivitelező?”
 • 7. Prérifarkas 2010. február 20. 16:31
  „Hát igen kicsit szűkös, no de ez magyar jelenség, Totalcar írt erről okosat az elmúlt hetekben.
  Igen ez komoly hiba, hogy kis autó fér el normálisan.
  A megközelítés távozás, sem itt sem az újban nem tökéletes de ez van.
  Én még emelnék a parkolási díjon, aztán csak megritkulnak ott a gépjárművek.
  Bár én is szeretek klozetra autóval menni:))”
 • 6. dominiim 2010. február 20. 11:06
  „Minden elismerés a parkolóházban dolgozók részére ! Szinte változatlan létszámmal továbbra is udvarisan és
  segitőkészen végzik munkájukat!
  Sajnos csak most derül ki, folyamatos, állandó terheltség alatt az épület kivitelezési hiányossága. Nincs meg-
  oldva a vizelvezetés, havas-latyakos időben hatalmas tócsák éktelenkednek előfordul, hogy a legalsó szintet
  le is kell zárni.
  Bizzunk benne, hogy a következő parkolóházak kivitelezésekor figyelembe veszik a jelentekző hiányosságokat!
  A belvárosi parkolás megoldása még több parkolóház vagy többszintes földalatti parkolók épitése !”
 • 5. adamasz1977 2010. február 20. 10:17
  „Urban! neked semmi nem jó! Emlékszem rád a másik parkolóházat is fikáztad! Rossz helyen van? Hát hova kellett volna építeni? a dunakapú térre? Ha béna vagy, ne parkolj ott! Nem azért nem parkoltak ott, hanem azért mert jó magyar szokás szerint Wc-re is autóval mennek.”
 • 4. jirzi1 2010. február 19. 23:10
  „Szerintem teljesen rendben van .”
 • 3. megmindiggyöri 2010. február 19. 20:56
  „"ha az autósok betartanák a ˝Megállni tilos!˝ tábla jelzését a bejárat előtt" - hát gondoskodni kell róla, h. betartsák.”
 • 2. urbaniastapista 2010. február 19. 11:56
  „Persze, hogy csak ingyen telik meg, mert teljesen elszúrt helyen van, szűk, és ha nem lenne a külön kártyadugdosó segéderő, be is dugulna sokszor.
  A megközelítése kriminális.
  Ha a kelet felől közelítek, akkor araszolhatok végig a Bajcsyn, bár kifelé gyorsan lehet menni a Jókain.
  Nyugat felől fordítva van, a Jókain bejutni könnyű, kifele már marad az Árpád-Aradi-Bajcsy poroszkálás.
  Azért azt nem hiszem, hogy az utcai többletbevételek fedezik a parkolóházak elmaradt hasznát.”
 • 1. enzof 2010. február 19. 11:26
  „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Többet kellene áldozni az ökoprogramra!˝

˝Tizenötről huszonöt százalékra emelje saját vállalását a győri önkormányzat az ökoprogramban: így… Tovább olvasom