Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kitartó anyukák a veszélyes kanyarban

Győrújbarát - Többször végez sebesség-ellenőrzést a baráti óvodakanyarban ezentúl a rendőrség, ott, ahol harminc kilométeres korlátozás van érvényben. Ez a legutóbbi eredménye az aggódó szülők összefogásának.
Szülők lassították a forgalmat címmel december 20-i számunkban írtunk a félpályás útlezárásról, amit azért tartottak a győrújbaráti óvodánál, mert az intézmény épp egy emelkedő előtti kanyarnál van. Az autósok közül sokan mégsem tartják be a harminc kilométer/órás sebességkorlátozást, így viszont veszélyes átkelniük az óvodába érkező kicsiknek és szüleiknek az úton. Az egyik anyuka, Farkas Boglárka ezért már hónapok óta úgy igyekszik enyhíteni az áldatlan állapoton, hogy minden reggel fényvisszaverő mellényben áll az út mellett. Erről írtunk január 8-i számunkban Anyukák segítik az átkelést címmel is, amikor egy reggel vele tartottunk önkéntes akciójára. Megfigyeltük: a szülők demonstrációja óta sokkal többen lassítanak Győrújbaráton az óvoda előtti kanyarban, de még mindig szükség van Boglárka és a hozzá gyakran csatlakozó másik édesanya, Veszprémi Miklósné segítségére. Sokan azért lassítanak, mert meglátják rajtuk a sárga mellényt, az akciójának másik haszna pedig az, hogy az anyukák integetnek az óvoda felől autójukhoz igyekvő szülőknek, mikor mehetnek át biztonságosan az úttesten, mikor nem jön épp autó, azt ugyanis nem látnák.

Veszélyes lejtő: Havi sebesség-ellenőrző tervébe felvette a rendőrség a győrújbaráti óvoda előtti szakaszt, hogy biztonságosabbá váljon a gyalogosközlekedés. Fotó: Bertleff András
Veszélyes lejtő: Havi sebesség-ellenőrző tervébe felvette a rendőrség a győrújbaráti óvoda előtti szakaszt, hogy biztonságosabbá váljon a gyalogosközlekedés. Fotó: Bertleff András

Több mint száz gyermek jár a győrújbaráti óvodának ebbe az épületébe, ugyanakkor reggelente nyolc és kilenc óra között kétszáz autó szokott lefelé haladni a Horgason. Ezért a szülők szerint megoldást egy körforgalom jelentene, hiszen ennél az emelkedőben lévő kanyarnál öt út és két kocsibehajtó találkozik.

– Továbbra is ott állunk reggelente a kanyarban, de már egyre több szülő aktivizálja magát az ügy érdekében különböző módokon, mert mindenkinek fontos, hogy mihamarabb megoldás szülessen. Az egyik apuka például a rendőrségnek írt levelet – mondta el lapunknak Farkas Boglárka. A rendőrség válasza szerint megvizsgálták a biztonságos gyalogos átvezetés lehetőségét az óvoda előtt, de az út vonalvezetése miatt ez nem lehetséges, az indok szerint ugyanis nem szabad kijelölni beláthatatlan kanyarban zebrát. Arról is tájékoztatta ugyanakkor a hatóság a szülőt, hogy a havi sebesség-ellenőrző tervbe folyamatos jelleggel felvették a helyet.

Olvasóink írták

 • 8. bugyortudor 2009. március 11. 12:26
  „Üdv!
  Nem tudom olvassátok-e még, de lenne egy-két észrevételem.

  Megkérdeztem szülőket, akik lent parkolnak, hogy miért parkolnak ott.
  1. Két helyre visznek gyereket, az iskolába is és az óvodába is, a parkoló félúton van.
  2. Más elintéznivalója is van, pl. postára megy.
  3. Az óvodánál lévő parkoló kicsi, nincs hely, amikor jönnek, így továbbmennek.

  A lenti parkoló reggel amikor az óvodásokat hozzák, soha nem üres! Mindig tele van. Az átkelés nem biztonságosabb ott, sőt. És ezt az ott parkoló szülők mondják, nem én találtam ki.
  Az a baj, hogy ezen a környéken egyetlen hely van, ahonnan szabályosan lehet közlekedni!
  Ez pedig a kontra saroknál lévő pár db parkoló, mert ott mindegyik oldalon van járda és zebra. A Művháztól bármelyik irányba indulsz el, mindenhogyan szabálytalanul közlekedsz, kivéve persze ha a Művházba magába akarsz bemenni.
  Ott már eleve nem tiltja sem tábla sem erkölcsi norma a száguldozást!!! Szándékosan így írtam, mert tényleg nyomják neki, mint az őrültek.
  Azon kívül minden reggel tucatnyi szabálytalanul parkoló, megálló autó várakozik az út szélén a megállni tilos táblák ellenére akiket a közlekedő autósok kénytelenek kerülgetni, és nem egyszer fordult elő, hogy egy ilyen autó mögül léptek ki elém, én szabályosan közlekedtem ott 50-el és majdnem tragédia lett belőle.
  (a Liszt F. elején lévő megállni tilos táblát ellopták gondos ellenérdekelt kezek és a rendőrök vállrándítással elintézték a dolgot, hogy nem büntetnek, mert nincs ami tiltja. Végülis így is hozzá lehet állni a dologhoz. Elvileg kéne lenni, ellopták, így nincs.)
  Így én egyáltalán nem gondolom azt, hogy ott biztonságosabb lenne az átkelés. A Művház parkolójából bármerre közlekedni is éppen olyan szabálytalan, mint az óvodánál, csak veszélyesebb. Ott sincs járda, sem zebra a Művház oldaláról, ahonnan biztonságosan át lehetne jutni a túloldalra, a fent említett okok miatt. Ergo: szabálytalan és balesetveszélyes. A különbség annyi, hogy az óvodánál azért a szorgalmi időszakban reggelente 95%-ban ott vagyunk, ott van a tükör is és ott azért be kell tartani a 30-at.

  Itt a legjobb megoldás a kereszteződés átépítése lenne, vagy egy lassító járdasziget beépítésével, vagy egy körforgalommal. Fekvőrendőrt nem lehet tenni, mert főútvonal, kanyarban van és lejtős útszakaszon.

  Megoldás lehetne még a 30as tábla környékén, az úttesten elhelyezett ún. rázó kihelyezése, ami hasonló mint a fekvőrendőr, csak lassan lehet rajta áthaladni, mert különben jól megrázza az autót, de nem emelkedik ki úgy a pálya síkjából, mint a fekvőrendőr. Külföldön ez működik, nálunk még nem találták fel.

  Üdv:
  Farkas Boglárka”
 • 7. Judytka 2009. március 04. 20:10
  „Gyurgyalag igazad van,ráadásul reggel az a parkoló(mikor viszik oviba a gyerekeket,)teljesen üres...
  Tehát a szülők is lehetnének körültekintőbbek..nem olyan nagy távolság,hogy nem lehet gyalog megtenni!
  (ettől függetlenül én továbbra is egyetértek azzal,hogy sebességmérőt kell elhelyezni.)”
 • 6. gyurgyalag 2009. március 04. 17:37
  „Egyetértek a sebesség méréssel, valóban veszélyes a kanyar.
  Azt azonban nem olvastam a cikkben, pedig tény, hogy ettől a kanyartól kb 50 m-re van egy nagy parkoló, ahol a szülők megállhatnak az autókkal és ott -bár zebra nincs felfestve- sokkal biztonságosabban lehet átkelni a gyermekekkel, mivel belátható a teljes útszakasz.
  Ennek ellenére a szülők egy része ragaszkodik az óvoda bejáratához legközelebb eső, nagyon veszélyes átkeléshez....”
 • 5. Judytka 2009. március 04. 16:26
  „Önkormányzat!!!Ébresztő!”
 • 4. Sunyi 2009. március 04. 12:57
  „Hol van a Baráti vagy a Csanaki polgárőrség ilyenkor?”
 • 3. Maci32 2009. március 04. 10:02
  „Azt a szakaszt átkéne építteni nem fekvő rendőrt kirakni.”
 • 2. Judytka 2009. március 03. 18:45
  „Igen,vagy egy sebesség ellenőrző műszer..Máshol,ennél sokkal indokolatlanabb helyeken kint van!”
 • 1. enzof 2009. március 03. 18:21
  „Fekvőrendőr egy kicsit megoldaná a helyzetet,minden irányból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai átszervezné a cégeket

Győr - Borkai Zsolt polgármester másfél éve próbálta először átszervezni a városi cégeket, de… Tovább olvasom