Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Kiszűrhetők az áramzabálók

Győr-Moson-Sopron - Nemcsak az egyes háztartási gépek és elektronikai, berendezések fogyasztását, hanem annak részletes költségét is megmérheti ma már bárki a saját otthonában. Utánaeredtünk, hogyan – érdekes eredményeket kaptunk.
Néhány ezer forintért kapható – többnyire még csak az interneten – az a fogyasztásmérő, amely a konnektor és az elektromos berendezés közé iktatva pontos adatokat szolgáltat annak fogyasztásáról.

A töltéstavai Bódis Róbert akkor rendelte meg az energiamonitornak is nevezett szerkentyűt, amikor feltűnt, hogy a család hűtőszekrénye aránytalanul hangosan és sokat működik. Mint kiderült, a hangjához méltóan fogyaszt áramot is.

– Kiderült, hogy csak a hűtő, ami egyébként szinte új, 1200 forintot fogyaszt havonta – a fagyasztószekrényünk csak 700-at –, ezért hamarosan megnézetem egy szerelővel – mondja Bódis Róbert, aki érdekes, „zsebbe vágó" felfedezéseket tett a lakás más pontjain is. A fogyasztásmérő ugyanis nemcsak azt mutatja meg részletesen, mennyi áramot használ egy adott berendezés, hanem azt is kiszámolja, hogy hetente, havonta, vagy akár éves szinten ez mennyibe kerül. A drágább energiamonitorok egyszerre több tarifát is tudnak kezelni, s el is tárolják memóriájukban a mért adatokat. Az alig húszcentis dobozkát csatlakoztatva például kiderül, hogy a kikapcsolt, de készenléti – úgynevezett „standby" – állapotban hagyott elektronikai berendezések is „eszik" rendesen az energiát. Ennek a felfedezésnek köszönhető, hogy a töltéstavai családnak már vissza is jött a berendezés ára.

Házi mérés: A műszer a napi, havi és éves fogyasztást is mutatja. Fotó: Krizsán
Házi mérés: aműszer a napi, havi és éves fogyasztást is mutatja. Fotó: Krizsán


– A dolgozósarkomban megmértem, hogy a csatlakoztatott számítógép, a három monitor, a hifitorony és az asztali lámpa mennyit fogyaszt, amikor be sem kapcsolom őket. Kiderült, hogy 55 wattot, ami gyakorlatilag annyi, mintha egy 55 wattos izzó folyamatosan, éjjel-nappal világítana a szobában! Ez havonta 1300 forintot jelent – osztott-szorzott Bódis Róbert, aki nem véletlenül jutott arra az elhatározásra sem, hogy lecseréli egyik régebbi monitorját. Az ugyanis majdnem négyszer annyi áramot fogyaszt, mint a korszerű „lapos": 24 helyett 85 wattot.

Hasonló képet mutatott a nappali is, ott a tévé, a videó és a DVD-lejátszó 15 wattot fogyaszt. Igaz, ezeket egy kicsit nehézkes lenne minden alkalommal ki-be kapcsolni, de az például már megfontolandó, hogy egy egyhetes nyaralás alatt áramtalanítsuk-e a „multimédia-sarkot". S még egy adat: a bedugott, de éppen nem használt telefontöltő is felhasznál fél wattot, ami ugyan első hallásra nem sok, de ugye a sok kicsi sokra megy.

A Nagy Energiavadászat azonban még nem ért véget: arra is kíváncsi volt, vajon mennyibe kerül egy menet a mosogatógéppel – eláruljuk: negyven forintba, legalábbis ami az energiafelhasználást illeti –, s hamarosan azt is kiszámolja, hogy a mosó- és mosogatógép egyes programjai között mennyi a fogyasztásbeli különbség. Ha pedig sikerül feltérképezni az egész „ház" fogyasztását, konkrét lépésekkel – az „energiazabáló" készülékek lecserélésével, vagy éppen teljes lekapcsolásával – akár ezrekben is mérhető lehet a megtakarítás.

Olvasóink írták

 • 14. Fehér Anikó 2008. október 28. 07:28
  „Egy ideje foglakoztat a kérdés: van egy fényerőszabályozós állólámpánk. 300 Wattos izzó van benne. Akkor is 300 W a fogyasztása, ha nem tekerjük fel teljesen, hanem éppen csak pislákoltatjuk?”
 • 13. neon 2008. augusztus 09. 23:34
  „Akinek már van ilyen készüléke, kérem, mérje meg egy fojtótrafóval szerelt (tehát nem kompakt) neoncsöves lámpa áramfelvételét. Mondjuk, egy 11 Wattosat.
  Szíveskedjen hozzászólásában megírni, mennyit mért? Sokunk nevében előre köszönöm.”
 • 12. Hő - Kép Kft. 2008. augusztus 09. 15:26
  „Nagyon jónak találom ezt a hozzállást.
  Végre nyívánosságot kap az energia felhasználás pontosítása.
  Kapcsolódom a felmérésekhez, cégem hasonló témakörben nyújt szolgáltatást.
  Épületek üzemeltetésével kapcsolatban keressük azokat a pontokat ahol sok apró megtakarításra hívhatjuk fel a figyelmet.
  A falak szigetelési állapota, fűtés, klíma, világítás és vízhasználat.
  A háztartásban használt készülékek feleslsges energia felhasználása.
  Javaslatot adunk milyem módon, milyen eszközök alkalmazásával csökkenthetők a kiadások.
  Milyen megújuló energia forrást lehetne gazdaságosan alkalmazni.
  A beruházásokhoz pénzügyi forrásokat ajánlunk.
  Segítőkészen állunk rendelkezésre a 30/9162452-estelefonon, vagy E-mailen.pocze.peter@t-online.hu Hő - Kép Kft.

  De igen is az egyes forintokon kell és lehet spórolni.

  Energiával gazdálkodni =
  Abból a fajtából, - Akkor, - Ott,- és Annyit felhasználni amannyi szükséges.”
 • 11. tricse 2008. augusztus 09. 13:47
  „na akkor kérek egy jó módszert arra,hogy a villanyboylert -80 l--hogy tegyem olcsóbbá,mert az 55 nm-es panelom villanyszámlája havi 20ezer,ami úgy derült ki,hogy kaptam márciusban egy 170ezer forintos elszámoló számlát,amit azóta sem tudok kifizetni és részletfizetést sem kaptam rá,mert nem tudtam,hogy 15 napon belül kellett volna igényelnem

  egyszóval horribilis összeg ,amikor sorsot kell húzni melyikünk fürödhessen,mert ugye 80 l az csak sörből sok:)-----a fene se érti”
 • 10. Hápé 2008. augusztus 08. 15:16
  „Fizikálisan lekapcsolni a TV-sarkot? baumax,-4200 ft-ért lehet venni távirányítós konnektor szettet, ezt az elosztó elé dugaszolva kényelmesen lehet ki/bekapcsolni a készülékeket távirányítóval. Így a négy-öt standby állapotban lévő készülékből(TV,Beltéri,Házimozierősítő,DVD) marad egy,telefontöltőnyi fogyasztás. NÁLAM BEJÖTT! havi szinten 2000-rel fizetek kevesebbet”
 • 9. Harcona Marcos 2008. augusztus 08. 13:32
  „Router/modem lekapcs nehézségeinek enyhitésére:
  Kell venni egy kapcsolós hármas elosztót. Valódi kínai már pár száz forintért kapható - erre a célra kiválóan megfelel. Aztán már csak egy mozdulat.

  Az igazán profik persze vehetnek túlfeszültség védett elosztót is, a drágábbak még a telefon vonalat is védik - párezerér´”
 • 8. Marcona Harcos 2008. augusztus 08. 13:23
  „Egyrészt igen, rá lehet arra keresni, másrészt :-)
  http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZVV0hCUFpXeEZNQT09&pid=VkZod1NtVnJNVFpUVkVaUFlXdEZPUT09

  Ha valakinek megéri a majd´ kéthavi számla árát, akkor vegye meg. (Nekem pl. van, és másra is jó, nemcsak számoláshoz.)

  Attól persze senkinek sem lesz egy fillérrel sem kevesebb a számlája, ha vett egy ilyent. (Azt, hogy mi mennyit fogyaszt, onnét is meg lehet tudni, hogy meg kell nézni mi van ráírva, általában a készenléti fogyasztás is fel van tüntetve - szorozni meg -elvben- mindenki tud.)
  ...éshátpersze nem akkora csoda, hogy folyamatosan fogyaszt egy hűtő, ha folyamtosan meg. :-)

  A gond inkább az, hogy egy tisztességes takarékos izzó 20 hagyományos árába kerül - spórolni pedig azzal lehetne a legjobban. (Az egy évnél hosszabb garancia csak elméletben létezik. Gyártónak kell visszaküldeni, a küldés pedig annyiba kerül, mint egy új izzó.)
  Ráadásul egy takarékos izzó még tud többet is fogyasztani, mint a hagyományos, ha rendszeresen le/fel kapcsolgatják.

  Az átlagháztartás nem fogja (tudni) lecserélni akkor sem az összes gépet ´A´ osztályúra, ha tudja, hogy sokat fogyasztanak - bár szerencsés megoldás volna ezt államilag támogatni.
  Mondjuk amit számlával tudok igazolni, hogy a háztartásba vettem, és áldoztam arra, hogy kisfogyasztású, de drágább modell legyen, annak az árából valahány %-ot vissza lehessen igényelni az adóból.
  Mindenki jól járna vele, szóval kizártnak tartom. :-(

  Amúgy:
  ml-nél a pont :-)”
 • 7. Kobra 2008. augusztus 08. 12:02
  „Bocs, kis csacsi voltam, ott van a fényképen a típus, abból könnyen kiderül :-)”
 • 6. kobra 2008. augusztus 08. 11:56
  „tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, de biztos sokakban felemrül a kérdés: hol kapható?
  Ha pl. egy nagyobb család több háztartása használja, nem napi szinten, biztosan tanulságos lehet. No meg gazdaságos is...”
 • 5. pazarló 2008. augusztus 08. 11:16
  „Alapvetően én is azt mondom, hogy ezzel hatalmas pénzt nem lehet megtakarítani... de azért elgondolkodtató, hogy sokféle módon pazaroljuk az áramot (is). A ki-be kapcsolgatásról az a véleményem, hogy semminek sem használ, de a villanyt sem hagyom felkapcsolva csak azért, mert a kapcsolgatástól csökken az élettartama... szerintem egy routernek semmi baja sem lehet attól, hogy éjszakára (vagy pár napra) kikapcsolom.”
 • 4. Hajni, Győr 2008. augusztus 08. 10:54
  „Talán van benne valami, de teljesen mindegy. Sok otthoni terméknek nem tesz jót az állandó ki-be kapcsolgatás. Az árammal ha nagyon spórolni akar valaki, akkor gyújtson gyertyát. Drága, tény és való. De ennél egy panelban élőnek még a fűtés télen sokkal veszélyesebb. Nem a 40 Ft-on kell spórolni, az ég szerelmére. Ha valakinek megy pl. a számítógép-amire volt pénz,az internet modemmel-amit nem kötelező megvenni, akkor ne a kb. 5000,-os(egy két fős családban kb. annyi) villanyszámlán spóroljon! A hűtő, tv. stb. elkerülhetetlen. Ja akkor a 2200 W-os vasalót sem kell használni. Itt kezdődik a spórolás.”
 • 3. ml 2008. augusztus 08. 09:10
  „Legjobb sátorban élni, kint meg a birkák...
  Én a f?tést szeretném panelban lekapcsolni.
  Nyáron túl meleg, télen meg túl drága.”
 • 2. felhasználó12 2008. augusztus 08. 07:25
  „Amit a legnehezebb (legkényelmetlenebb) kikapcsolni az pl. a router, vagy a netszolgáltató modemje, vagy a tv-hez csatlakoztatott beltéri egység. Ezeket már macerásabb ki-be kapcsolgatni, pedig ezek is eszik az áramot ha használjuk, ha nem. Csak hát pl. a router nem is szereti, ha naponta többször kapcsolgatva van, akárcsak a modem.”
 • 1. xxxxx 2008. augusztus 08. 07:08
  „a sokat szidott áramszolgáltató személyes ügyfélszolgálatán is lehetett "kölcsönözni" ilyen készüléket, de ha jól tudom megszüntették, mert sokan "elfelejtették" visszavinni őket”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euró: Minél később, annál jobb?

Magyarország - Az euró még sehol, de már fázunk tőle. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a… Tovább olvasom