Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Kiszolgáltatva, tartalék nélkül

Kétségbeesésükben országos demonstrációt fontolgatnak a fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezetei.

Országszerte hozzávetőlegesen 600 ezer tagot képviselnek. Demonstrációra akkor kerülhet sor,  ha változatlanok maradnak a jövő évi költségvetés tervezetében a fogyatékosügyet érintő sarokszámok.

– A költségvetési törvény tervezete szerint jövőre valamennyi, a fogyatékosügyet érintő forrás a más ágazatoktól történő elvonás mértékét messze meghaladón csökken. A tervezett – egyes területeken akár 50 százalékos – mínusz  nemcsak a jövő évet érinti, hanem visszaveti, illetve megszüntetésre ítéli azokat az ellátásokat, amelyeknek létrehozását több évtized alatt sikerült elérni – összegezte a tervezett elvonások várható hatását Tóth Jánosné, az értelmileg sérültek és segítőik egyesületének megyei elnöke.

Fájóan igazságtalan, hogy az elmúlt években a fogyatékosügyi
Fájóan igazságtalan, hogy az elmúlt években a fogyatékosügyi feladatokra szánt források folyamatosan csökkennek - mondta Tóth Jánosné.

A  szakember a kilátásba helyezett változtatások közül a legelfogadhatatlanabbakat sorolva elmondta: aki után szociális foglalkoztatási támogatást folyósítanak, nem lenne igényelhető nappali ellátási normatíva. Ez azt jelenti, hogy az értelmi fogyatékossággal élő személyek napközi otthonaiban meg kellene szüntetni a szociális foglalkoztatást. Ez fenyegeti a nappali ellátók fennmaradását, életbe vágó bevételtől fosztja meg a munkát végző értelmi fogyatékos emberek családjait. A törvény a tartós bentlakásos intézmények átalakításának határidejét 2010. január 1-jéről 2013. december 31-re tolná ki, holott a tizenegy éve meghatározott, ám azóta a tervek szintjén sem kidolgozott átalakítás szükségességére már több hazai és nemzetközi szervezet is felhívta a kormányzat figyelmét. A tartós bentlakásos elhelyezés biztosítása után járó normatíva 16 százalékos megnyirbálása csődhelyzetbe juttatná az intézményeket, a szociális foglalkoztatásra szánt összeg felére apasztása pedig lehetetlenné tenné az ellátottak számára, hogy az intézmény fennmaradásához szükséges térítési díjat ki tudják fizetni. Csakhogy ezek a szolgáltatások a fogyatékossággal élő emberek számára az otthont jelentik, innen – a hajléktalanszállókat kivéve – nincs hova menniük. Az érdekvédő mindehhez hozzátette: a költségvetési terv a szociális foglalkoztatási támogatás terén az idei évhez képest 62 százalékos elvonást tartalmaz.

Ez azt jelentené, hogy jövőre a szociális foglalkoztatottaknak a kétharmada elveszítheti a munkáját. 

Tóth Jánosné hangsúlyozta, tudják és tudomásul veszik, hogy válságos időket él az ország, de mint mondta,  fájóan igazságtalan, hogy az elmúlt években a fogyatékosügyi feladatokra szánt források folyamatosan –  jövőre a más ágazatokat érintő 14–19 százalékos mértéket messze meghaladva, mintegy 22–24 százalékkal – csökkennek.  Az újabb elvonások lehetetlen helyzetbe hozzák a tartalékaikat az elmúlt években felélő családokat és megszűnésre ítélik a támogató szolgáltatások fenntartóit. 


Levél az országgyűlési képviselőknek

A szervezet a költségvetést érintő törvénytervezetek kapcsán levélben a minap a megye országgyűlési képviselőihez fordult támogató  segítségért. Mint írták, hisznek a problémák tárgyalásos rendezésében, de amennyiben erre nem lesz lehetőség, 22 ezer tagjukkal csatlakoznak a több fogyatékosügyi szervezet összefogásával kilátásba helyezett országos demonstráció előkészítéséhez.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. október 12. 14:24
    „"1" azt meg kifelejtette, hogy a bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját!”
  • 1. Vera1944 2009. október 12. 11:43
    „Már szinte semmire nem maradt pénz, mig mások akik jól összelopták magukat, dőzsölnek munka nélkül havi 1 milliót keresnek és még prémiumot is kapnak ezért.
    Milyen ország lettünk? Valóságos rablóhordák viszik a nagy pénzeket bizonyos területeken, erre szakosodtak.
    Az ország és a nép kifosztott lett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégautók: lassan csordogáló adóforintok

Győr-Moson-Sopron - Eddig lényegesen kevesebb pénz folyt be cégautóadóból, mint azt a kormány… Tovább olvasom