Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Kiszolgáltatottság vagy ünneplés?

˝Kötelezheti-e arra a polgármester az iskolai pedagógusokat, hogy március 15-én és május 1-jén megjelenjenek a faluünnepségen?˝


Olvasói kérdés
Kötelezheti-e arra a polgármester az iskolai pedagógusokat, hogy március 15-én és május 1-jén megjelenjenek a faluünnepségen? Azzal fenyegetőzik, hogy aki ezt nem teszi meg, annak nem muszáj itt dolgoznia! Megteheti ezt? Édesanyákról van szó, akik szeretnének a saját gyerekeikkel lenni.
A munka törvénykönyve szerint munkaszüneti napon nem rendelhető el munkavégzés, kivéve, ha a munka jellegéből adódóan folyamatos ügyeletet kell ellátni. Ezért nem mindegy, hogy iskolai ünnepségről vagy önkormányzati megemlékezésről van szó, a falvakban pedig jellemzően az iskolások közreműködnek a település rendezvényén. Másrészt, ha a tanár nem felelős a műsorért, nem is tekinthető munkának a részvétele. Mindebből látszik, hogy az olvasónk által elküldött információk alapján nem válaszolható meg egyértelműen kérdése, de dr. Jáki Katalin, a Pedagógus Szakszervezet megyei titkára úgy véli, nem is a jogszabályok alapján kell ezt a témát megközelíteni.

– Mielőtt részvételéről dönt a pedagógus, mérlegelnie kellene, hogy akik abban a községben élnek, ahol tanítanak, a hagyományok szerint meg szoktak jelenni az ünnepségeken. Még a városokban is így szokás.

– A pedagógusoktól mindig elvárták, hogy a nemzeti ünnepekre műsort tanítsanak be. Ez szinte kikerülhetetlen és még elviselhető terhet jelent a tanítóknak, a tanároknak, ha alkalmanként mást-mást bíznak meg ezzel.

Ezért az olvasó ne nyűgnek tekintse ezt a feladatot, hanem példamutatásnak – fogalmazta meg javaslatát dr. Jáki Katalin és rögtön hozzátette: sajnos a pedagógusok túl sokszor hallják a munkáltatóiktól, hogy ˝nem kötelező itt dolgozni˝. Ez a szomorú kiszolgáltatottság a titkár szerint azért alakulhatott ki, mert nagyon sok a munka nélküli tanító és tanár. Ők pedig az ingyen elvégzett pluszmunkát is zokszó nélkül vállalják, hogy munkához jussanak.

Olvasóink írták

  • 1. Julianusz 2011. február 26. 13:25
    „Véleményem szerint, egy polgármesternek, önkormányzati képviselőnek adott településen dolgozó pedagógusnak erkölcsi kötelessége megjenni, ilyen rendezvényeken. Példát mutatni a tanitványoknak, az általuk képviselt embereknek, hogy illik megünnepelni ezeket az ünnepeket,példát mutatni, hogyan illik ott megjelenni, viselkedni.
    Érdekes jelenség például, hogy kiküldik a meghívót: .............község önkormányzata és képviselő testülete aláírással, az ünnepélyen egyetlen képviselő sem jelenik meg. Nem volt rá 40perce!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádlott nélkül valóban gyorsabb?

A büntetőeljárásoknak legfeljebb néhány százaléka válhat gyorsabbá attól, hogy márciustól az ismert… Tovább olvasom