Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kiszámítják az ökológiai lábnyomot - először Győrre készülhet el

Az Európai Bizottság egy átfogó környezetvédelmi index bevezetését szorgalmazza, ennek alapját az ökológiai lábnyom jelenti.

Magyarországon először Győrre készülhet el ez a fajta tudományos számítás.

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy az emberek egy csoportja a Föld erőforrásaiból mekkora részt használ fel. Ma lakosonként világviszonylatban 1,8 hektár termőtalaj áll rendelkezésre, ezzel szemben 2,2 hektárt használunk – az emberiség tehát nagyon gyors tempóban éli fel a bolygó tartalékait.

Magyar városnak eddig még nem számolták ki az ökológiai lábnyomát, így igazi kuriózum az a kutatás, melynek köszönhetően Győr ökológiai lábnyoma csökkenthető, vagy legalább szinten tartható lehet. Az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület kutatását a CG & Partners kft. ingyenes szakmai tanácsadással, a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium tagjai közreműködésükkel és eszközökkel támogatják. A kutatók Győr környezetvédelmi alapjából és a Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítványtól kaptak támogatást.

A munka a napokban beindult. Dr. Szigeti Cecília egyetemi adjunktus, a kutatás vezetője elmondta: a módszer a londoni ˝citylimits˝ számítás alapján történik, és a KSH szakértőjével, Kása Katalinnal már elkezdték a statisztikai adatok szükséges átdolgozását. A kurzus résztvevői Bikali Julianna, Bodor Brigitta, Orsós Györgyi, Szücs Zsuzsanna és Róth Dániel.

– Azért lesz különleges a módszer, mert az egyetem hatását külön vizsgáljuk. Például a hallgatók már összesítették az összes diák állandó lakhelye és a Győr közötti távolságot. Az eredmény jól jelzi, milyen adatok derülnek ki, amelyekre általában nem gondolunk. Ha a települések és Győr közötti távolságot csak egyszer nézzük, és azt feltételezzük, hogy egy településről egy hallgató évente csak egyszer utazik, az is több mint 200 ezer kilométert és a vele járó környezetterhelést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményének értékes darabjai

A győri Fruhmann-házban A régi idők játékai címmel kiállítás látható a kecskeméti Szórakaténusz… Tovább olvasom