Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kistérségi tanoda Pázmándfalu központjában

Pázmándfalu - Sikeres a kistérségi tanoda. A sajátos tanulási formát a helyi cigány kisebbségi önkormányzat működteti, az önkormányzat támogatja, a szakmai programokat pedig az Iskolakultúráért – Esélyteremtésért Egyesület vezeti.

Nemrégiben készült el az a közel 19 millió forintos HEFOP pályázat, amely a pázmándfalui kistérségi tanoda működését biztosítja. Már most csökkent a le és kimaradás a halmozottan hátrányos helyzetű – különösen a cigány – tanulók körében.

A sajátos, iskolán kívüli tanulási forma célja, hogy a továbbiakban is hatékonyan segítse a helybeli és a környék településein élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok iskolai esélyeit

Járóka János projektvezető a Kisalföldnek elmondta: a sajátos, iskolán kívüli tanulási forma célja, hogy a továbbiakban is hatékonyan segítse a helybeli és a környék településein élő, halmozottan hátrányos helyzetű – elsősorban cigány – gyerekek és fiatalok iskolai sikerét, továbbtanulási, elhelyezkedési esélyeit, illetve beilleszkedését a helyi közösségekbe.

A központban
A tanoda Pázmándfalu központjában egy felújított épületben működik három helyiséggel – egy iroda, két tanterem –, ahol hat számítógép, internet, fénymásoló berendezés, sporteszközök, kis könyvtár áll a tanulók rendelkezésére.
– A tanoda a pázmándfalui közösségi házban működik. Délutánonként szülői tutorok és egy koordinátor szervezi az önálló tanulást és a szabadidős, sport- és kulturális tevékenységet, tíz pedagógus mentor pedig hetente két-három alkalommal kiscsoportos és egyéni tantárgyi és képességfejlesztést végez – mondta Járóka János, majd hozzátette: a tanodába 6–19 éves diákok járnak, jelenleg 48-an vesznek részt a programban.

A projektvezető hangsúlyozta: a tanoda sikerességét az eredmények igazolják. Például a foglalkozások résztvevői közül többen tovább tanultak, végeztek szakmunkásképzőben, egy érettségizett, jó páran szakközépiskolába járnak, illetve egy tanodás főiskolás.

Harminc százalékkal nőttek diákjaik felmérési eredményei a tanulási képességekben, a szövegértési és matematikai alapképességek terén.
A diákok olyan szakmákat tanulnak, amelyekre igény mutatkozik a győri és a megyei munkaerőpiacon. A délutáni közösségi, művelődési és sportprogramokon hasznosan tölthetik szabadidejüket a fiatalok. Járóka János végül hangsúlyozta: nem engednek elkallódni egyetlen hátrányos helyzetű gyereket sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adalékanyagok csapdájában - Mit is eszünk pontosan?

Belegondolt már abba, mikor az eperjoghurtját szürcsölgeti, hogy valójában mit is eszik? Ha igen, ha… Tovább olvasom