Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kistérségi feladatok a korábbi nevelési tanácsadóban

Évről évre több fiatalt nyomaszt a tanulás, az életvezetési és a társkapcsolati problémák. A rendszerváltás óta ráadásul nem volt hová fordulniuk a kistelepüléseken élőknek.
Frissen festették a győri nevelési tanácsadó falait, a nyílászárók is újak. Lukácsné Papócsy Ágnes igazgató büszkén mutatja meg a Török István utcai, néhai óvoda kétemeletes épületét, ahol újabb és újabb helyiségeket vehet birtokba a Győri Kistérségi Pedagógiai és Gyermekpszichológiai Szolgáltató Központ huszonegy munkatársa, végre helyet kaphatott a játszószoba és a sok terápiás eszköz. A tavalyi költözés óta mostanáig váratott magára a teljes felújítás befejezése. Nem is volt ok a sietségre, egyrészt most kínálkozott rá fedezet, másrészt az élet is az iskolakezdéssel pezsdül fel a központban.

– A rendszerváltás óta most januártól nyílt újra lehetőségük a Győr környékieknek arra, hogy gondjaikkal hozzánk fordulhassanak – mondja az igazgató a Kisalföldnek. – Így a megyeszékhellyel együtt huszonnyolc településen élő óvodás és iskolás gyermeket segítünk nevelési, tanulási problémáik megoldásában, tehetségük kibontakoztatásában és a pályaválasztásban. Míg a 2004/2005-ös tanévben meghaladta a másfél ezret, az elmúlt tanévben már a kétezerhez közelített azoknak a családoknak a száma, akik a többek között pszichológusból, pedagógusból, pszichiáterből álló szakembergárdához fordultak. A kistérségi fiatalok száma ebből egyelőre elenyésző, éppen azért, mert még túl fiatal a közös munka. A számok emelkedése sajnos nemcsak azt jelenti, hogy a szülők bátrabban kérnek segítséget, hanem azt is, hogy évről évre nő a problémákkal küszködő gyermekek száma.

A környezet, beleértve az iskolát, a családokat, de a tévét és a számítógépet is, hatalmas ingeráradattal veszi körül a gyerekeket, akikben ez óhatatlanul nyugtalanságot kelt. Mindez hat tanulmányaikra, magatartásukra, kapcsolataikra. Arra a kérdésre, hogy mely korosztá- lyok azok, ahol a leginkább érzékelhető a problémák sokasodása, nincs egyértelmű válasz, akadnak számítógépfüggő óvodások, és egyre több a pályaválasztás közeledtével elbizonytalanodó fiatal. Éppen ezért a nevelési tanácsadó kifejezetten hetedik és nyolcadik osztályosoknak tanácsadásokat tart. Egyénileg a központban személyesen, levélben, telefonon vagy e-mailben lehet jelentkezni, ahol egyéni, pszichológiai és informatív tanácsadással állnak a fiatalok rendelkezésére, míg az iskolákban kérésre önismereti pályaorientációs foglalkozásokat tartanak osztályfőnöki órák keretében. (A Győri Kistérségi Pedagógiai és Gyermekpszichológiai Szolgáltató Központ elérhetősége: 9023 Győr, Török István u. 36., tel.: 96/515-540, info@gyorpedpszicho.hu. A pályaválasztási tanácsadásra a palyavalasztas@gyorpedpszicho. hu címen lehet jelentkezni.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós pénzügyőrök győri látogatása

A győri látogatáson a regionális jövedéki központ parancsnoka, Geiszbühl Róbert százados bemutatta,… Tovább olvasom