Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kiss János berekesztette a Győri Balett évadát

Győr - Szerdán hivatalosan berekesztette Kiss János a Győri Balett 29. évadát. Az értékes pillanatok felidézése mellett jutott idő a társulat jubiláló tagjainak a megünneplésére is.
– Boldog és büszke vagyok a társulat minden tagjára – kezdte értékelő beszédét a direktor, aki nem fukarkodott a dicsérő szavakkal.

William Fomin koreográfus-magántáncost örökös tagsággal tüntették ki.

A méltatásból mindenkinek jutott: táncosoknak, műszaknak, igazgatásnak, menedzsmentnek. A két bemutatót értékelve Kiss János igazgató elégedetten szólt mind a Hódolat Chaplinnek és a Gaudí című produkciókról. Az előbbi igényes közönségbarát előadásnak készült, melyben a táncművészeket olyan helyzetbe hozták a koreográfusok, hogy személyiségük és tánctudásuk legjavát adhatták. A táncfesztivált nyitó Gaudí-premier vélhetően a legek legjeként vonul a társulat történelmébe: a leghosszabb próbafolyamat, a legfiatalabb koreográfus, a legkorszerűbb tánctechnika, a legkülönlegesebb társalkotók, a legkritikusabb fogadtatás.

Mindent összevetve jó döntésként értékelte Kiss János, hogy vállalkoztak a világpremierre, melyet a győri közönség október 3-tól láthat.

Az otthont adó Győri Nemzeti Színházon kívül több helyen is megmutatkozhatott a társulat. Az idei és a következő évad is Pécsett kezdődik, minél erősebbé téve a két város közötti kulturális tengelyt. Mint vidéki együttesnek, hazánkban a főváros jelenti a legimpozánsabb bemutatkozási lehetőséget – a Művészetek Palotája rendszeres meghívója a győrieknek, a március 15-i országos ünnepi műsort pedig nem szükséges magyarázni, miért is volt megtisztelő.

A jövőről Kiss János határozottan kijelentette: megbeszélte Nagy Viktor színházigazgatóval, hogy a Győri Balettnek és a Győri Nemzeti Színháznak nemcsak együtt kell élnie, de ki is kell állniuk egymásért, hogy valamennyien békességben, boldogságban, nyugalomban alkothassanak. Az előjelek erre vonatkozóan nem rosszak, a közönség bizalmat szavazott a következő évadra, időarányosan három százalékkal növekedett az eladott bérletek száma.

A mai városi közgyűlés napirendi pontján szerepel az olajgyár területén megálmodott fesztiválközpont elfogadása. Ha ezt megszavazzák a képviselők, a Győri Balettra is a lehetőségek korszaka vár.

A jubiláló tagokat is ünnepelte a társulat az évadzárón. Fotó: Bertleff András
A jubiláló tagokat is ünnepelte a társulat az évadzárón. Fotó: Bertleff András

Mielőtt pihenésre bocsátotta társulatát az igazgató, kellemes kötelességeként köszöntötte fel a jubiláló tagokat: Sóthy Virág, Horváth István magántáncosok 10 éve, Hécz Péter fővilágosító, Förhécz Attila díszítő 30 éve, Radványi Tamás díszítő 25 éve, Szabó Attila világosító 15 éve szegődtek a társulathoz. Örökre elválaszthatatlan részese lett a Győri Balett történelmének William Fomin koreográfus-magántáncos, akit örökös tagsággal tüntettek ki.

Olvasóink írták

  • 3. Nyár van 2008. július 07. 21:16
    „"Valaki" melyik produkció?”
  • 2. matriné 2008. július 03. 17:30
    „Szerintem ennek a színháznak az előnyére válna, ha fő ugrabugrálónak szobrot állítanának a bejárat közelében, természetesen "Ádám kosztümben". Lenne nézője!”
  • 1. Valaki 2008. július 03. 08:50
    „Az utolsó 5 percet leszámítva, nagyon gyenge az egész "produkció".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számháború, de minek?

Győr - Ottófi Rudolf győri alpolgármester szerdán sajtóközleményben reagált Neupor Zsolt, az MSZP… Tovább olvasom