Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Kiss János a Győri Balett igazgatója Kossuth díjat kapott

Az állami kitüntetések közül a legmagasabbat, a Kossuth-díjat kapta meg március 15-én Kiss János, a Győri Balett alapító tagja, igazgatója, aki szerint ezt az elismerést nem ő, hanem a Győri balett kapta.
A Liszt-díjas Kiss Jánost, Pozsgai János kérdezte arról, mi az első gondolata egy művésznek akkor, amikor tudomást szerez róla, hogy ilyen elismerésben részesül.

- Fantasztikus érzés, még most sem tudom felfogni- mondta Kiss János. - Mert az ember, amikor értesül róla, hogy hazája legmagasabb kitüntetésével díjazzák, megáll. Ebben az agyonhajszolt világban nincs idő megállni, egy leltárt készíteni önmagunkról születésünktől napjainkig. És most természetes módon elsőként a szüleimre gondoltam, akik már nem élnek, de gondol az ember az iskolájára, ahol nagyon sok mindent megtanult. Visszagondol arra a pillanatra is, ami valójában a táncművész pályát jelenti, ez pedig az első fellépés. Gondoltam az évfolyamunkra, a Győri balett kezdetére, 1979-re. Ez a díj, a Győri Balettnek szól. A múltunknak, és a jelenünknek. És Győr városának is szól, hiszen az, hogy mi itt dolgozhatunk, a magyar kultúrában kis morzsaként működhetünk az a városnak is köszönhető. Európában és a világban is letettük a névjegyünket. Mindig elmondom, hogy a kitüntetések, amiket kaptam, vagy a kollégáim kaptak, mind egy-egy pályának, egy életútnak az elismerése, de egy díj mindig is kötelez. Egy ilyen díj példamutatással jár, aminek nagyon- nagyon nehéz megfelelni. nekünk hiú és esendő művészeknek valójában az a legnehezebb, hogy mindig meg kell újulni. Nekem megadatott, hogy mindig is csapatjátékos voltam. Tiszta szívemből mondom, hogy büszke vagyok a csapat, a társulat minden tagjára, nélkülük nehéz lett volna ezt elérni.

A BMC Rádió riportját lejegyezte: Pozsgai Kitti

Olvasóink írták

  • 2. tg 2008. március 16. 18:22
    „Gratulálunk János!”
  • 1. Oszkár 2008. március 16. 09:08
    „Szívből gratulálunk,s köszönjük az eddigi sok szép előadást. "Önző" módon hasonlókat kívánunk magunknak a jövőben is. Önnek pedig jó egészséget,kitartó lelkesedést további munkájához.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kísérleti nyúlként semmiért?

Létezik olyan elviselhetetlen fájdalom, hogy kísérleti nyúlnak adjuk be derekunkat? Vagy pusztán… Tovább olvasom