Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kisorsoltuk szerencsés nyertesünket a Csíksomlyó Expresszre Erdélybe!

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a kisalfold.hu közös játékán kétszemélyes utat nyert a Csíksomlyó Expresszre egyik Olvasónk!

Hétfő, 14.08

Íme, szerencsés nyertesünk: Talhammer Tímea, 9484 Pereszteg, Sport u. 6.

Korábban

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a kisalfold.hu közös játékán az értékes nyereményeken túl kétszemélyes utat nyerhetnek a pünkösdkor Erdélybe tartó össznemzeti zarándokvonatra, a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyorsra.

Öt fordulós sorozatunkban a 2014. évi csíksomlyói búcsúra induló Csíksomlyó Expresszel ismerkedhetnek meg. A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a kisalfold.hu közös játékán az értékes nyereményeken túl kétszemélyes utat nyerhetnek a pünkösdkor Erdélybe tartó össznemzeti zarándokvonatra, a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyorsra.

Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a. (a borítékra írják rá: Csíksomlyó Expressz). Elektronikus címünk: karpateuropa@karpateuropa.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: 2013. december 12. Eredményhirdetés a kisalfold.hu portálon december 15-én.

Bővebb információkat a játékról a www.karpateuropa.hu honlapon találnak, illetve a 06-1/368-6296-os és 06-1/439-1644-es telefonszámon kérhetnek.


A Székely Gyors útját mindenhol magyar és székely zászlók kísérik Erdélyben
A Székely Gyors útját mindenhol magyar és székely zászlók kísérik ErdélybenA Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors Győr-Moson-Sopron megyében is megáll

2014-ben ismét a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Budapesten át Erdélybe, Székelyföldre.

Olvasóink a korábbi évek játékai után biztosan tudják, hogy ez a vonat a szombathelyi indulást követően a Győr-Sopron-Moson megyei vasútállomásokon is megáll.

Lehetőséget biztosítunk arra, hogy csatlakozzanak a vonathoz, a Csíksomlyó Expresszhez, amely megáll Sopronban, Kapuvárott, Csornán, Győrött, valamint a szomszédos megyében, Komáromban és Tatabányán is.

Budapestről a Székely Gyorssal összekapcsolva, közös szerelvényként, tovább indul a vonat az egykori keleti határaink felé, majd több százezer honfitársunkkal együtt lelkileg visszavesszük Csíksomlyón és másnap az ezeréves határon Nagy Magyarországot!


A Csíksomlyó Expressz útja Erdély vadregényes tájain át vezet
A Csíksomlyó Expressz útja Erdély vadregényes tájain át vezet
Ötödik feladatsor

A csíksomlyói búcsú a magyar római katolikus hívők által minden év pünkösdkor, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti pünkösd szombatján a nyeregben.

A búcsújárás egyik hagyománya az erdélyi katolikusok emlékezetében egy legendás csatával függ össze, amikor is 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem (aki római katolikus hitben nevelkedett, majd előbb lutheránus, később református hitre tért, halála előtt pedig unitáriussá vált) Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta volna unitárius hitre téríteni. A legenda szerint 1567 Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A hagyomány szerint a székelyek legyőzik az erdélyi fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsút.

A csíksomlyói búcsú Románia kommunista diktátorának, Nicolae Ceausescunak az 1989-es bukása után nemcsak az erdélyi, de a világ keresztény magyarságának ökumenikus közös nemzeti kegyhelyévé és találkozóhelyévé vált.

A fentiek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a katolikus székelység, akik Kissomlyó hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tartanak. A hagyomány szerint a menet elején keresztaljakkal vonulnak a szentmisére, ugyanúgy mint a Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateuropa.hu) által érkezett zarándokok.

a. Milyen valláshoz tartoztak a Csíksomlyói Búcsúra érkező székelyek?
1 Református
x Római katolikus
2 Unitárius

b. Melyik napon és hol tartják a csíksomlyói szentmisét?
1 Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben pünkösd szombatján
x Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti pünkösd hétfőjén a nyeregben
2 Csíksomlyói kegytemplomban vasárnap

c. Mikor vált a magyar kereszténység ökomenikus közös ünnepévé a csíksomlyói zarándoklat?
1  Ceausescu bukása után (1989)
X  Trianont követően (1920)
2  a Kiegyezés évében (1867)

d. Melyik erdélyi fejedelem seregét verték meg a székelyek 1567-ben?
1 Apafi Mihály
X Báthori István
2 János Zsigmond

e. A zarándokok mit visznek magukkal a vonuláskor?
1 Májusfát
X Keresztaljakat
2 Virágszirmot

Negyedik feladatsor

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz útvonala Magyarországon és Erdélyben

A Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateurpa.hu) 2014-ben  is Magyarország vasúti szerelvényeként összevonva indítja el Budapestről a két zarándokvonatot. A Csíksomlyó expressz természetesen idén is Szombathelyről majd, Sopronon Csornán, Kapuváron, Győrött, Komáromon, Tatabányán megállva, érkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra. Itt csatlakozik hozzá a fővárosból induló Székely Gyors, majd együttesen Szolnokon, Püspökladányon utasokat felvéve érik el a jelenlegi magyar-román határt. Innen - Nagyváradon megállva - érkeznek meg Kolozsvárra. A szervezők reményei szerint mindkét erdélyi városban, Kolozsvárott Mátyás király szülővárosában i, akárcsak Nagyváradon rövid ünnepséggel köszöntik a helyi magyarok és az anyaországi honfitársak egymást és a szülővárosába jelképesen visszatérő „Mátyás királyt" és az ő mozdonyát.
Az útvonal innen már festői Székelyföldre vezet. A zarándokok felcsíki és alcsíki falvakban székely-magyar családoknál foglalják el szállásaikat.

A program második napján vonattal érkeznek Csíksomlyóra, ahonnan gyalogosan több százezer magyar-székely zarándokkal együtt indulnak a szentmisére. Az utazás harmadik napja az új zarándok helyre, az Ezeréves határhoz, Gyimesbükkre vezet. Sajnos a következő napon véget ér ez a gyönyörű, lélekemelő program. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz Székelyföldről Dél-Erdélyen keresztül, Sepsiszentgyörgyön, Brassón, Segesváron, Déván, Aradon át érkezik Magyarországra, így leírva egy teljes erdélyi körutat. Magyarországon Békéscsabán, Szolnokon, Budapesten áll meg a szerelvény, ahol a Székely Gyors útja véget ér. A Csíksomlyó Expressz természetesen a Dunántúlon halad hazafelé, ahol ugyan azon az állomásokon megáll, mint az oda úton.

a. Honnan indul a Csíksomlyó Expressz?
1 Sopron
x Szombathely
2 Budapest

b. Hol csatlakozik a Csíksomlyó expresszhez a Székely Gyors?
1  Szolnok
X Püspökladány
2 Budapest

c. Hol lesznek elszállásolva az zarándokok?
1 Székely-magyar családoknál
x Panzióban
2 Szállodában

d. Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz melyik erdélyi nagyvárosban áll meg rövid megemlékezésre az oda úton?
1 Nagyvárad
X Kolozsvár
2 Mindkét helyen

e. Milyen útvonalon halad az össznemzeti zarándokvonat hazafelé Magyarországra?
1 Észak-Erdély
X Bánát, Bánság
2 Dél-Erdély

Harmadik feladatsor

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt el, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól a Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateuropa.hu) által szervezett magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely Gyors.

A 2014-ben pünkösdkor, június 06-án felkerekedő zarándokvonatok a Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

A negyvenes évek elején Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely gyors motorvonat után elnevezett Székely Gyors a Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett. Az út második napján utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyi pályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország ezeréves határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak és megtekintették az ezeréves határon álló Rákóczi vár romjait. A végig magyar mozdonnyal, a 017-es Nohabbal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le: hosszas, de eredményes engedélyezési eljárás után utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett az Ezeréves határra.

a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?

1) idén indul először
x) 2009-ben
2) 2008-ban

b. Melyik ünnepi helyszínt keresik fel az idei különvonatok?

1) Parajd, töltött káposzta fesztivál
x) 1000 Székely Leány Találkozó
2) Csíksomlyó, Mária-kegyhely

c. Melyik vonat utasai vehetnek részt Gyimesbükkön, a megemlékezésen?

1) a Székely Gyors
X) a Csíksomlyó Expressz
2) mindkettő

d. 2014-ben hányadszor indul útjára a Kárpáteurópa utazási iroda által szervezett zarándokvonat ?

1) hetedszer
X) harmadszor
2) először

e. Hány évet kellett várni, hogy magyar vonat újra, a II. világháborút követően Erdély területére érkezzen?

1) 12 évet
X) 58 évet
2) 64 évet

Második feladatsor

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors.

2014-ben pünkösdkor, június 06-án  felkerekedő zarándokvonatok a Székely gyors, illetve a Csíksomlyó expressz élenjáró tagja a Kárpáteurópa utazási iroda szervezésében (www.karpateuropa.hu) először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

A második bécsi döntést követően , a negyvenes évek elején visszakaptuk. Észak-Erdélyt. Trianon után ekkor teremtettek újra vasúti összeköttetést a magyar főváros és Székelyföld között. Az akkoriban Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely gyors motorvonat után elnevezett Székely gyors a Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett. Az út második napján utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyi pályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak.

A végig magyar mozdonnyal, a 017-es Nohabbal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le: hosszas, de eredményes engedélyezési eljárás után utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett. 2014-ben ugyancsak az alkalom tiszteletére látványosan átfestett TRAXX mozdony húzza majd Mátyás király portréjával díszítve a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors össznemzeti zarándokvonatot. A Dunántúlról induló Csíksomlyó Expressz kocsijai termesek, a Székely Gyorsé fülkések lesznek.

a. Mikor veszítettük el Erdélyt ?

1)  Kiegyezéskor
X)  I világháborút követően
2)  48-49-es szabadságharc után

b. Mikor indult legelőször útjára a Székely Gyors ?

1) Trianont követően
X) a II. Második Bécsi döntést követően
2) 1945-ben

c. Mikor érkezett meg hosszú idő után újra a Székely Gyors Erdélybe?
1) 1989-ben
X) Ceausescu bukását követően
2) 2008-ban

d. Milyen mozdony fogja húzni 2014-ben a Csíksomlyó Expresszt?

1) Traxx
X) Nohab
2)  Taurus

e. Mit avattak fel a 2008-ban Székely Gyors utasai az ezeréves határnál?

1) Széphavason Szent László kápolnáját
X) MÁV 30-as őrházát
2)  Rákóczi vár egyik felújított bástyáját

Első feladatsor

Az első feladatsorunk különvonat mozdonyának névadójáról sokak szerint a legnagyobb magyar királyról, Hunyadi Mátyásról szól. Kezdjenek neki!

Az egykori királyi Magyarország Európa egyik legnagyobb állama volt. Legismertebb uralkodója Hunyadi Mátyás, Hunyadi János leszármazottjaként az egykori Magyarország keleti területéről emelkedett fel királyságig. Hunyadit1555-ben a Duna jegén megválasztották Magyarország királyának.

Uralkodása alatt az egykori Magyarország Európa egyik legnagyobb hatalmává vált. Erdélyben, Kolozsvárott született királyunk Bécsnek büszke várát is elfoglalta. A miénk volt Európát leigázó "fekete sereg" is.

Majdnem száz év telt el Trianon óta, azóta is bármikor tiszta szívvel fogadnak minket Székelyföldön. Székelyek-magyarok egy nemzet! Sajnálatos módon volt egy időszak amikor különösen nagy szükség lett volna ránk.

a. Hol született Mátyás király?
1 Budavár
X Sopron
2 Kolozsvár

b. Hol választották királlyá Hunyadi Mátyás?
1 Kolozsváron
X Budavár
2 Duna jegén

c. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Szombathely
2 Mosonmagyaróvár

d. Melyik időszakban volt a székelyeknek a legnehezebb?
1. Mao – rendszer
X. Ceausescu - rendszer
2. Tito - rendszer

e. Ki volt Mátyás király apja?
1. Bethlen Gábor
x. Szapolyai János
2. Hunyadi János

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri MSZP: A megyeszékhely az országosnál kedvezőbb helyzetben

A szervezet közleményében azonban megjegyzik ó, hogy ezt a tényt nem kis mértékben az elődök és a… Tovább olvasom