Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kismegyer: templom épül közös akaratból

Állnak a falak, tető fedi már a kismegyeri ˝Isteni irgalmasság˝ templomát. Bartók Ferenc bencés plébános szerint még 60–70 millió forint szükséges az építkezés befejezéséhez.

Régi vágya válik valóra a kismegyeri Szent Anna-egyházközség híveinek: ha a gondviselés segíti három évvel ezelőtt megkezdett munkájukat, fél év és teljes a településrész temploma. Miként azt Bartók Ferenc bencés plébánostól megtudtuk, a Balázs Mihály Kossuth-díjas építész által tervezett, 16 méter magas szakrális épület tömör falait értő kezek 105 ezer téglából rakták. Tetőszerkezete vörösfenyő, fölötte a mennyezet falambéria helyett égetett cserépből készült.

– Templomunk, szomszédságában a régi kis kápolnával, egy modern épület, mégis ötvözi a nagyon régi építőhagyományokat, a román és a gótikus építészet klasszikus jegyeit. A vastag falak, a szűk ablakok a román templomokat, a homlokzati, bejárati oldal tengernyi fényt árasztó hatalmas ablakrendszere a gótikus katedrálisokat juttatja eszünkbe – említette Bartók Ferenc. – Finom arányai miatt a hatalmas térben sem érzi magát elveszettnek az ember, megértheti, hogy végül hová törekszik: Isten felé. Egyébként az egész belső teret a természetesség jellemzi: a templomnak azt a falát, ahol a szentély található, illetve oldalsó falait nem vakoltatjuk be, hanem őrzik az égetett tégla természetes színeit.

Bartók Ferenc bencés plébános szerint finom arányai miatt a hatalmas térben sem érzi magát elveszettnek az ember, megértheti, hogy végül hová törekszik. Fotó: Bertleff András
Bartók Ferenc bencés plébános szerint finom arányai miatt a hatalmas térben sem érzi magát elveszettnek az ember, megértheti, hogy végül hová törekszik. Fotó: Bertleff András

Az egyházközség plébánosa elmondta, hogy többek között a ˝nyers˝ falak letisztítása, finom fugázása van hátra, amelynek nyomán olyan anyagszerű felület születik, amely a hajdani ókori építkezési hagyományokat idézi. Emellett még a járólapozás, a tabernákulum, a szentély fala mögötti urnafolyosó befedése, a nyugati homlokzati fal beüvegezése, két külső falfelület vakolása, a parkosítás áll előttük feladatként. Az atya véleménye szerint ez féléves munkát jelentene, amelynek egyelőre 60–70 millió forintnyi akadálya van, ugyanis ennyi hiányzik még a beruházás befejezéséhez.

– Nem vagyunk türelmetlenek, bízunk Istenben, az emberek jó szándékú, önzetlen segítségében, amit eddig is megtapasztalhattunk, hiszen a mostanáig ˝beépített˝ száztízmillió forint is összejött idővel, a bencés főapátság nagylelkű támogatásának, a hívek adományainak és kétkezi munkájának köszönhetően.Az elmúlt húsz évben épült templomok

A győri egyházmegyében számos új katolikus templom épült az elmúlt két évtizedben. Így 1989-ben Kapuváron, 1993-ban Kisbodakon, Ikrényben, 1995-ben Nyárligeten, 1997-ben Sopronban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezren doloznak önkéntesként

Megyénkben több ezer önkéntes segíti a nonprofit – szociális, kulturális, karitatív, egyházi… Tovább olvasom