Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Kismamatorna a vízben

Az amerikai AquaNatal-módszert, vagyis a várandósság idején vízben végzett tornagyakorlatok rendszerét és képzési programját több mint tíz éven keresztül dolgozta ki egy kubai származású, Amerikában élő, vízben szülésekre specializálódott diplomás szülésznő és delfinkutató szakember, Marina Alzugaray. A módszer kifejlesztésekor párhuzamosan dolgoztak várandós anyákkal a medencében és delfinekkel a tengerben.

Az AquaNatal vízi kismamatorna módszerét Józsa Erika győri védőnő, egészségtantanár és AquaNatal-oktató 2004-ben sajátította el Marinától. Kikerekedő pocak. – A víz ideális közeg a kismamáknak – meséli Józsa Erika.

– A felhajtóerő megszünteti az állapot terhes velejáróit, a gerinc és az ízületek a súlytalan lebegéstől megkönnyebbülnek. A pocak kikerekedik, ezáltal a babának több mozgástere nyílik és több oxigénhez is jut, ráadásul valamiféle lelki közösség is keletkezik anya és baba között azáltal, hogy egy kis időre ugyanaz a közeg veszi körül mindkettőjüket. A vizes környezet hatékonyan szabályozza a szervezeten belüli vízháztartást: csökken az ödéma, megszűnik a boka, az ujjak dagadása. A víz nyomása természetes gátat szab a hirtelen mozdulatoknak. Mindemellett a víz izgalmas játék is egyben: helye van benne a féktelen, vidám pancsolásnak ugyanúgy, mint a belső áramlást megindító, csendes elmélyülésnek. A kismamák a vízi mozgások gyakorlása közben készülhetnek fel a szülésre testben és lélekben. Az AquaNatal a vízi mozgás ősi, primitív, elemi, testi élmény szintjén hozza összhangba a kismamákat saját nőiségükkel, az izmok lazulásával-feszülésével, a légzéssel és a születendő kisbabával. A gyakorlatok jóga-, orientálistánc- és meditációs elemeket is tartalmaznak. Sőt, még olyasmiket is, amiket Marina a delfinektől tanult. Megismételhetetlen csodára várva.

– A gyermekvárással minden nőnek új köntösbe bújik az élete, titkon a visszahozhatatlan, megismételhetetlen csodára számít. Bár gyermeke fogantatásának pillanatától kezdve élete egyik legboldogabb, legteljesebb időszaka köszönt be, mégis gyakran férkőzik örömtelenség és szorongás az egyébként idillikus képbe – folytatja Erika. – Ez a helyzet nagyrészt abból adódik, hogy a nők nincsenek felkészülve lelkileg a gyermekvállalásra. Nem tudatosítják önmagukban, hogy az egészségügyi személyzet kíséri, de nem vezeti a szülést. Az AquaNatal-foglalkozásokon nem arról esik szó, hogy a szülés alatt hogy kell „viselkedni", mit várjon a szülő nő a körülötte lévő személyzettől. Sokkal inkább ráhangol arra, hogy a szülés alapvetően a nő önálló, nagy energiákat igénylő munkája, szinte magányos élménye kell legyen. Hogy ez valami intim dolog, a legszorosabb értelemben vett magánügy, amit nem túlélni, hanem megélni fog! Ősi elem. A víz ősi, természetes közege a várandósságnak, születésnek. Jó lenne, ha minél többen felfedeznék azt az örömet, amelyet ez a különleges mozgásforma nyújt magzatnak és édesanyjának egyaránt. A szülés megindulásától kezdve a víz sokat segít vajúdás alatt – akár az otthoni kádban.

Ebben a közegben felerősödnek és sűrűbben jelentkeznek a méhösszehúzódások, a fájdalom ugyanakkor oldódik, a víz ellazít. Kórházi körülmények között is folytatható a vízben vajúdás, hiszen sok helyen használható a vajúdókád. Sajnos azonban kevesen tudnak az előnyeiről, s még kevesebben veszik igénybe. A víz izgalmas játék is egyben: helye van benne a féktelen, vidám pancsolásnak ugyanúgy, mint a belső áramlást megindító, csendes elmélyülésnek. Az AquaNatal elősegíti a problémamentes várandósságot, átmozgatja az egész testet, segít tudatosítani az anya és magzat közötti érzelmi kötődést, felkészít a szülésre és az anyaságra. A szülőktől, barátnőktől, de még az egészségügyben dolgozó szakemberektől származó információk is elsősorban a másállapot fizikai változásairól és sajnos a vajúdással, szüléssel kapcsolatos negatív élményekről szólnak. Így könnyen elvesztik önbizalmukat a kismamák, könnyen feladják, ha lelassul a szülés vagy a vajúdás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százmilliós egyházi turistacsalogató

Decemberben kezdődnek a Lébény-Káptalandomb turisztikai fejlesztési projekt tényleges munkálatai. Tovább olvasom