Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kismamabérlet bevezetését javasolják

Győr - A kisgyermekes szülőknek kedvezményes buszbérletet biztosítana a Kereszténydemokrata Néppárt győri szervezete és egyeztetést akar arról, hogy lehetne olcsóbbá tenni családoknak az élményfürdőt. A párt újra benyújtja a parlamentnek a családi jövedelemadózásra kidolgozott javaslatát.
– A népességfogyás megállítása érdekében a gyermekvállalókat azzal lehetne segíteni, hogy több hazai nagyváros példájára Győrben is bevezetnénk az úgynevezett kismamabérletet. Persze kispapák is megkaphatnák, attól függően, ki veszi igénybe a gyest, a gyedet a családban. Ők a buszbérlethez a tanulóbérlet árán juthatnának hozzá, azaz több mint félárú kedvezménnyel. Javaslatunk jelenleg kidolgozás alatt van, a szeptemberi közgyűlésre terjesztjük be – mondta el Sík Sándor, a KDNP győri frakcióvezetője tegnap sajtótájékoztatón. Ottófi Rudolf alpolgármester hozzátette: győri lakosoknak járna a helyi járatokra vonatkozóan a kedvezmény, ami havonta több ezer forintos megtakarítást jelentene a családoknak. Azt is elmondta, hogy az önkormányzat állná a költségkülönbözetet, melynek éves becsült összköltsége valószínűleg ötmillió, de mindenképp tízmillió forint alatti összeg.

A Kisalföld SMS-rovatában megjelent üzenetekből és a KDNP szervezetéhez érkező jelzésekből az is egyértelművé vált a párt helyi szervezete számára, hogy a családosoknak, akik jellemzően nem tudnak nyaralni elutazni, túl drága a belépő az élményfürdőbe, akkor is, ha a meleg vizes részt nem veszik igénybe. Erről Havasi Ferenc, a KDNP győri elnöke beszélt és hangsúlyozta: még nincs konkrét elképzelésük arról, hogyan lehetne elérhetőbb árúvá tenni ezt a szolgáltatást a gyermekeseknek, de várják honlapjukra is a megoldási javaslatokat (kdnp.gyor.hu) és mielőbb egyeztetést akarnak összehozni erről az érdekeltekkel.

A választható családi jövedelemadózást is kidolgozta a párt, mert a szegénység csökkentésére alkalmasnak és igazságosabbnak tartja, ha adózásnál nem csak azt nézik, mennyi a kereset, hanem, hogy abból hányan kell megéljenek. Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő elmondta: tavaly leszavazták a parlamentben ezt a javaslatukat, így nem is tárgyalták, de megint benyújtják. Meggyőződése, hogy így a családok jobban járnának és nemzetközi példák bizonyítják, hogy a népességgyarapodásra nézve is pozitív hatású egy ilyen változtatás.

Olvasóink írták

  • 1. K. Zsófi 2008. szeptember 22. 10:49
    „Nagyon jó lenne, ha valóban sikerülne a kismamabérlet bevezetés Győrben, de arra lennék kiváncsi, hogy aki terhes az miért marad ki ebből a sorból. Én 7 hónapos terhes vagyok és havonta legalább 2szer el kell jutnom a városba (szentivánról) busszal (2oda,2vissza), ami 2x840ft és még nem is beszéltem róla, ha esetleg valamit szeretnék beszerezni a gyereknek. Rengeteg pénzt elutazhat az ember úgy, hogy még azzal sem törődik senki, hogy le tud ülni a buszon vagy végig kell állnia az utat.
    Egyébként mikor van az őszi közgyűlés? Mikor tudhatjuk meg a döntést?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz pályázat a Szép környezet versenyre

Győr - Második alkalommal hirdette meg Győr önkormányzata a Szép környezet – jó közérzet… Tovább olvasom