Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Kiskorú veszélyeztetése miatt vizsgálat indult a Pannonhalmi Főapátságban

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Győri Rendőrkapitányság a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tíz éve történt cselekménysorozat ügyében, miután a sajtóból tudomást szereztek arról, hogy a főapátság belső vizsgálatot rendelt el kiskorú veszélyeztetése miatt - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.


Kocsis Tünde elmondta, hogy a vizsgálat célja a körülmények kivizsgálása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, tájékoztatják a főapátságot arról, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, emellett tájékoztatást kérnek a főapátságtól az akkori eseményekről.

A Pannonhalmi Főapátság hétfő este közölte az MTI-vel, hogy tavaly októberben belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetése miatt egy szerzetes-nevelőtanár ellen, miután Várszegi Asztrik főapát tudomására jutott egy tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának a médiával kapcsolatot tartó munkatársa a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire hivatkozva nem közölte, hogy a kiskorú veszélyeztetése ebben az esetben pontosan mit jelent, hány akkori gyermek érintett és mit derített ki a vizsgálóbizottság.

Úgy fogalmazott, hogy "körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették". Rendőrségi eljárás azért nem indult, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést - tette hozzá akkor Papp Áron.

A belső vizsgálat következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

A főapátságon kedd este annyit mondtak, hogy a rendőrséggel való szerdai egyeztetés után – mely ben meghallgatják majd egymás szempontjait – közleményt adnak ki az ügyben.

Lapunk információi szerint a tanár vezető tisztségben dolgozott a gimnáziumban, ahonnan több hónapja távozott.

Korábban:

Azt, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, még nem tudni. Az biztos: a kivizsgálásról a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”.

Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet - közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn.

A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést. A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját és a „visszaéléseket feldolgozza".

A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasrúddal ütötték a busz oldalát Győrben, közben szidták a sofőrt

A 16 és a 17 éves fiúkat elfogták a rendőrök, akiket a buszsofőr értesített. Tovább olvasom