Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kisgyerekek hátizsákkal, szerdán ismét közel 200 menekült a győri vasútállomáson - újabb fotók

A Münchenbe tartó nemzetközi gyorsvonaton is menekülteket fogtak a rendőrök Győrben kedden este. Gyereksírás törte meg a a vasútállomás csendjét szerdán éjjel.

 

Összefoglaló - közel 200 menekült szerda éjszaka a győri vasútállomáson

Kedden, késő este a Győrben megálló Kálmán Imre nemzetközi gyorsvonatról ismét migránsokat szállítottak le. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint egy nappal korábban: Bécsbe, Németországba akartak utazni. Összesen 183 személy, köztük 79 gyermek. Mindenki együttműködő volt.

Ismét közel 200 menekült a győri vasútállomáson

Egy ideje már megszokott látvány a rendőrautó a győri vasútállomás előtt, ám ami két napja zajlik, az egyelőre példátlan. Hétfőn 200 fő felett érkeztek koszovóiak, kedden este is komolyabb létszámtól lehetett tartani. Ennek megfelelően a 2-es peronon több rendőr is felkészülten várta a Kálmán Imre nemzetközi gyorsvonat megérkezését.

Ahogy befutott a szerelvény, azonnal elkezdték az átvizsgálását és folyamatosan szállították le a továbbutazáshoz nem megfelelő papírral rendelkező embereket. Többen az érvényes menetjegyüket mutogatták a rendőröknek. A vonaton szinte mindenhol, még a hálókocsikban is találtak migránsokat, így mire végeztek a szerelvény átvizsgálásával a peronon láthatóan száz feletti koszovói várta a sorsa alakulását, köztük rengeteg kisgyermek. Volt, akihez már akkor mentőt kellett hívni, vélhetően kiszáradás miatt. Ahogy legutóbb, többen most is étlen-szomjan utaztak már napok óta.

Kisgyerekek hátizsákkal - újabb menekültek a győri vasútállomáson

A forgatókönyv ugyanúgy zajlott, mint hétfőn: a rendőrök a lépcsőnél egyenként megszámolták az érkezetteket, akik egyébként zokszó nélkül tűrték, ami velük történik. A bánásmódra nem is lehetett panaszuk,  a rendőrök egytől-egyig emberségesen bántak velük, volt olyan egyenruhás, aki amikor meglátta egy édesanyja nyakába kapaszkodó kislány félrecsúszott sapkáját, megigazította azt, meg ne fázzon a kicsi.

A váróteremben

A vasútállomáson a váróterembe terelték a leszállítottakat, akkor még csak hozzávetőleges számot lehetett tudni, hiszen az adatok egyeztetésére a peronon nem volt lehetőség: hallani lehetett azonban, hogy kétszáz főre becsülték az érkezetteket. Pontos számot egyébként is nehéz ilyenkor megadni, hiszen ahogy a fotókon is látszik, rengeteg volt a karon ülő, takaróba csavart kisgyermek.

Egy fiatalasszony rosszul lett, őt a rendőrök egy padra ültették. Egyikük a szolgálati autóból a saját ásványvizét hozta be neki. A nő hangosan zokogott, vélhetően kiszáradás szélén állt és az izgalmakat is nehezen viselte. Kijelenthető: mindenki együttműködött,

csak a néha felhangzó gyermeksírás volt hangos az egyébként kiürült vasútállomáson.

Nem csoda a gyermekkönny: információink szerint, volt olyan kislány, akin láthatóan napok óta nem cseréltek pelenkát. Egyébként őket és az asszonyokat rendőrnők kisérték a mosdóba, majd a férfiak is hasonlóan emberi bánásmódban részesültek. Ahogy friss vizet is kapott mindenki, aki szomjazott.

Az egyeztetés során kiderült, többüknek érvényes okmánya van a vámosszabadi menekülttáborba, ám ők mégis inkább az illegális határátlépést választották volna a nemzetközi vonattal. A helyszínre időközben megérkezett Horváth Zoltán rendőr alezredes, közrendvédelmi osztályvezető, aki tovább intézte a koszovóiak elszállítását és „papírozását."  Akik valamennyire beszéltek németül és angolul, elpanaszolták: gazdasági okokból menekültek el otthonaikból, a jobb megélhetést remélték a külföldre jutástól. Nem hazánk volt az úti céljuk, ezért is kísérelték meg az illegális határátlépést.

– Kiderült, hogy összesen 183 főt szállítottak le a rendőrök a vonatról, köztük 79 gyermekkorút. Többen rossz állapotban, legyengülten utaztak, őket a helyszínen ellátták a mentők. Mindenki friss vízhez jutott, kollégáim segítettek mindenben. Emberi bánásmódban részesült mindenki, nem is volt sem vita, sem hangos szó. Minden személyt a Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára szállítottunk és előállítottunk. Minden rendben, szakszerűen és jogszerűen zajlott – mondta el a helyszínen tartózkodó kollégánknak Takács József rendőr százados, sajtóreferens.

Újabb menekültek a győri vasútállomáson - percről-percre


5. 34 - A leszállítottak pontos létszáma: összesen 183 felnőtt ebből a 79 gyermek

1. 30 - Akiknek a papírjuk a Vámosszabadiban lévő menekült táborba szólt, azokat folyamatosan szállítják át oda. A tervek szerint hajnalra véget ér a folyamat.

Kisgyerekek hátizsákkal - újabb menekültek a győri vasútállomáson


0. 39 - A helyszínre érkezett Horváth Zoltán alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője.

0. 26 - Csend és nyugalom van az állomáson. S ebben a percekben érkezett meg egy rendőrségi kisbusz.

0. 10 - Mindenkit visszatereltek a váróterembe. Úgy tudjuk, különválasztják azokat, akinek van papírjuk, s azokat akiknek nincs.

Újabb menekültfogás Győrben


00. 05 - Azokkal szemben is felmerült a határsértés gyanúja, akinek volt érvényes papírja, hiszen őket is az Ausztria felé tartó vonatról szállították el. Így arra utalnak  jelek, hogy el akarták hagyni Magyarországot.

A váróteremben már sírás is hallatszik.

Kedden történt:

23. 57 - Többeknek van érvénes papírja a vámosszabadi menekült táborba. Őket várhatóan oda szállítják majd át. Feltűnő, hogy a kedd esti vélhetően koszovói csoportban sok a kisgyermekes család. A gyerekek ülnek a szüleik cipőjén, s majszolnak valamit - jelentette a helyszínről munkatársunk.

Újabb menekültfogás Győrben


A vasútállomás egyébként üres. Az utolsó személyvonat is megérkezett már Győrbe.

Az állomás előtt több rendőrautó is várakozik.23. 25 - Úgy tudjuk, a váróterembe kísértek közül egy nő rosszul lett. Az egyik rendőr a saját ásványvizét adta át neki. A migránsokkal emberségesen bánnak, a rendőrök kísérik ki a mosdókba a gyerekeket például.

23. 22 - Az állomáson a hangulat egyelőre nyugodt. Mindenki várakozik.

23. 08 - Helyszíni információnk szerint kettőszáz menekültet szállítottak le végül. Családok, karon ülő kisgyermekek is voltak a vonaton.


Újabb menekültfogás Győrben


 Az egyik rendőr még egy kislány sapkáját is megigazította.

23. 01 - A nemzetközi gyorsvonat elindult. A rendőrök elkezdték a létszám összesítését. A váróterembe kísérik őket. A forgatókönyv ugyanaz, mint ami hétfőn volt.22. 55 - Most már százra emelkedett a leszállítottak száma. A második vágányon áll a vonat, a harmadikon pedig egy teherszerelvény fog áthaladni - jelentette a helyszínről kollégánk.

Kedd estére is jutott elfogás
Kedd estére is jutott elfogás


22. 42 - A Münchenbe tartó Kálmán Imre nemzetközi gyorsvonat utasait vizsgálják át Győrben. Eddig harminc menekültet szállítottak le.A vonat késése eddig húsz perc.

11.09 - Egy koszovói férfit és egy nőt szállítottak le a Budapest, Keleti pályaudvar felől Münchenbe tartó Railjetről kedd délelőtt. Úgy, ahogy az hétfőn is történt, érvényes jegyük volt, irataik azonban nem. Tiltott határátlépési kísérlet miatt előállították, majd a Szövetség utcai őrzőtt szállóra viszik őket.

Újabb menekülteket szállítottak le a Railjetről Győrben

A Railjet közben továbbment.

10.58 - A vonatot továbbengedik, két embert szállítottak le, hamarosan megtudjuk, hogy miért.

10.50 - A Münchenbe tartó vonat már Győrben áll, rendőri intézkedés van a peronon. Egyelőre két embert állítottak félre, még nem tudjuk, pontosan miért.

Fotó: H.A.K.
Fotó: H.A.K.

Bemondták hangosbemondóban, hogy a vonat késve indul majd tovább.

10.28 - Információink szerint már rendőrautót is kértek a győri vasútállomásra. Azt egyelőre nem tudjuk, hány határsértő lehet a vonaton.Hétfőn több mint 200 határsértőt szállítottak le Győrben, órákig a vasútállomás várótermében tömörültek, mire végül elszállították őket. A menekültdrámáról itt olvashatnak percről percre tudósítást >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzzel ütközött egy férfi Ikrénynél, milliós kár az autóban - videó

Már csak egészen lassan, alig ötvennel mer hajtani az ikrényi úton Vida Péter, mert nemrégiben ott érte családját vadbaleset. Tovább olvasom