Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kisfaludy Szalon: értékek mentén

Kultúra, művészet, tudomány, szórakozás! Ezentúl a Győri Nemzeti Színházban élvezhetik a Kisfaludy Szalon rendezvényeit.

A Kisfaludy Szalon nem szokványos műsorszámokat sorakoztat fel. A rendezvények mindegyike egyedi, megismételhetetlen. Szigethy Gábor szervező jól ismeri meghívott vendégei személyiségét, munkásságát. Mindig különlegességgel készül.

- Első alkalommal nálunk járt Sebestyén Márta és Andrejszki Judit. Különleges élmény volt a barokk zenész és a népdalénekes találkozása. Ákossal a Krúdy-esttel járjuk az országot, a szalonra azonban egyedi műsorral készültünk. Nem énekelt, sokakat meglepett, hogy prózát, verseket, bibliai idézeteket olvasott fel. A produkciókat felépítjük, de a közbe eső kötetlen beszélgetések spontának.

Szeptember 8-án Tündérkirálynő és Színészkirály címmel Ruttkai és Latinovits est lesz. Színpadra lép Maszlay István színművész, aki együtt játszott Ruttkai Évával a Vígszínházban, ahol díszítőmunkás voltam. Sokat dolgoztam Éva közelében. Akkor nem gondoltam volna, hogy lánya, Gábor Júlia a feleségem lesz. Ő történetekkel készül az estre, jómagam könyvemből olvasok fel Éváról. Elhozunk emléktárgyakat, Latinovits Zoltán kitüntetését, Ruttkai Éva karkötőjét és Kossuth-díját, amit Gobbi Hildától kapott, amiért a sajátját elveszítette. Családi emlékekben, szakmai élményekben egyaránt részesülhetünk. A belépőhöz irodalmi folyóiratot adunk ajándékba. A másfél órás szalon után egy pohár borral várjuk a vendégeket és a közönséget, érdekes beszélgetésekre kerülhet sor, immár a győri színház Kisfaludy Termében- mondta Szigethy Gábor.

Tündérkirálynő és Színészkirály
Tündérkirálynő és Színészkirály

- A Zichy-palota nagyon elegáns környezet, ehhez a rendezvényhez talán mégis kissé hideg helyszín. A Kisfaludy Terem talán nem annyira elegáns, de magával ragadó miliő, s technikailag kiváló lehetőségeket biztosít. Állítható a világítás, kiállítást tudunk rendezni, nagy vászonra vetíthetünk, egészen sajátos borkóstolót szervezhetünk a nézőtér átalakításával. Olyan borászt hívunk vendégül, aki európai hírnevű fotós. A borkóstoló produkciót a bor akadémia tanára szakszerűen vezeti le. Decemberben hallhatják Lovász Irén karácsonyi koncertjét, novemberben érkezik Béres József s felesége, Béres Klára, akik kultúrapártoló tevékenysége kiemelkedő. A Misztrál együttes is vendégünk lesz, de nem egy kész koncerttel lépnek fel, hanem olyan speciális összeállítással, amelybe minden lemezükről válogattak verseket. Az alkotók és művészek szívesen jönnek, hiszen a szokatlan produkciók számukra is érdekesek.

Meglehet, hogy a szalon felkelti a színházkedvelők érdeklődését. Nem szeretnék közhelyekkel élni, mégis azt kell mondanom: olyan világban élünk, amit kulturális szempontból ellep a gagyi. Egyaránt érvényes ez a médiára és a színházra. Gyermekkorom legjobb teátrumába már nem érdemes elmenni, mert csak musicalt játszanak, abból sem színvonalasat. Mindez érthető. A nem gondolkodó, elpuhított embert bármiben könnyebb kezelni. Politikai választásában éppúgy, mint a vásárlásban. Nem lehetünk ˝élharcosok˝, s nem csábítjuk a közönséget. Bízunk abban, hogy az emberekben van igény szépre, jóra, erkölcsösre. Aki eljön, olyasmiben részesül, amit hasznosítani tud életében. Mindenkit várunk, aki gazdagabb akar lenni, mert ha a kultúrát jól művelik, értékteremtő lehet- vélekedett a házigazda.

Kisfaludy Szalon programtervezet

Szeptember 8. 

Emlékszem a röpülés boldogságára: Ruttkai Éva és
Latinovits Zoltán

Vendégeink: Gábor Júlia, Ruttkai Éva lánya és Maszlay István színművész


Október 6.

Magyar vers, magyar dal
Koncert és múltba nézés

Vendégünk: a Misztrál együttes


November 3.

Béres csepp és Béres bor
Természet- és borkóstoló

Vendégeink: Béres Klára és Béres József, Pápai Erika színművész

December 1.

Égi hang
Ádvent: szavak, dalok, imák
Vendégeink: Lovász Irén énekművész és Mizsei Zoltán
zeneművész

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha bejelentik a hibát, kivizsgálják azt

Ménfőcsanaki olvasónk szerint 7–8 hónapja a Csanakhegyi utca lámpáinak 70 százaléka nem… Tovább olvasom