Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kisfaludy Károly a Széchenyi könyvtárban?

A megyei közgyűlés rendkívüli ülésen szeretné felhívni a figyelmet kórháza helyzetére – erre pedig meghívja a szakminisztert is.

Pénteken döntött arról is, hogy a győri egyetemmel közösen tárgyal a Kisfaludy (megyei) és a Széchenyi (egyetemi) könyvtár lehetséges összevonásáról.

A kilencvenes években a megyei önkormányzat és a győri Széchenyi István Egyetem (akkor még főiskola) kétszer is tárgyalt egy közös megyei-egyetemi könyvtár létrehozásáról. A Kisalföld ott bábáskodott az ötlet megszületésénél, de rendre azt írhattuk csak meg, hogy a benyújtott pályázatokat elutasították, pénz hiányában pedig álom maradt a közös terv. Most azonban új helyzet állt elő – a Széchenyi-egyetem sok pénzt nyert intézményfejlesztési beruházásra, amelynek része lehet egy korszerű, 6 ezer négyzetméteres, kettős funkciójú könyvtár, amely nyitva lesz az egyetemisták és persze a Kisfaludy könyvtárba járó civil olvasóközönség előtt is. A tervek szerint 2012-ben nyitja meg kapuit ez a könyvtár.

Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke a képviselő-testület előtt tisztázta: a tárgyalások még nagyon az elején tartanak, egyelőre az volt a céljuk, hogy a politikusi testület, illetve az egyetemi szenátus tagjai értesüljenek a szándékról. A megoldási javaslat kidolgozásának határideje április 30. Ez idő alatt el kell dönteni többek között azt, hogy a két fenntartó közösen alapítsa-e meg az új könyvtárat, s így minden döntést is közösen hozzanak meg; vagy az egyetemen belül működő, önálló intézmény legyen-e. De nincs kizárva egy harmadik megoldás sem. Sok tehát a kérdőjel, annyi biztos, hogy közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy az elnök folytasson tárgyalásokat az egyetem vezetőivel.

A közgyűlés végén fontos bejelentést tett Szakács Imre elnök: október 8-án rendkívüli közgyűlést hív össze, amelynek egy napirendi pontja lesz – a kórház. Tegnapi számunkban is megírtuk, hogy az új finanszírozási rendszer a kórház számításai szerint akkora bevételkiesést jelent, hogy már a működést veszélyezteti, s az intézmény várhatóan elbocsátásokra kényszerül. A rendkívüli közgyűlésre meghívják a szakminisztert, az OEP főigazgatóját, az ÁNTSZ vezetőjét, valamint a parlament egészségügyi bizottságának elnökét és alelnökét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívós elismerés

A határon túl élő magyarok életét bemutató rendkívüli tanórával pályázott és nyert a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium kollektívája. Tovább olvasom