Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Kísértetház az abdai állomás - van-e célja a MÁV-nak az elhagyatott épületekkel?

"Az épület hosszú évek óta az enyészeté, mint minden, aminek nincs igazán gazdája" - nyilatkozta portálunknak Szabó Zsolt, Abda polgármestere.

Áldatlan állapotok az állomáson

"Abdán a lélekszámhoz viszonyítva kevesen használják a vasúti közlekedést, ám akik naponta szállnak fel és le nagyon zavarja az állomás állapota.

A forgalom visszaesése és gazdaságossági okok miatt a jegypénztár a 80-as évek végén bezárt. Mivel így megszűnt az állandó felügyelet, az épület nyilvános utas váróinak sem lett állandó gazdája.

Állapota folyamatosan romlott, takarítása és karbantartása nem volt biztosított, így egyszerűbb volt ezeket a helyiségeket is lezárni, ajtót, ablakot bedeszkázni.

Pedig az önkormányzat részéről voltak próbálkozások a megfelelő, mindenki számára elfogadható hasznosításra" - kezdte portálunknak Szabó Zsolt, Abda polgármestere.


Még áll, valahol ez is jó hír. Fotó: Cseh Róbert.
Még áll, valahol ez is jó hír. Fotó: Cseh Róbert.


Nem lett sem a polgárőrök, sem fiatalok otthona


"Jó ötlet volt, hogy legyen ott iroda a polgárőrség számára, majd egy másik, hogy konditerem a helyi fiataloknak. Ezek a kezdeményezések azonban a MÁV útvesztőiben soha nem értek célba.

Hivatalba lépésemet követően 2007 nyarán kerestem meg levelemmel először a MÁV vezetését, akik ezt válaszra sem méltatták.

A következő próbálkozás 2009-ben volt, amikor felvetéseimre érkezett olyan válasz, amiben kifejtették a MÁV illetékesei, hogy bejárásuk során `rendkívül elhanyagolt állapotokat nem tapasztaltunk´.

Meggyőződésem, hogy az abdai MÁV felvételi épületére nem csak szűk abdai kör, hanem bárhol élő jóérzésű ember nyugodt szívvel használná a rendkívül elhanyagolt jelzőt" - folytatta Szabó Zsolt.

Aki hozzátette: "az épületben jelenleg 5 szolgálati lakás van, melyben 10-14 személy él".

"Az épület azóta is az enyészeté, mint minden, aminek nincs igazán gazdája"

"2010-ben odáig jutottam az ügyben, hogy a MÁV területi igazgatóságának vezetője személyesen keresett fel Abdán, majd fél délelőtt bejártuk az összes MÁV létesítményt a községünkben.

Ekkor határozott ígéretet kaptam arra, hogy egy hónapon belül választ kapok a felvételi épület hasznosítása, felújítása, eladása kérdésekben. Ez a válasz azóta sem ért ide.

Az épület azóta is az enyészeté, mint minden, aminek nincs igazán gazdája.

A méteresre nőtt gazt néhány héten belül talán lekaszálják, ha felszólítást küldünk emiatt" - zárta szavait Szabó Zsolt.

Van-e stratégiája az elhagyatott állomásokkal a MÁV-nak? 

A kisalfold.hu megkereste a MÁV sajtóosztályát, s felvetettük, hogy a vasúttársaságnak van-e aktuális, érvényben lévő stratégiája az elhagyatott állomásokkal, illetve konkrétan mi a célja az abdai `kísértetházzal´?

Amint választ kapunk kérdéseinkre, természetesen közöljük Olvasóinkkal a MÁV válaszait.Olvasóink írták

 • 9. dsj 2012. május 25. 08:49
  „A ház és környezete valóban hervasztó állapotot mutat. A hír szerint öt szolgálati lakás van benne. Ha szolgálati, akkor MÁV dolga, hogy rend legyen kívül, belül. Akár a benne lakók szerződés szerinti kötelezése útján.
  Mióta működik az "eurorégiós" járat, azóta szerintem nőtt az abdai utasforgalom. Gyors, pontos, tiszta, világos.
  Ilyennek kéne lenni az épületnek és környezetének is. Világos?
  Én a MÁV helyében egyébként minden felesleges ingatlan tulajdontól megszabadulnék, de nekem nincs akkora vízfejem, mint neki.”
 • 8. pamutzokni 2012. május 25. 06:47
  „Ha laknak benne, akkor a lakók miért nem gondozzák???
  Felszólíytást kell küldeni, hogy levágják a füvet?
  Biztos réti négerek, azokat nem érdekli hogy néz ki a kecó...”
 • 7. Loich 2012. május 24. 18:18
  „abdaiak nem járnak vonattal, mert " messze van az állomás " szerintem messze kompenzálja az a mintegy 4-5 perc ami alatt beérnek... a buszokon tipródás van. Az épület siralmas, mint a MÁV épületei mindenütt. A győri az visz mindent undormányilag országos szinten, van ott minden kosz, szürkeség hugyszag hajléktalanok flegma alkalmazottak redves beázott falak ...”
 • 6. Mankapunka 2012. május 24. 13:57
  „Parabola antennát azonnal leszereltetni onnan.

  Végén még a vonaton utazók elhiszik,hogy 2012 van. Amúgy tök jól néz ki így az épület. Hangulatos.”
 • 5. ATX 2012. május 24. 12:50
  „""az épületben jelenleg 5 szolgálati lakás van, melyben 10-14 személy él" Ők kik? Vasutasok? Nyugdíjasok? Kinek fizetik a lakbért?”
 • 4. neduddgi 2012. május 24. 09:54
  „Nekem,mint volt abdainak,aki ott nőtt fel,nagyon szomorú ezt látni.De valóban kell valamit kezdeni az országban használaton kívül helyezett épületekkel.Így bánni a közvagyonnal! S mindezt büntetlenül!”
 • 3. zolikom 2012. május 24. 08:50
  „2#
  Igen, azt hitték, a délszláv háború maradványait látják...”
 • 2. fülemüle2 2012. május 24. 07:38
  „még 2006-ban utaztam egy Győrbe tartó vonaton, melyen norvég turisták is voltak. Nagy lelkesedéssel fotózták az abdai állomást... esetleg lehetne turistalátványosság?”
 • 1. zsukov111 2012. május 24. 05:45
  „Licitáljunk 1000 ft !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Óraműpontossággal´ halad a Petz-kórház szuperszárnyának az építése - fotók

"Óraműpontossággal" halad a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fejlesztésének kivitelezése - mondta a fővállalkozó konzorcium vezetője a nyolcmilliárd forintos munkálatokról. Tovább olvasom