Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Kísért a titkos múlt

Számos megyei érintett neve is olvasható abban a szigorúan titkos (SZT) állományú tisztekről készült összeállításban, akik 1989 előtt a Belügyminisztérium nyilvántartásában szerepeltek.
Az ’56-os Intézet három történészének kutatása alapján a napokban tette közzé a hódmezővásárhelyi Emlékpont a világhálón azt az összeállítást (www.szigoruantitkos.hu), amelyben az 1989 előtt szigorúan titkos állományú tisztként nyilvántartott személyek neve és bizonyos adatai olvashatók. A szakemberek által nagyon töredékesnek ítélt listán számos megyei érintett is található.

– A közhiedelemmel ellentétben ők nem besúgók, nem ügynökök, nem is az ügynökhálózatot felügyelő tartótisztek voltak, akiknek jelenteni, illetve jelentetni kellett. Az SZT-tisztek az állambiztonság legmegbízhatóbb állományában szolgáltak, fedőmunkahelyen, többnyire valamiféle vezetőként. Teljesen önként, „hazafias" alapon vállalták a feladatot, személyükről csak néhányan tudtak a nyílt állományú tisztek közül is – magyarázta lapunknak Szabó Gyula, aki egy múltfeltáró bizottság elnökeként több mint tíz éve kutatja a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok felépítését és működését. – A megyében húsz-harminc körüli SZT-tiszt tevékenykedett a kémelhárításnál, elsősorban az idegenforgalomban, az iparban, a közművelődésben, akik a hivatalos fizetésükön kívül jelentős pluszbérezést is kaptak.

Szabó Gyula szerint az átfogó és tiszta kép érdekében a teljes listát és dokumentációt kellene mielőbb nyilvánosságra hozni. Ebben egyetért vele Rab Károly is, aki évekkel ezelőtt „Szabaduljon meg a gonosztól!" címmel kezdeményezte, hogy az érintettek egy-egy lapunkban nyilvánosságra hozott vallomással tegyék le múltbeli terhüket.

– A III/III elintézetlensége máig szégyene az országnak. Mivel ma is zsarolják a besúgókat, az egykori tartótisztek jól felfogott érdeke, és mindenkié, aki rendelkezik a lista felett, hogy a névsor ne, vagy manipulálva kerüljön nyilvánosságra. A lajstromban az alattomos önkéntestől a maga is áldozat, megzsarolt jelentőig széles a skála – hangsúlyozta megkeresésünkre Rab Károly. – Az SZT-listával semmit sem rendeztek, ez „csak" információt jelent. Félő, hogy ezzel a sokkal kényesebb III/III-as ügyet akarják halványítani. Azokról a besúgókról nem tudhatunk, akik barátaikról, kollégáikról vagy akár hozzátartozóikról mint a szocialista rendszer potenciális ellenségeiről jelentettek. Míg a III/III-asok listáját nem hozzák nyilvánosságra, azt politikai, gazdasági és morális zsarolásra használhatják. Közlése ugyan fájdalmas lehet tisztességes emberek számára is, de végre meg kellene szabadulni a gonosztól.

A most közzétett listán szereplő megyei SZT-tisztek közül többet megkerestünk. Rövid nyilatkozatot – igaz, névtelenségét kérve – csak egyikük vállalt.

– Nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem: nem ártottam senkinek. Mindemellett azt a két évet, amire nincs magyarázat, amit rossz helyen és rossz időben töltöttem, kitörölném az életemből. Nem is bánom, hogy kiderült, bevallom, már régóta számítok rá. Az embernek egyszer szembe kell néznie a múltjával, bármennyire fájó!

Olvasóink írták

  • 3. rommel 2011. március 07. 10:32
    „A múlt kisért!Itt nem renszer váltás,hanem cég név változás történt!Átfestették a cégtáblát és kész!És az isten adta nép pedig bekapta a horgot....................................!”
  • 2. quaestor 2011. március 05. 13:59
    „Ami -tegyük hozzá- elég ritka...”
  • 1. kovkat 2011. március 05. 13:03
    „Valóban rendes ember volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi és zöld: győri mérnökök munkája a genfi autószalonon - fotó

Idén immáron 81. alkalommal rendezték meg a Genfi Autószalont, ahol bemutatkozott a Micron nevű… Tovább olvasom