Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Kísérleti majmok a győri állatkertben

Évekig laboratóriumokban, kísérleti állatként tengődtek azok a galléros páviánok, amelyek márciusban érkeztek a győri állatkertbe.
A huszonhat állat egy amerikai gyógyszercég európai leányvállalatának kísérleteiben vett részt évekig, sanyarú körülmények között, több mint hetven másik társukkal egyetemben.

Többségük alig egyszer egy méteres ketrecben tengődött az osztrák kutatólaborban – Carlos, a vezérhím több mint tíz évig szenvedett –, s nap mint nap fájdalmas kísérleteknek, injekciózásnak, vizsgálatoknak vetették alá őket.

Sorsuk három évvel ezelőtt fordult jobbra, amikor az állatokat „nyugdíjba küldték", s a magyar határ melletti gansendorfi szafariparkban – a gyógyszergyár támogatásával – felépült az a példaértékű főemlősház, ami otthont nyújtott a kiszolgált kísérleti majmoknak.

A kínzások elmaradtak

Bár a szabadságba soha nem kóstolhattak bele, a napi kínzások elmaradásával és csapatba kerülésükkel a jövőjük megoldódott, s társaikkal „háremeket" alakítva lassan kezdték megtanulni az együttélés szabályait.

Csődöt jelentettek

Sajnos a biztonságos élet nem tartott sokáig a meggyötört állatok számára, másfél éve ugyanis a szafaripark csődöt jelentett, s a csődbiztos elrendelte a park lakóinak értékesítését. Az európai állatkerti szakma összefogott, hogy az állatok új otthont találjanak, így került Győrbe Fabio, a recés zsiráfbika is, s Carlos, aki huszonöt társával március közepén megérkezett a győri állatkertbe. Új, győri majomházuk és több mint ezer négyzetméteres külső kifutójuk 15 milliós építési költségének nagy részét, nyolcvan százalékát egykori „munkaadójuk", a gyógyszercég támogatta, beszoktatásuk a győri és az osztrák kollégák közös sikere volt.

Az első kölyök megszületett

Az emberekhez szokott majmok, melyek nagy részét Kelet-Afrikában fogták be, amellett, hogy fajtáik díszpéldányai, az őket ért megpróbáltatások ellenére teljesen szelídek és barátságosak, s az elmúlt években sikerült szinte teljesen regenerálódniuk a laboratóriumi évek után. Bár már az első kölyök is megszületett a csapatban, a neheze, az állatok kicsalogatása a szabadba, megismertetésük a természeti elemekkel csak most következik.
Néhány év alatt talán felejteni is megtanulnak, s a következő győri páviángeneráció már rettegés nélkül, bizalommal tekinthet az emberekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pulzusmérő órával a tornaórán

Pulzusmérő órákat viselnek a diákok testnevelésórán az egyik győri általános iskolában. A több százezer forint értékű szerkezetek ellenőrzik viselőik erőnlétét, jobb érdemjegyekhez juttatják őket és nem utolsósorban megszerettetik velük a futást. Tovább olvasom