Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 2°C | 19°C Még több cikk.

`Kisebbségi kormányzáshoz jó idegzet kell`

Magyarország - Életképes lehet-e egy olyan kormány, amelynek nincs többsége az Országgyűlésben? – ezt kérdeztük az öt parlamenti párt egy-egy megyei politikusától. A válaszok az igentől a talánon át a nemig terjednek.
A kormányválság lezárásának lehetséges forgatókönyvei közül jelenleg az a legvalószínűbb, hogy olyan kormány alakul, amelynek javaslatai a parlamentben nem számíthatnának „automatikusan" a szavazatok többségére. Ilyen kabinetre számos államban volt már példa – a visegrádi négyek közül Csehországban és Lengyelországban –, kérdés azonban, hogy nálunk meddig maradna életben.

Balogh József szocialista honatya győri polgármesterként 1998 és 2002 között maga is megtapasztalta a kisebbségi hatalomgyakorlás örömeit, miután a 36 tagú közgyűlésben az MSZP-nek és az SZDSZ-nek együtt csak 15 képviselője volt. „Ha az ember kitartó és elhatározásaiban szilárd, akkor folyamatos egyeztetésekkel, kompromisszumokkal, jó idegzettel megoldható a dolog" – fogalmazott a politikus. Jelezte, hogy az akkori győri és a mostani országos helyzet más, de működőképesnek tartana egy tisztán szocialista kabinetet is – amelyhez nyilván külső támogatókra lenne szükség –, ugyanakkor nyitva hagyná a koalí-
cióba való visszatérés lehetőségét a szabad demokratáknak. „Ha lemondana a kormány, annak katasztrofális lenne a nemzetközi visszhangja" – vélekedett. Az expolgármester nem lát akkora kockázatot a 2009-es költségvetés elfogadásában, mert a magyar konvergen-
ciaprogram sikere ellenére a világgazdasági folyamatok miatt nagyon minimális a mozgástér.

Szentkuti Károly, az SZDSZ megyei elnöke a párt megyei választmányi elnökségének tegnap késő délutáni ülése után lapunknak úgy nyilatkozott: a kisebbségi kormányzás rendkívül nagy veszélyeket hordoz, miután a jelenlegi ellenzékben semmiféle szándékot nem látnak bármilyen törvény megszavazására. Szerinte a két kormánypártnak a következő hetekben elemezni kell a kockázatokat. A politikus megjegyezte, hogy az ügyvivői testület és a frakció a hétfői döntés előtt nem egyeztetett például a megyei választmányokkal sem, s ezeket az egyeztetéseket le kell folytatni. Szentkuti hangsúlyozta, hogy kérdésfeltevésünket korainak tartja, mert a kormánykoalíció még nem szűnt meg, a kilépést csak az SZDSZ országos küldöttgyűlése mondhatja ki, április végén.

Az ellenzéki politikusok szkeptikusan fogalmaztak. A megye legrutinosabb, 1990 óta mandátummal rendelkező országgyűlési képviselője, Medgyasszay László szerint elméletileg kétségkívül lehetséges a kisebbségi kormányzás, de nagy kérdés, hogy a gyakorlatban nálunk életképes-e. Szerinte az év végéig az MSZP önállóan is képes elkormányozgatni, de ha a költségvetési törvénytervezetet nem tudja elfogadtatni, és ezzel az ország működőképességét biztosítani, megbukik. „Ezzel nem azt mondom, hogy egyetértek a kisebbségi kormányzással. Az ország érdeke az előrehozott választások kiírása lenne, azonban nem hiszek abban, hogy ez bekövetkezik, mert így az SZDSZ be sem jutna a parlamentbe, az MSZP pedig törpepárttá válna" – fogalmazott a Kereszténydemokrata Néppárt soraiban helyet foglaló politikus.

Szakács Imre, a Fidesz megyei elnöke, országgyűlési képviselő szerint minden elképzelhető. „Ha a kabinet olyan javaslatokat tesz le az asztalra, amelyek az ország javát szolgálják, akkor miért ne működhetne kisebbségben is? A baj az, hogy a Gyurcsány-kormány az országgal szembemegy, és gyökeresen mást tesz, mint amit az MSZP és az SZDSZ 2006-ban a választóknak ígért" – szögezte le a pártelnök.

Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke a jelenlegi politikai viszonyok között nem tart működőképesnek egy kisebbségi kormányt. Szerinte biztos, hogy egy ilyen kabinet lényeges döntések, reformok elfogadtatására nem lenne képes.

Olvasóink írták

  • 1. csingiz 2008. április 04. 10:33
    „T. Szerk. Úr ! Miért kell ferdíteni? Ön is pontosan tudja, Győrben a "Pro Urbe" néven szereplő társaság folyamatosan biztosította Balog J.-éknek a többséget! Gyurcsány alkalmasságát a jó idegzettel kapcsolatba hozni..? Hát ott talán még nem tart, mint az előbbi egykori városvezető, aki a vége felé már nyilvános üléseken is magába beszélt... A politikai vélekedése pedig tényleg nagyon ijesztő: katasztrofális lenne A NEMZETKÖZI visszhang!!!!
    Nem KÖVETKEZMÉNY, visszhang...Jujj de ijesztő...visszhang visszhang visszhang ....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kicsitől is tanulhat a nagy település

Börcs - Testvértelepülési kapcsolatát az elmúlt négy év alatt számos módon kamatoztatta már Börcs, a… Tovább olvasom