Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kisebbségi képviselőjelöltek bemutatása Győrben

A választásokon a megyeszékhely roma kisebbségi önkormányzatába szeretné bejuttatni embereit a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége (CÉSZ).

Képviselőjelöltjeit pénteken mutatta be a sajtónak: Császár Annamáriát, Császár Miklóst, Járóka Jánost, Czene Zoltánt és Pádár Lászlót. A sajtótájékoztatón emellett arról is szó volt, hogy az elmúlt években romlott a romák általános élethelyzete.

– Magyarországon ma több mint egymillióan vannak a cigány származású, magukat magyaroknak vallók s számuk fokozatosan nő. Jelenleg mintegy tízszázalékosra tehető arányuk a lakosság körében főként azért növekszik, mert a nem romák száma csökken. Mindemiatt az, hogy mit kezdenek a cigányokkal – morális és gazdasági szempontból –, az egész ország problémája – szögezte le Pádár László, a CÉSZ megyei elnöke és hozzátette: nem mindegy, eltartottak maradnak vagy adófizetőkké válnak. Szavai szerint a CÉSZ elmúlt húsz évben beindított programjai utóbbit szolgálták: a különböző képzések a munkába állást, az egészségőrök a szenvedélybetegségek leküzdését segítették a cigányok körében. Könyvkölcsönzési lehetőséget biztosítottak nekik és igyekezték azt elősegíteni, hogy az iskolába járás tudást is adjon, ne csak bizonyítványt. Ezeket a programokat szeretnék a képviselőjelöltek a kisebbségi önkormányzatba bekerülve folytatni.

Lakásépítési programot is kidolgoztak a cigányok érdekvédői, ami Pádár László szerint megoldaná Győr-Újváros tervezett rehabilitációját. A Cész megyei elnöke azt is megemlítette, hogy az Audi várható fejlesztése nagy lehetőséget jelenthetne a munka nélküli cigányoknak, ha célzottan képeznék ki őket a munkafeladatokra. Etnobiznisznek nevezte és a cigányságot megosztó, helytelen tendenciának tartja azt, hogy cigányszervezetek pénztámogatás miatt pártokhoz csatlakoznak.

Olvasóink írták

 • 3. Gizella02 2010. szeptember 12. 16:53
  „Megint sok lesz a megélhetési képviselő, ráadásul cigányként román képviselőként is indulnak egyesek, mivel a pénz az jól jön, főleg ha dolgozni sem kell érte.”
 • 2. kolombela 2010. szeptember 07. 08:43
  „"Magyarországon ma több mint egymillióan vannak a cigány származású, magukat magyaroknak vallók ..."
  Ők csak akkor cigányok, amikor a segílykét követelik.”
 • 1. pmc 2010. szeptember 06. 14:58
  „"az Audi várható fejlesztése nagy lehetőséget jelenthetne a munka nélküli cigányoknak"

  hát erre kíváncsi leszek ...mennyien mennek oda melózni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödször is nagydíjas a győri Ablakcentrum Kft.

Harminchét termék kapta meg idén a Magyar Termék Nagydíjat, és több pályázat részesült nívódíjban,… Tovább olvasom