Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Kisebbségek előtérben a Krúdy-szalonon

Ötödik alkalommal rendezték meg minap a Krúdy Gyula-középiskolában a Krúdy-szalont.
A rendezvény idei témája a kisebbségek kultúrája, művészete volt. Nagy Attila igazgató szerint ma, a gazdasági válság idején elengedhetetlen a toleranciára való nevelés.

„Azt a szemléletet adjuk át diákjainknak, miszerint először meg kell ismerni az idegen kultúrákat, s csak utána összevetni a miénkkel, de semmiképpen sem megszüntetni. Bízom abban, hogy ha a rádióban meghallanak egy ma megismert dalt, akkor lesz mihez kötniük, s nem az elutasítás jut majd eszükbe, hanem az érdeklődés" – mondta az igazgató. A Krúdy-szalon vendégei voltak megyénk kisebbségeinek képviselői, tőlük személyesen s interaktív kiállításokon ismerhették meg a diákok történelmüket, kultúrájukat, gasztronómiai hagyományaikat és magyarországi jelenlétüket.

Az aulában felállított pavilonok a cigány, a horvát, a lengyel, a német, az örmény és a zsidó közösséget mutatták be. A tanulók a szalonban hallhattak zsidó, lengyel és cigány népzenét, megismerhették a német, a cigány és az erdélyi néptáncot, s egy kiállításon a diákok kisebbségeket bemutató fotóit, valamint erdélyi festőművészek alkotásait is. A nemzetiségek ételkülönlegességeit is meg lehetett kóstolni, azokat – a hagyományokat követve – az iskola szakképzős tanulói készítették el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasói kérdés: folyamatos a szemetelés

Már nagyon dühös vagyok amiatt, hogy újra meg újra – hol zsákokban, hol anélkül – a háztartási szemetet egyesek a győri Bercsényi liget 22/A elé öntik, rakják. Tovább olvasom