Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kisebb árhullám a Dunán - Győrben szombatra várják a tetőzést

A győri tetőzés szombaton, 400 cm körül várható a jelenlegi adatok alapján, tehát várhatóan nem éri el a rakpart szintjét.
Az ÉDUVIZIG aktuális árvízvédelmi tájékoztatója

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában a Duna felső szakaszának térségét újabb csapadékzóna érte el, a Traun és az Enns vízgűjtőjén, valamint a Bécsi-medencében több helyütt mértek 50 mm-t meghaladó csapadékösszegeket. Jellemzően 20-40 mm között volt az 1 nap alatt lehullott csapadék mennyisége.
Igazgatóságunk területén az elmúlt 24 órában nem mértünk számottevő csapadékot.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna felső szakaszán az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására újabb kisebb árhullám alakult ki.
Alsó-Ausztiában, Kienstock térségében jelenleg árad a folyó, 573 cm-es a vízállás. A csütörtök reggel kiadott osztrák előrejelzés szerint az árhullám tetőzése a csütörtök éjszakai órákban várható az ausztriai folyószakaszon.

Az osztrák prognózis beválása esetén az árhullám tetőző vízszintje Nagybajcsnál kismértékben meghaladhatja az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (470 cm). A készültségi szint átlépése már várhatóan a holnapi napon bekövetkezik. Az árhullám tetőzése Nagybajcsnál szombatra várható, jelenlegi adataink alapján 500 cm alatti vízállással .A tetőző vízszintre vonatkozó pontosabb prognózis a kienstocki tetőzést követően adható.

Győrnél a vízszint a szerda esti órákban átlépte a 270 cm-es szintet. Az érkező újabb árhullám holnap átlépi a 350 cm-t is. A győri tetőzés szombaton, 400 cm körül várható jelenlegi adataink alapján, tehát várhatóan nem éri el a rakpart szintjét. (430 cm)

Az érkező árhullám miatt többletvízhozam átadása várható a Dunán Rajka térségében, ezért a szükséges vízkormányzási munkák miatt a Központi védelemvezető a Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz Dunakiliti gátőrjáráson 2013.09.19. 18 órától a I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.

A meteorológiai és hidrológiai helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, és a friss információk és előrejelzések ismeretében prognózisunkat pontosítjuk - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Németh József
központi védelemvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkoló autónak ütközött Győrben, majd elhajtott

A rendőrség szemtanúkat keres a hétfői eset kapcsán, ami a győri Semmelweis utca 8. szám alatt… Tovább olvasom