Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Kiscsillag és Sziámi, a II. Győri Alter-Pop Fesztiválon

A Győri Alter Party rendezvénysorozat már több mint öt éve gazdagítja Győr város kulturális életét alternatív koncertekkel. Az igényes pop- és rockzene legnevesebb és legfrissebb képviselői egyaránt megfordultak a PÁGISZ és ÁMK színpadán, mellettük elő- és utózenekarként most az SOS! és a Wakachuka zenekaroknak nyílik lehetősége a nagyközönség előtt fellépni.
Ezt a hagyományt folytatva és bővítve rendezték meg tavaly februárban első ízben a nagyobb szabású I. Győri Alter-Pop Fesztivált, ahol többek között a Pál Utcai Fiúk és a Colorstar is fellépett. Úgy látszik a sikeres rendezvény hagyományt teremtett, ugyanis február 22-én már a II. Győri Alter-Pop Fesztiválra kerül sor, ahol a Kicsillag és a Sziámi koncertjein lehet bulizni (utóbbi főként „Az Isten álljon meg!" című új albumának anyagát mutatja be), de fellép a győri SOS! és a Wakachuka is.

Kiscsillag zenekar

Érdemes 19 órára odaérni, ugyanis a győri SOS! zenekar nyitja a fesztivált, akik jelenleg készülő első lemezükről mutatnak be dalokat. Zenéjüket a hagyományos rockzenétől szokatlan hangszerelés, az elektronikus és más zenei stílusok behatásai teszik érdekessé. A kísérletező, újító törekvéseket ügyesen ötvözik táncolható, lüktető ritmusokkal, így koncertjeik mára a győri fiatalok kedvenc bulijaivá váltak. A fesztiválra egy különleges - két dobfelszerelést és egy percussion-t is felvonultató – ritmusszekcióval érkeznek.

A rendezvénysorozatnak önálló honlapja is működik a www.alterparty.pagisz.hu címen, ahol a friss információk, koncertajánlók mellett a koncerteken készült fotók is megtekinthetők, valamint ingyenes letöltések, linkek, és fórum is megatlálhatóak.
A '80-as évek zenei mozgalmából kinőtt Sziámi zenekart Müller Péter Sziámi és Gasner János (GAS) neve fémjelzi. Kettejük személyisége adja azt a légkört, amiért az együttes a magyar underground egyik igazi legendája. A Sziámi ma is egy independent alternatív zenekar, amelynek egyre karcosabb a zenéje, ami mindig megújul, így mára ugyanakkor egyre letisztultabb és finomabb is. Semmivel össze nem keverhető zenei – és szövegvilág, határtalan „népzene".

A Sziámi

A Sziámi körül zajló események és a zenekar ténykedései sem mindennaposak! Guinness világrekord-döntéssel (a világ leghosszabb élő koncertje 48 óra non-stop. Ld. Guinness Book of World Records 2007. Stop Press) kerültek a figyelem központjába. Működtetik a SONGWRITERS’ Klubot (a legjobb magyar és külföldi zenészek és költők hetente új dalokat mutatnak be, a zenekar pedig példamutató házigazdaként minden alkalommal új számmal jelentkezik). Alapító- házigazda zenekara a Sziget Fesztiválnak.

További infok: www.sziami.hu , www.kiscsillagzenekar.hu ,  myspace.com/soszenekar , www.wakachuka.hu 
Mindeközben nem tétlenkedtek, egymást követő két évben két új lemez is megszületett: A 2006-ban „Fogjad már meg!" címmel megjelent CD sok zenei stílust ötvöz, a tavalyi „Az Isten álljon meg!" című album pedig anyag, szellem és erő ötvözete amivel a Sziámi korunk egyik legjobb anyagát tette le. A lemez inspirálója és közreműködője a fogyatékkal élő, színészek alkotta Baltazár Színház. A hangzás erőteljes, a zene összetéveszthetetlen, a szövegek brutálisan költőiek és csak kicsit viccesek, az üzenet mindenkinek szól, aki az "előrelátó csecsemő" mellé az ahhoz méltó következőt akarja megszerezni. Fél kilenckor kezdődő győri koncertjük törzsét az új lemez dalai alkotják, de persze egy kis visszatekintésre is lesz lehetősége a Sziámi rajongóknak!

A győri Wakachuka zenekar

A 22:30-kor színpadra lépő Kiscsillag egy komolyan vett hobbizenekar, negyvenkörüliek garázsrock-zenekara, amely úgy alakult, hogy úgy alakult - Lovasi András vezérletével ős-Kispál tagokból, kiegészülve Leskovics Gáborral a Pál Utcai Fiúk frontemberével.

A név többek között arra (is) utal, hogy mi(lyen) volt, amikor még a Kispál és a Borz nem volt „nagy csillag". Kétségtelen, hogy a Kiscsillag gyakran egy laza házibulizenekar benyomását kelti, improvizatív, poénos és önirónikus konferálással. A hangzás friss, egy kicsit nyers, „inkább roll, mint rock", helyenként egy kicsit retro, mindezek tetejébe a Lovasira jellemző tartalmas és cinikus, költői ugyanakkor a Kispálnál is merészebb, szókimondóbb szövegek.

A Kiscsillag debütalbuma (amely megjelenésekor az év albuma címet is elnyerte) legalább akkora izgalom és felüdülés, mint a Bandi a hegyről lemez volt annak idején.

Lovasiék várhatóan februárban két számos maxit jelentetnek meg az interneten terjesztve, valamint megjelenik a Fishing on Orfű című szám videoklipje. A zenekar februárban megkezdi az új lemez felvételeit, ami a a tervek szerint március végén, április elején jelenik meg. A koncerten ennek a dalaiból is hallhatunk majd jópárat!

A bulit záró Wakachuka az egykori – Győrben jól ismert – Vér és Arany két tagja Szilágyi Balázs és Weibl Zoltán agyából kipárolgó gondolat eredményekéntközel 2 év várakozás után - szinte váratlanul - egyszer csak lett. A dob-basszus groove-ra felépülő gitáros, énekes zenéhez párosul egy kis szaxofon és egy sereg, jó kezekben lévő ütőhangszer.

Zenéjük egyedi, és mégis ismerős, stílusuk sokszínű és mégis egységes, legyen szó akár alternatív kicsengésről, egymással társalgó szólókról, meredek lüktetésről vagy amolyan tudatosan elmerengő Tom Waits-es érzésről. Rockos szerzeményeket követhet bossa-nova vagy épp shuffle, lényegük ugyanaz: Wakachuka

Jegyek elővételben a HÍD Irodában (tel: 314-261), és a McDonalds CD boltban (Baross u. 23.) febr. 22 –ig 16 óráig 1600 Ft, a rendezvény napján a helyszínen 18:30-tól 1900 Ft

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyermektragédiák megelőzéséért

Az egy éven felüli gyerekek majdnem fele balesetben hal meg a KSH adatai szerint – mondta… Tovább olvasom