Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kiscsikó született a Veresben

Mindenki nagy örömére néhány nappal ezelőtt újabb lóval gyarapodott a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium istállója.
Liliom, a két éve Pápáról érkezett magyar félvér egy életerős kancacsikónak adott életet. A névadó egyelőre várat magára, mert nincs egyetértés a választást illetően. Vígh Attila lovasszakoktató, edző a hagyományokat követve egy hazai földrajzi nevet ragasztott rá, Lajtának hívja. Mások, miután a kicsi június elsején, Tünde napján született, így becézik. Persze a keresztelő várhat, főleg hogy a gondozóknak kisebb gondja is nagyobb most ennél. A jövevény 13 nappal a várt időpontnál előbb született, és azóta is lázas. Egy antibiotikum-kúrán már átesett, s ha lappangó gyulladásról van szó, remélhetően hamarosan meggyógyul tőle. Szerencsére nem viseli meg a betegség, barátságos és rendkívül eleven, főleg ha anyja vigyázó tekintetétől kísérve, a tanpályán ugrándozhat.

Az iskolában már két évvel ezelőtt felvetődött, hogy fedeztethetnének egy kancát. Elvégre a diákok a lovak tartásáról, az állatok egészségéről is tanulnak, így legalább végigkísérhetnék egy csikó születését és nevelkedését. A Veres történetében nem az új jövevény az első szaporulat, 15 éve, amikor a szakmát oktatni kezdték, két lovat, majd később egy újabbat vemhesítettek. Így született Tátika, Zeusz, illetve Vadvirág, akinek nevét az intézmény 14 éves hagyományokkal rendelkező, népszerű lovasversenye őrzi azóta is.

Képünkön Matics Dávid, Kovács Zsófia, a Veres tizenegyedikes, lótartó, -tenyésztő szakos tanulói, Liliom, valamint június elsején született kiscsikója. Fotó: H. B. E.
Képünkön Matics Dávid, Kovács Zsófia, a Veres tizenegyedikes, lótartó, -tenyésztő szakos tanulói, Liliom, valamint június elsején született kiscsikója. Fotó: H. B. E.


A csikó a tervek szerint hivatalosan ősz végén kapja meg – apja után – az oldenburgi fajta bélyegzést. Arról, hogy marad-e az iskolában, még nem hoztak döntést, bár vevő már most volna rá. Egy ló felnevelése nagy felelősség, energia és nem utolsósorban rengeteg pénz. De a kérdéssel hat hónapig, az elválasztásig még biztosan nem kell foglalkozni. Ez idő alatt a kancát is kímélik, az oktatási feladatokat átmenetileg a „munkatársai" veszik át...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pünkösdi hétvége képekben - rengeteg fotó

Számos esemény volt eddig megyénkben pünkösd hétvégéjén. Csokorba gyűjtöttük a galériákat. Tovább olvasom