Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Kisalföld-receptek 10: Anci néni már bejelölte a könyvet

Virbán Tiborné Anci néni évekkel ezelőtt a lányától kérte ajándékba a Kisalföld-előfizetést. Mint elmondta, szereti a friss helyi híreket, és mert hűséges olvasóként kedvezményes áron juthat hozzá a Kisalföld receptes könyveihez. Anci néni példányával együtt már közel háromezer Kisalföld-receptek 10. kötet fogyott el.

Lánya egy éve Londonban él, de a Kisalföld-előfizetést nem mondták le. Mert édesanyja, a konyhában mindig finomat főző Anci néni, ragaszkodik kedvenc újságjához. És a kedvezményekhez, melyek a hűséges olvasókat megilletik.

"A receptjeimmel, a házilag készített sajtjaimmal hat éve már szerepeltem a Kisalföldben. Nem is kérdés, hogy azóta is olvasom a lapot, szeretem, mert friss és érdekes. És amint hírét veszem, hogy újabb szakácskönyv érkezik, arra is bejelentem a hűségkártyás igényemet" – meséli határozottan, kedvesen, bár a súlyos hangszálműtétje miatt kissé halkan Virbán Tiborné.

"Hát mit mondjak, a családom szereti, ahogy főzök. Bár, ahogy elmeséltem már egyszer, nem voltam én sem mindig konyhatündér. De azért némi tapasztalatom már van a fakanál mellett" – mosolyodik el, miközben belelapoz a legújabb Kisalföld-receptek könyvbe.

"Amint kézbe vettem és belenéztem a könyvbe, tudtam, hasznos lesz nagyon. A kezdő háziasszonyoknak nagyon praktikus, hiszen azokat az apróbb konyhai trükköket is tartalmazza, amelyről általában a szakácskönyvek hallgatnak.

Én például az édesanyámtól tudtam meg, hogy a rántott hús készítésénél ahány tojás, annyi kanál tej kell a panír elkészítéséhez. Ettől a hús pirosabb és puhább is lesz. És most hol olvasom ezt a praktikát? Hát a Pető István által írt könyvben. A másik több száz mellett. Aki ilyet tud, az lehet igazán jó szakácsnő vagy szakács otthon."

Kisalföld-receptek 10: Anci néni már bejelölte a könyvet
Kisalföld-receptek 10: Anci néni már bejelölte a könyvet

A kötet kezdő háziasszonyoknak tehát szinte kötelező, a haladóknak pedig ajánlott. A receptek között ugyanis számos olyan van, amely gyors, egyszerű és gazdaságos ételek elkészítését segíti. Ám még egy fontos jellemzőjük van a recepteknek, melyeket a saját fortélyainak felfedésével kínál olvasóinknak Pető István mesterszakács.

"Átlapoztam már a könyvet. Házias ízek kerülnek terítékre. Olyan ételek, melyek otthon is nagyon jól elkészíthetőek. Nagyon szerethető ételek ezek. Elsőként egy palacsintarétest fogok elkészíteni belőle."

Anci néni most ismerkedik a kötettel. Mint meséli, szinte minden lap tartogat újabb és újabb meglepetést. De ahol különösen sokat időzik, az a praktikák rész.

"A szakácskönyvek többsége recepteket ad csupán, de ez ennél több. A praktikák közül mindegyik használható és segíti a háziasszonyt. Hogy csak egyet kiemeljek, végre valaki leírja, egy evőkanál miből hány dekának felel meg. Sokáig nem volt mérlegem vagy nem vettem elő, így tudható, cukorból, sóból, hány evőkanálnyi kell, ha dekában adják meg az összetevőket."

Pető István hasonlóan gondolkodott, mint Virbán Tiborné, amikor a kötetet összeállította. Tudta, mire van szükségük azoknak, akik finomat akarnak főzni. Mint elmondta, ezek a receptek kipróbáltak, és ha úgy készítik el őket, ahogy ő leírta, mindegyikre garanciát vállal.

Háromezer fogyott belőle. A Kisalföld-receptek 10. kötetének első nyomását olvasóink szinte azonnal elkapkodták. Közel háromezer fogyott el eddig belőle.

Van, aki ajándékba vette meg, de ott ragadt a konyhapolcán. Mint elmondta, azért, mert megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy férjének, gyerekeinek változatosan és jót főzzön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr olimpiai bajnoka Szilágyi Áronról: `2-3 olimpián még rengeteg örömöt szerezhet nekünk´

A győri születésű Hámori Jenő 1956-ban 23 évesen nyert olimpiai aranyérmet kardvívásban. A biokémia professzorát a 22 éves Szilágyi Áron csodálatos diadaláról faggattuk. Tovább olvasom