Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Kis visegrádi négyek

Győrújbarát ismét új testvérkapcsolatot épített ki, ráadásul most egyszerre három külföldi kisrégióval. Cseh, szlovák és lengyel mikrorégió településeivel szövődött szoros kapcsolata a Győr melletti községnek. Mint ahogyan magukat tréfásan nevezik, ők a „Kis visegrádi négyek”.
– Igazából semmi köze nincs a mi kapcsolatunknak a visegrádi négyekhez. Ez egy kistérségi, s ahogy partnereink nevezik magukat, mikrorégiós kapcsolat – siet leszögezni Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát polgármestere.
A szlovákiai Garam menti mikrorégióból egy magyar, határközeli települést kerestek, s találtak meg Győrújbarátban, hogy a lengyelekkel, csehekkel együtt testvérkapcsolatot építsenek ki. A sokoróaljai település élt az alkalommal, hiszen egy ilyen kötődés számos előnnyel jár a jövő, értelemszerűen a település gyermekei, fiataljai szempontjából.

Gyümölcsöző kapcsolat

– A fiatalok megismerhetnek más népeket, azok kultúráját. Így megtanulják azt, hogy más emberekkel miként kell élni, elfogadni azok szokásait, hagyományait. Ugyanakkor gyerekeinknek gyakorlati hasznuk is van a kapcsolatokból, hiszen míg ők csereüdülésre mehetnek Szlovákiába sítáborba, addig az ottani gyerekek hozzánk jöhetnek nyaralni – magyarázza a polgármester.
Az első négyoldalú protokoll-látogatás után azonmód a szerződés, majd egy közös európai uniós pályázat előkészítésébe fogtak a „kis visegrádiak".
– A Poprádhoz közeli találkozón, ahol a lengyel és cseh partnerek is részt vettek – kapcsolódott a beszélgetésbe Komjáti János jegyző –, ott volt az unió követe is, akinek bemutattuk Győrújbarátot, s bizony felkeltettük az érdeklődését. Úgy váltunk el, hogy ezt a kapcsolatot mindenképpen folytatni kell. Minderről tájékoztattuk a település képviselő-testületét, akik megbíztak bennünket a további együttműködés előkészítésével.

Közös pályázat

A megbízást tett követte, hiszen a következő találkozón már egy uniós pályázatot is elkészítettek a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására. Ez egy mintaprojekt, amit tovább hasznosítanak az adott országokban.
– Mindegyik országban most lesznek a helyi választások, addig szeretnénk konkréttá tenni a pályázatot. Igazából nálunk már néhány éve folyik a hátrányos helyzetű fiatalokkal való foglalkozás, jelentős eredményeket értünk el. Ezen a közös pályázaton további pénzügyi forrásokhoz juthatunk abból a pénzből, amit az unió csak a kistérségek fejlesztésére fizet ki. S a négyes együttműködés ebből a szempontból is előnyös Győrújbarátnak – mondta el Juhászné Árpási Irma.
A projekt ellenőrzésre és az eredményesség mérésére vonatkozó részét szakértők bevonásával az önkormányzat dolgoztatta ki, az egészet a polgármester és a jegyző fogja össze. A programban részt vevő intézmények és azok szakemberei folyamatosan egyeztetik elképzeléseiket és cserélik ki tapasztalataikat.
A mai napig folyik az egyeztetés, s a tervek szerint szeptember közepén írják alá a konkrét pályázati anyagot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedübörögtek a Cobrák

Felhajtott vászontetőkkel gördültek be kedden Győrbe a második magyarországi Cobra-találkozóra… Tovább olvasom