Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Kis kutatókat is fogadtak az egyetemek

Győr–Sopron - Játékos, érdekes, titokzatos – ezekről a jelzőkről először nem a tudomány jut az eszünkbe, de pénteken a Kutatók Éjszakája nevű program keretében kontinensünk számos felsőoktatási intézményében megbizonyosodhattak róla az érdeklődők, hogy igenis a laborokban szórakoztató módon ismerhetők meg a modern technológiák. Győrben, Sopronban is.

– Ahogy csak tudod, úgy tekerd! – kiáltották Árpás Milánnak, aki még csak középiskolás, de tudja, hogy edző szeretne lenni. Ezért is használta ki az idei Kutatók Éjszakáját arra, hogy megismerhesse a korszerű állapotfelmérési módszereket a sporttudományi laboratóriumban. A kíváncsi fiatal maga ülhetett fel a szobakerékpárra a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán, mellkasára pedig műszereket rögzítettek, amelyek egy számítógéphez csatlakoztak.

Azt már Bánhidi Miklós főiskolai tanár, a rekreációs szak felelőse mondta el, hogy a diák szívfrekvenciáját figyelik. Úgy véli, sokan nem tudják, hogy karukon nem csak oktatnak. Ahhoz, hogy korszerű ismereteket tudjanak átadni, a friss nemzetközi tudományos információkat is figyelembe véve folyamatosan kutatásokat is végeznek. A rekreáció tudományos megalapozottságának különböző technológiáit pedig ilyen alkalmakkor, mint a mostani, minden érdeklődőnek be tudják mutatni. Hasonlóképp nyitotta meg tegnap délutántól laborajtajait a kis kutatók előtt a Széchenyi István Egyetem is Győrben.

A sporttudományi laboratórium módszereivel ismerkedhettek az érdeklődők. Képünkön Szalóki Richárd a számítógépnél, Árpás Milán a kerékpáron. Fotó: H. Baranyai Edina
A sporttudományi laboratórium módszereivel ismerkedhettek az érdeklődők. Képünkön Szalóki Richárd a számítógépnél, Árpás Milán a kerékpáron. Fotó: H. Baranyai Edina


Ollóvágta és papírművek

Sopronban már délután elkezdődött a Kutatók Éjszakája – a gyerekek nagy örömére. A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának aulájában vidám és kíváncsi gyereksereg vette körül az asztalokat, ahol papírból és fából készültek a különleges – és hazavihető – ajándéktárgyak. Nagy népszerűségnek örvendett „Pista bácsi ollóvágtája", ahol a fehér kemény papír néhány ügyes ceruzavonás és az ollóval való bűvészkedés után változott állattá, növénnyé vagy akár épületté a kívánságok szerint. A nagyobbakat lenyűgözték az ötletes, a fizika törvényszerűségeit játszva bemutató fajátékok, de rácsodálkoztak a gyerekek és persze a szüleik is az automata gépekre, az igazi kutatókat segítő és kiszolgáló berendezésekre is. 

Hasonlóan nagy érdeklődés kísérte a többi helyszínen is a programokat, amikkel csak egy baj volt: nehéz volt közülük választani.

A gyerekek számára óriási élményt jelentettek a papír- és fajátékok, a gépek és műszaki berendezések.
A gyerekek számára óriási élményt jelentettek a papír- és fajátékok, a gépek és műszaki berendezések.

Olvasóink írták

  • 2. Lárika 2008. szeptember 29. 22:06
    „Sopronban vettünk részt a programokon. Alig akartunk hazajönni :-)))) Köszönöm a szervezőknek és mindenkinek, akinek a munkája benne volt :-))))”
  • 1. Tabornok 2008. szeptember 28. 14:52
    „Végre egy joó dolog, aminek mindenki örülhet és csak előre viszi az emberek gondolkodását. Remélem, hogy évente legalább két alkalommal megszervezik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve működik a Téti kistérségben pedagógiai szakszolgálat

Sokoróalja - Tizenkilenc település fogott össze Sokoróalján, ahol más kistérségekhez képest nagyobb… Tovább olvasom