Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Kis köröket futnak a diákok

A törvény ez év szeptemberétől felmenő rendszerben bevezeti a mindennapos testnevelést a diákoknak, ugyanakkor a magyar tornatermek erre nem állnak készen az ombudsman szerint.

A több mint 1800 lelket számláló Enesén állandó problémát jelent a tornaterem szűkössége, rossz állapota. A gyerekek nemhogy bordásfalra mászni, de még egy nagyobbat ugrani sem tudnak a belmagasság miatt.
A kormányzat ígéretet tett rá, hogy a jövőben lesz lehetőség a mindennapos testnevelés infrastruktúrájának fejlesztésére pályázni.

– Kétezer-kettőtől kezdve több éven keresztül beadtuk a pályázatunkat sportcsarnok építésére, sajnos minden alkalommal elutasították. Majdnem százkilencven gyerek testmozgását kell biztosítani, ami egyre nehezebb – mondja Mesterházy József polgármester, aki bízik abban, hogy sikerül megvalósítani Enese régi álmát: egy átlagos, fenntartható sportcsarnok építését.

De nem csak Enese van nehéz helyzetben: veszélyes és hiányos felszereltségű a tornatermek 20 százaléka Szabó Máté ombudsman legutóbbi jelentése szerint. Közölte: nem megfelelőek az iskolai testnevelés és a diáksport intézményi feltételei, ez pedig akadályozza a magas szintű testi és lelki egészséghez való jogot.

A Gárdonyi Géza-iskola az egyik legnagyobb Győrben, a tornaterme mégis szűkös. Fotó: H. Baranyai Edina
A Gárdonyi Géza-iskola az egyik legnagyobb Győrben, a tornaterme mégis szűkös. Fotó: H. Baranyai Edina


Az új köznevelési törvény előírja, hogy mielőtt állami kézbe kerülnek az alapfokú oktatási intézmények, mérjék fel az állapotukat és ez a tornatermekre is igaz – mondta Széles Imre, a megyei pedagógiai intézet vezetője. Mint közölte, ilyen felmérést az intézmények fenntartói egyébként is végeztek – eddig ez ötévente volt gyakorlat –, jelenleg azonban külön kiemelt kérdés a testmozgásé, mivel a törvény ez év szeptemberétől felmenő rendszerben bevezeti a mindennapos testnevelést a diákoknak. Széles Imre hozzátette, a felmérés során komplex módon kell majd megvizsgálni, hogy egy-egy iskolába hány gyerek jár, s ehhez képest milyen testmozgási lehetőségeik vannak.

– Árnyalja a képet az is, hogy a törvény valójában heti öt testnevelésórát ír elő, de ezekből legfeljebb kettő óra más formában is kiváltható – iskolai sportkörrel, versenyszerű sportolással –, s a lényeg maga a testmozgás. E célból már a labdarúgás területén a Győri ETO FC-vel is felvettük a kapcsolatot annak érdekében, hogy jó gyakorlat megteremtésével állhassanak az iskolák rendelkezésére.

Ugyanakkor Széles Imre bizakodó, mert a kormányzat ígéretet tett rá, hogy a jövőben lesz lehetőség a mindennapos testnevelés infrastruktúrájának fejlesztésére pályázni.

Erre többek között a győri Gárdonyi-iskolának is szüksége lenne, ami évtizedek óta kinőtte hajdani polgári iskolai kereteit, azon belül a 9-szer 20 méteres termet, amit 700 diák használ. Szalai Ferenc főigazgató elmondta: határán van az iskola annak, hogy még meg tud felelni a majdani követelménynek. Ez ugyanis körülbelül heti 50 tornaórával jelent majd többet, vagyis a 75 helyett 125 tanórában használnák a termet, amihez a helyiség túl kicsi. Az iskola elképzelései szerint a problémát egy új épület oldaná meg, aminek a kézilabdapálya adhatna helyet.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2012. január 12. 08:56
    „Szerintem is ökörség ez a tornacsarnok-építés.
    Biztos van udvara az iskolának, lehet ott is mozogni, sportolni. A szabad levegőn egészségesebb is, mint egy összeizzadt levegőjű tornateremben.

    Egyébként ha lenne ésszerűség a jogszabályban, akkor pl. egy hétvégére szervezett 8 órás kirándulással le lehetne tudni nyolc testnevelésórát. És a kirándulás is egészséges!”
  • 1. duc_de_Orbieu 2012. január 10. 16:20
    „Sportcsarnok Enesére? Ugyan minek egy 2000 fős lélekszámú településre (már ha van ennyi lakója a településnek. A falu. A falu, ahol élek Németországban nagyságrendileg akkpra mint Enese és még sincs önálló sportcsarnoka. Érdekes erre lenne pénz, jobban mondva fordítanának pénzt, de az úthálózat felújítására meg nincs. Fordítva ülik meg a lovat. Itt pont fordítva van: a legutolsó utca is le van normálisan aszfaltozva, nem pedig gödrös, igaz csportcsarnok nincs (a szomszéd kisváros 3 km-re van).”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átirányított vizesek helyi vezetők nélkül

Január elsejétől új jogszabály szakította ketté a vízügyi igazgatóságokat: elvileg megalakult a… Tovább olvasom