Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kis béren is nagyok a terhek

A legtöbbet adózó nemzetek közé tartozunk Európában. Havi bruttó 275 ezer forintos jövedelemből jelenleg 47.154 forintot adóznak a magyar munkavállalók.

Sajtóhírek szerint akár a tavaly bevezetett egykulcsos adó eltörlését is a pénzügyi segítség feltételéül szabhatja Magyarország számára a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Hogy miért negatív a nemzetközi megítélése az egységes 16 százalékos személyi jövedelemadónak, arra is van magyarázat.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának dr. Szikora János, az adóhatóság egykori elnöke által aláírt tanulmányában olvasható: „Az egykulcsos adózás a kelet-közép-európai országok sajátossága, a világ fejlettebb országaiban általában a többkulcsos adózást tartják igazságosnak."

A tanulmányból kitűnik: Magyarországon kívül Bulgá-
riában, Szerbiában, Oroszországban, Ukrajnában, Litvá-
niában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Észtországban és Lettországban egykulcsos az adó. A legtöbb országban 3–5 sávban határozzák meg, hogy mekkora teher illeti a béreket (Norvégia, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Szlovénia, Olaszország, Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, Belgium, Hollandia, Svédország), de akad olyan is, ahol 8–9, Luxemburgban 17(!) különböző mértékű szja van érvényben.Az EU számos tagállamában nem terhelik szja-val az alacsony keresetűek bérét. Finnországban van a legmagasabban az a sáv, amelytől adózni kell: csak havi bruttó 312 ezer 500 forintnak megfelelő jövedelemtől kell gazdagítani a munkavállalónak az államkasszát. Franciaország az alacsony jövedelműek nullás szja-ján túl a többet keresők számára is rendkívül kedvező adókulcsot szab ki: havi bruttó 293 ezer forintig 5,5 százalék az elvonás, s a következő sávba tartozókat illetően is (650 ezer 750 forintos fizetésig) mindössze 14 százalék. Luxemburgban a 17 adókulcs közül a nálunk is alkalmazott 16 százalékossal a bruttó 472 ezer 450 forintos havi jövedelemtől számolnak. Havi bruttó 275 ezer forintos jövedelmet véve példaként táblázatukból jól látszik: ez a kereset több országban is adómentes, s kevesebbet vonnak le belőle szja gyanánt Hollandiában (2,3 százalék), Norvégiában (12,55 százalék) és Spanyolországban (15,66 százalék) is, mint itthon. Nálunk többet az egy kulcsot alkalmazó országok közül csak Észtországban (21 százalék), Szlovákiában (19 százalék) és Lettországban (25 százalék) adóznak a munkavállalók.

A munkabérből azonban az szja-n túl mindenütt vonnak járulékokat is. Natkay Péter, a PMX Consulting Group Adótanácsadó Kft. adószakértője elmondta: Magyarországon a 16 százalékos szja-n kívül a bruttó bér 10 százalékát nyugdíjjárulékként, 1,5 százalékát munkaerő-piaci járulékként, 7 százalékát egészségbiztosítási járulékként utalják az államkasszába. A bruttó 202 ezer forintig kereső magyar munkavállalók szerződésbe foglalt fizetésük mindössze 65,5 százalékát vihetik haza, az ennél magasabb fizetéssel rendelkezők pedig még többet adóznak.

Esetükben a 27 százalékos adóalap-kiegészítés miatt 20,32 százalék az adókulcs, vagyis gyakorlatilag kétkulcsos adórendszer van Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 1. kisember1 2012. január 12. 07:15
    „bruttó 275 ezer forintos jövedelemből jelenleg 47.154 Ft ot adóznak és a leadózott pénzből még a 27% áfa és egyéb adók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszantó a várakozás a `felesleges´ pirosnál Győr felé - videó

Ménfőcsanak felől és az 1-es út felől Győrbe érkezve is bosszantja egy lámpa a közlekedőket. Több olvasónk jelezte: sokszor indokolatlanul fogja meg őket a piros. Tovább olvasom