Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kirándulás, kis árubemutatós jogsértéssel?

Győr–Bécs - A fogyasztóvédők az árubemutatóval egybekötött kirándulások kapcsán országosan 86, régiónkban 100 százalékosan, azaz minden vizsgált esetben feltártak jogsértést.

A témában szerdán osztrák és hazai szakemberek egyeztettek.


Az árubemutatóval egybekötött kirándulások első hallásra csodásnak tűnhetnek, ám sok esetben olyan árut, eszközt is rásóznak a (többnyire idős) résztvevőkre – akik jóhiszeműen fogadják el az árusok ajánlatát –, amelyekkel kapcsolatban ha reklamálnának, fogalmuk sincs, hol tehetnek panaszt. Simon Istvántól, a fogyasztóvédelmi felügyelőség regionális igazgatójától tudjuk: tavaly és idén is a régióban végzett próbavásárlások mindegyike hagyott némi kívánnivalót maga után.

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója elmondta, a vásárlók, de az eladók sem ismerik az úgynevezett elállási jogot, azaz hogy a vásárlóktól nyolc napon belül kötelesek lennének visszavenni az árut, ha meggondolják magukat. A megtévesztésnek, a különböző címek alatt történő pénzkipréselésnek széles a tárháza, mindenesetre egy kellemes kirándulással egybekötött árubemutatón a résztvevők nagyobb része könnyebben nyitja ki a tárcáját és ír alá bármilyen hivatalos papírt.

˝A megyéből sok helyről érkeztek. Mentem én is, kecsegtetőnek tűnt, hogy ajándékot ígértek. A csali nálam is bejött, a szervezők azt mondták, nyertem, gratulálnak. Rábeszéltek egy gyapjútakaróra, vesztemre aláírtam a papírt. Néhány nap múlva nemcsak a takarót, de a nyereménynek hitt ajándékot is elvitték˝ – P.-né Magdi bánja már, hogy rászedték, s mint mondta, a rábaközi faluból ez volt az első, s egyben utolsó ilyen útja.

A három éve kezdődött és máig tartó régiós együttműködés az osztrák és a hazai szakemberek között előszobája a határon innen és túl tartó ellenőrzéseknek, így a jogsértések feltárásának is. 

Portálunk kérdésére Peter Zinggl, a Burgenland Tartományi Hivatal család- és fogyasztóvédelemmel foglalkozó főreferense úgy nyilatkozott, Ausztriában az árubemutatóval egybekötött kirándulásokat a miénknél szigorúbban szabályozzák, a gyógyhatású készítményeket például száműzték a piacról. A kiskaput ez ügyben épp hazánk jelentheti, így a jövőben a korábbinál is nagyobb szükség van az együttműködésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tinik fotókon - Lányok villanófényben - Galéria

Gyönyörű lányokat fotózott Magyarósi Péter, köztük Stefanits Franciskát, aki Szépek Szépe versenyen… Tovább olvasom