Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Kirándulás a csodák kertjében és a zene városában

Győr-Bécs - A győri Móra Ferenc iskola média szakos diákjai ausztriai kirándulásuk alkalmán látogatást tettek Sisi királynő rezidenciájában, a Scönbrunn-i kastélyban, és annak felülmúlhatatlan parkjában. Majd útjuk Bécs belvárosába vezetett.
A szeszélyes időjárás sem szegte kedvüket a Móra iskola fiataljainak, lelkesen vágtak neki Ausztria fővárosának felfedezésére. A program a Schönbrunn-i kastély látogatása és a belváros megismerése volt.

Az út első állomása Schönbrunn-ba vezetett. Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága, évente másfélmillió látogató keresi fel. A monda szerint a Schönbrunn elnevezés 1612-ből származik, amikor Mátyás császár egy vadászat közben rátalált a Szép Kútra (azaz a Schöne Brunére).

Az épületet a XVIII. században építették a Habsburgok nyári rezidenciájaként. Itt élt Ferenc József és felesége a bájos Sisi. Megannyi japán és amerikai turista kíváncsi a szépséges és titokzatos Erzsébet királynő lakhelyére. A kastély 1441 helyiségből áll, ebből 45 látogatható. A belső tér rokokó stílusú, a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos aranylemezekkel díszítettek.

A palota kertje igazi kuriózum. A diákok bebarangolták a hatalmas, 1 négyzetkilométeres területet. Az ősz tarka színei még lenyűgözőbbé tették a tájat. A park legmagasabb pontján elhelyezkedő ív alakú 20 méter magas épületről, a Gloriette-ről bámulatos kilátás nyílik a belvárosra. Az út a kastélytól egy nagyon meredek kis ösvényen vezetett fel, melyet egy tó és egy labirintus is keresztezett. Az ámulatba ejtő látvány kárpótolta fárasztó sétát. A gyerekek el is kattogtattak párszáz képet emlékül.

A park érdekessége, hogy itt található a világ legrégebben működő állatkertje, és, hogy a világon először ebben született 1906. július 14-én elefánt.

A természetet elhagyva a nyüzsgő belvárosban folytatták útjukat a kirándulók. Az épületeket a gótikus és a barokk stílusirányzatok határozzák meg. A Szent István Katedrális égbe szökő tornyaival, a Császári Palota pompás kupoláival és a Bécsi Állami Operaház, valamint a Szépművészeti Múzeum monumentális méreteikkel elképesztő látványt nyújtottak. Bécs azon nagyvárosok közé tartozik, melyek bővelkednek gondosan ápolt parkokban, terekben.

Elválaszthatatlan részei a város központjának a kávéházak - több mint száz kávékülönlegességből válogathatnak az érdeklődők. Ez a hely az édesszájúak központja is, temérdek édességbolt kínálja finomabbnál-finomabb csokoládéit a chilistől a vilmoskörte ízig. A hagyományos Mozart bonbonok mellett Mozart-puding, Mozart-joghurt és Mozart-turmix is kapható már az üzletekben.

A Ringstrasse-t bezengi Mozart zenéje. Amatőr zenevirtuóz vizes poharakon szólaltatja meg az ország nagyjának műveit, s kápráztatja el az arra járókat.

A sétálóutcákban világmárkaboltok tucatjai sorakoznak. A cipővel és táskával teli kirakatoknál a csapat hölgy tagjai kissé lemaradoztak.

Bécs az örökkévalóság jelképe, a múlt és a jelen egyszerre van jelen épületeiben. Ahogy az ember sétál a szűk kis macska-köves utakon, és nézi a krém színű házakat, olyan érzete támad, mintha kis ékszerdobozok közt lépkedne.

A diákok nagyon jól érezték magukat a „sógoroknál" és élményekkel gazdagon tértek vissza a kevésbé szép de annál kedvesebb „vizek városába".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei önkormányzat is segít a bajbajutottakon

Táplánypuszta - Hat lakásos sorház égett ki Táplánypusztán pénteken hajnalban. A 24 lakó, köztük 12… Tovább olvasom