Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kipróbáltuk az új Flirt vonatot Győr és Sopron között! - fotók, videó

LCD-kijelzőn figyelhetjük, hol jár épp a vonat, a WI-FI meg csak úgy hasít az utastérben. Jártunk a mozdonyvezető fülkéjében is - érdemes kattintani!
November elején állított csatasorba a GYSEV három új, Flirt típusú motorvonatot Győr és Sopron között.

Miután ígéretet kaptunk a vonattársaságtól arra, hogy a mozdonyvezető fülkéjéből tesztelhetjük le az új szerzemények egyikét, a kisalfold.hu munkatársainak nem is kellett több: rögtön vonatozni indultunk.

Az IC-k 16 percet csak "vernek" a Flirtökre

A hagyományos GYSEV-színekbe öltöztetett, zöld-sárgára festett Flirt-motorvonat nap mint nap 10 óra 37 perckor indul a kisalföldi megyeszékhelyről a Hűség városába. Menetideje 1 óra 20 perc.

Ez három perccel gyorsabb menetidőt jelent a 4 óra 5 perckor induló reggeli személy vonathoz képest, s 8-9 perccel lassabbat a gyors vonatokhoz képest. Az IC-k pedig 16 percet csak "vernek" a Flirtökre.

Flirtre szállni ugyanakkor olcsóbb, mint gyorsvonatra vagy IC-re - utóbbi szerelvények ugyanis pótjegy kötelesek. Mi fejenként 1680 forintot fizettünk a menetjegyért. A gyorsvonatra a jegy 1830 forint, míg IC-re 2130-2580 forint között mozog a tikett másodosztályon a megye két legnagyobb városa között.


Így közlekednek a Flirtök a Győr-Sopron vonalon 

Győr-Sopron: 6.46, 10.37, 13.30, 14.02, 18.36

Sopron-Győr: 4.47, 11.37, 15.27, 16.21

Megjegyzés: ez változhat, de az biztos, hogy a személyvonatok esetében napi háromból kettő FLIRT-motorvonat (68%) a vonalon.

LCD-kijelzőn figyelhetjük, hol jár épp a vonat

Ennyi matematika után nézzük, mit tudnak a Flirtök. Első körben a vonat plafonjára szerelt LCD-kijelző böki ki a szemünket. Utóbbi segítségével mindig nyomon követhetjük épp hol jár a szerelvény, s mennyire tartja a menetidőt.


Akcióban az új Flirt Győr és Sopron között - fotó: GYSEV

Hasonló utastájékoztató rendszer tudomásunk szerint a hazai vonalakon csak a Railjeteken van, igaz, ott még térképet is figyelhetnek az utasok. Ne legyünk azonban elégedetlenek: egyrészt így is roppant hasznos újdonság az LCD-kijelző, másrészt állítólag hamarosan ezeket is frissítik térképpel.


Ide kattintva tekinhetik meg a Railjetről írt videós riportunkat!

Ingyen WI-FI: csak úgy hasít a net az utastérben

A modern utastérben három dolog szembetűnő még. A tisztaság - ebben a cseppet sem elhanyagolható tényezőben a GYSEV mindig is utcahosszal jobb vol a MÁV-nál -, ami nyilván abból is adódik, hogy vadonatúj vonaton ülünk.

A következő örömhír pedig elsősorban a fiataloknak szól: a Flirtön csak úgy hasít a WI-Fi. Kóny magasságában posztoltunk egy fotót a Facebookra: nem akartunk hinni a szemünknek, hogy alig pár másodperc alatt a kép már fenn is volt a legnépszerűbb közösségi oldalon.

Végül, de nem utolsósorban: a Flirtön automatikusan lehet szállítani kerékpárt. Vagyis a kirándulóknak nem kell külön "focizgatni" az ügyfélszolgálaton, hogy "legyenek kedvesek olyan kocsit a szerelvényhez csatolni, mellyel a bringák is utazhatnak".

Aki szeret két keréken túrázni, jól tudja: hiába voltak sokszor korrektek a MÁV-dolgozók, nem mindig tudnak - különösen nyáron - kerékpárszállító kocsit biztosítani a győri állomáson.


A GYSEV Zrt. első új Flirt motorvonata forgalomba állítása előtt a Keleti pályaudvaron. Fotó: MTI

"A vonat gyorsulása remek, s jól is tartja a sebességet"

Ideje bekukkantanunk a mozdonyvezető fülkébe is. "Közhelynek tűnhet, de valóban nagyon jó a Flirtöket vezetni. Ami az utasoknak sokkal fontosabb: rendkívül pontosan lehet ezekkel a szerelvényekkel a menetidőt tartani. A vonat gyorsulása remek, s jól is tartja a sebességet.

A végsebessége 160 km/óra, de ezen a vonalon a sínszerkezet 120 km/órát bír el maximálisan. Mi most átlagosan 100 km/órával haladunk. Az út elején egy alig 1-2 perces késést hamar behoztunk, vagyis semmi nem indokolja, hogy eltérjünk az áltagtempótól" - kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Horváth Tamás, a Flirt mozdonyvezetője.

"Sokkal komfortosabban utazhatnak, mint a buszokon"

"Közel egy éve vezetek Flirt-szerelvényt - a mostani új motorvonatok és a tavaly decemberben érkezett első generációsak között nincs túl sok különbség -, elsősorban a Sopron-Szombathely-Szentgothárd vonalon dolgozom.

Ott szembetűnő, hogy egyre több utas választja ezeket a szerelvényeket, hisz sokkal komfortosabban utazhatnak, mint a buszokon. A Flirtöket a mozgássérült emberek is kis segítséggel könnyedén használhatják.

Jó érzés volt már többször látni, hogy a kerekesszékkel érkezőknek nem kellett az emelőt megvárniuk, mivel az utastársak segítettek nekik a felszállásban" - folytatta Horváth Tamás.


A GYSEV első generációs Flirt vonata, mely 2013 decemberében állt csatasorba

Egyetlen ajtó választja el a mozdonyvezetőt az utasoktól

Ami a hagyományos szerelvények és a Flirtök között még nagyon eltérő, hogy a motorvonatokon a mozdonyvezetőt egyetlen ajtó választja el az utasoktól.

"Igen, ez valóban érdekes helyzeteket szülhet. Nem egyszer előfordult már, hogy az utasok betévedtek a fülkémbe. A többség ilyenkor inkább zavarba jön, s azonnal eltávozik, de van, aki kicsit körül szeretne nézni. Erre azonban nincs lehetőség, hisz azért vagyok itt, hogy az utasokat biztonságban eljutassam A-ból B pontba.

Győr-Sopron és Sopron-Szentgotthárd között a sínre tévedő vadakra figyelni kell: ha sikerül időben észre vennem az állatot, akkor jó eséllyel meg tudok állni: szerencsére nagyon erősek a Flirt fékjei" - mondta búcsúzóul Horváth Tamás, aki havonta hatszor szállítja az utasokat Győr és Sopron között.Kicsit mi is beleszerettünk a Flirtbe

Nos, írásunkból jól látszik: kicsit mi is beleszerettünk a Flirtbe. Főleg annak tükrében, miután "döcögősen" jutottunk haza a gyorssal. Az biztos, hogy a szóban forgó gyorsvonat kerekeire ráférne a centírozás.

Ráadásul végig saját, gyakran haldokló mobilnetünket használtuk a világhálón.Újabb három GYSEV FLIRT állt forgalomba

Újabb három FLIRT motorvonatot állított forgalomba az elmúlt napokban a GYSEV Zrt. A vasúttársaság vonalain így már összesen hét modern, villamos motorvonat szállítja az utasokat. A most szolgálatba állt, zöld-sárga FLIRT-ök Győr és Sopron között, valamint a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd szakaszon szállítják az utasokat.

A GYSEV Zrt. tavaly decembertől idén áprilisig állította forgalomba az első zöld-sárga FLIRT-öket. A vasúttársaság a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal teljes felújítását és villamosítását megvalósító projekt keretében szerezte be az első négy modern motorvonatot.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. tavaly jelentette be, hogy a két vasúttársaság közös projektje keretében, az EU Kohéziós Alap társfinanszírozásával a MÁV-START 42, a GYSEV pedig 6 újabb FLIRT motorvonatot szerezhet be. Az új flotta első járműveinek októberi átadását követően a GYSEV Zrt. újabb három zöld-sárga FLIRT-öt állított forgalomba. Ezek a motorvonatok a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal mellett már a Győr-Sopron szakaszon is közlekedhetnek.

Az új járművek forgalomba állításának köszönhetően a regionális közlekedésben a Sopron-Szombathely szakaszon a közlekedő vonatok 81 százaléka, a Szombathely-Szentgotthárd vonalon a 77 százaléka, míg Győr és Sopron között a személyvonatok 68 százaléka esetében szállítja az utasokat FLIRT motorvonat.

A GYSEV Zrt. és a MÁV-START Zrt. közös projektje keretében további három zöld-sárga FLIRT motorvonat érkezik a vasúttársasághoz, amelyek várhatóan jövő tavaszig állhatnak forgalomba a GYSEV Zrt. vonalhálózatán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyú helyett XXL-es tankcsapda Péren! - fotók

"Péren a Petőfi utcában kátyúzásba kezdtek. Csak ezt táblával elfelejtették jelezni minden irányból"… Tovább olvasom