Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Kinyomozták a mérgezést

Győr-Moson-Sopron - Romlott körözöttből készített ételektől betegedett meg húsz ember, kórházba pedig további tizenketten kerültek pár napja Győrben. Aggodalomra még sincs ok, a mérgezés nem valóságos eset, csak élelmiszerlánc-biztonsági szimuláció.

Régiónkban nem jellemző az illegális élelmiszer, s bár előfordult, hogy meg nem engedett vagy egészségre ártalmas összetevőt találtak egy-egy termékben, az elmúlt két évben élelmiszer-eredetű mérgezést sem kellett felgöngyölíteni. Azért, hogy szükség esetén mégis rutinosan történjen a nyomozás, rendszeresen rendeznek a szakemberek számára gyakorlatot.
Lezárult az idei háromnapos országos akció, amely megyénkben Győrt érintette. A szimuláció szerint húszan megbetegedtek, tizenketten pedig kórházba kerültek azok közül, akik ugyanazon munkahelyi büfé körözöttes szendvicséből vagy körözöttel töltött paradicsomából ettek. A riasztás reggel érkezett az élelmiszer-biztonságért felelős állat-egészségügyi igazgatóság ügyeletére. Tíz szakember kezdett lázas nyomozásba, hogy felgöngyölítse a mérgezés szálait.

Dr. Kámán Károly, a laboratórium vezetője egy olyan szalmonellavizsgálatot szimulált a fotó kedvéért, amely a mérgezés felgöngyölítéséhez is szükséges volt. Fotó: K. Cs.
Dr. Kámán Károly, a laboratórium vezetője egy olyan szalmonellavizsgálatot szimulált a fotó kedvéért, amely a mérgezés felgöngyölítéséhez is szükséges volt. Fotó: K. Cs.

– Az ellenőrök kiszálltak a büfébe, mintát vettek és kiderítették, hogy nem helyben, hanem egy győri hidegkonyhán készültek a szendvicsek, amely Szombathelyre is szállít – avatta a szimuláció részleteibe a Kisalföldet dr. Szabó Tamás megyei igazgató főállatorvos. – Ott, mint kiderült, öten kerültek kórházba mérgezéssel. A túrót egy borsodi nagykereskedőtől vásárolta a konyha, aki nem csak nekik küldött belőle. Az ottani kollégák pedig azt derítették ki, hogy a túró egy nyírségi tejüzemből származik. A vizsgálatok, a mintavétel, a fertőtlenítés elrendelése, a nyilvántartások ellenőrzése, a jegyzőkönyvezés és a kollégák, társhatóságok, valamint az országos irányító központ értesítése és minden más életszerűen történt a három nap alatt. Elégedetten értékeltük a szimulációt, a tapasztalatokat tegnap Budapesten cserélték ki az országos akció résztvevői. Ha fény derült valami hiányosságra, így még időben pótolhatja ki-ki a maga területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hilton épülhet Győrben

Győr–Budapest - A Kisalföld információi szerint akár a Hilton-lánchoz tartozó ˝Garden Inn˝… Tovább olvasom