Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Kinyitnák a nyitott határátkelőket

Zsira–Fertőrákos - Külön uniós munkabizottság alakult a határátlépést megtiltó osztrák határozatok ügyében. A magyar fél tárgyalni akar Burgenland tartományi vezetésével.

Zsirán tárgyalásos úton, Fertőrákoson nyomásgyakorlással szeretnék elérni, hogy gépjárművekkel a valóságban is átkelhessenek az államhatáron. A két településen eddig kevés sikert értek el, elsősorban az osztrák fél elutasítása miatt.

– A felszínen jó a kapcsolat Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) között, a valóságban azonban az üzleti érdekek érvényesülnek – mondta el Dorogi Árpád, Zsira polgármestere.

- Arról már letettünk, hogy a meglévő úton autóval is átmehessünk Ausztriába – folytatta Dorogi Árpád, Zsira polgármestere.  A napokban is tárgyaltunk a szomszédos település polgármesterével. Az elkerülőút megépítésébe már beleegyeznének. Ki kell jelölnünk a nyomvonalat, és remélhetőleg uniós pályázaton nyerhetünk forrást a beruházáshoz.

Hallgassák meg a Nap Rádió riportját!

Fertőrákoson vasárnap estig gyűjtötték az aláírásokat, amelyeket még ebben a hónapban átadnak a fertőmeggyesi (Mörbisch) és a szentmargitbányai (St. Margarethen) települések polgármestereinek. Palkovits János, a település polgármestere a Kisalföldnek korábban úgy nyilatkozott (Kisalföld, 2007. január 26., Földúton szabad a határ?), ha ez nem vezet eredményre, akkor Brüsszelhez fordulnak.

Mindezt akár már most is megtehetnék, hiszen külön munkacsoport alakult a határátlépést megtiltó osztrák határozatok ügyében. Dobolyi Alexandra, a csoport elnöke a Kisalföld megkeresésére elmondta, a munkacsoporthoz bárki – magánszemély, civil szervezet vagy önkormányzat –  tehet bejelentést. A jelzéseket február 20-ig várják az alexandra.dobolyi@europarl.europa.eu című elektronikus címre.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottságának egyébként minden bejelentést ki kell vizsgálnia, még akkor is, ha csupán egy megkeresés érkezett.

– Az ország különböző részeiről eddig tizenketten kerestek meg, ezért hoztunk létre a munkabizottságot – közölte az elnök. – Célunk, hogy tárgyalásos úton rendezzük a helyzetet. Személyes kapcsolataimat felhasználva szeretném összehozni a burgenlandi tartományi vezetést, valamint a három határ menti megye érintett településeink polgármestereit.

Annyit tehetünk jelenleg, hogy a feleket egy asztalhoz ültessük. Mert most az van, hogy mindenki mondja a magáét, a saját panaszát és ezek elmennek egymás mellett.

Olvasóink írták

 • 4. Baradlay 2008. február 11. 21:19
  „Miert "agyaltak" meg a ponciktereket? Mert volt egy szemet Trianon!”
 • 3. Sándor 2008. február 11. 19:57
  „Egyszerű a dolog Zsira esetében: nemLocsmánd (Lutzmannsburg)-ba kell menni termálfűrdőbe, igaz Bük egy kicsit meszebb van,de legyünk már ennyire büszkék mi magyarok is! (miért a sógorok szekerét toljuk már megint?) Aki meg odaát érzi jól magát menjen gyalog,vagy bringával!”
 • 2. Joe 2008. február 11. 17:38
  „Persze aki ismeri a torténelmet az tudja, hogy megagyalták a ponciktereket és igy maradt Sopron Magyar.”
 • 1. Nagy Árpád 2008. február 11. 07:31
  „Burgenland Trianon után került a sógorokhoz. Abból, ahogy a túloldalon viselkednek, kiderül, hogy genetikailag Ők még mindig ízig - vérig magyarok. A fő ismérvnek ugyanis eleget tesznek: magyar, magyarnak farkasa. Hívhatunk a politikusainkhoz is brüsszeli bírákat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüdőszűrés: Nincs vizitdíj, csak 300 forint

Győr-Moson-Sopron - Vizitdíjmentes-e a tüdőszűrés? Honnan hozzunk beutalót? Vannak e kiskapuk? Ezek… Tovább olvasom