Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Kinyílt a Frigyes-laktanya

Több százan voltak kíváncsiak a pénteki nyílt napon Győrben az egykori Frigyes-laktanya elszomorító állapotára. Az ingatlanra opciós joggal rendelkező fejlesztő cég vezetője és a polgármester egyaránt optimistán nyilatkozott az újrahasznosítás lehetőségéről.
Frigyes laktanya: Kattintson a képre >>
Tizenhárom év után újra megnyílt a nagyközönség előtt az egykori Frigyes-laktanya. Az esemény csak azért nem volt örömteli, mert a látogatók a valaha gyönyörű épületek szívszorító állapotával szembesülhettek. A kaszárnya lehangoló látványára mi sem jellemző jobban, mint hogy a nyílt napot szervező Győr City Center Kft. által megfizetett biztosító – tartva az esetleges balesetektől – csupán egyetlen épület kinyitásához járult hozzá. Az érdeklődők között volt Kővári Ferenc. A győri nyugdíjas elmondta, hogy 1955-ben katonaként táncolt a laktanya báltermében, amely akkor még méltó volt a városhoz. A szovjet beköltözés, valamint a rendszerváltás utáni csaknem másfél évtized aztán megtette a hatását. „A Frigyes-laktanya mára Győr szégyenfoltja lett" – tette hozzá a nyugdíjas.

A nyílt napon Bertold Riehl, az ingatlanfejlesztő cég ügyvezető igazgatója elmondta: optimistán tekintenek a jövőbe, és bíznak abban, hogy az első épületek 2005 őszén megnyílhatnak. A német üzletember megismételte a Kisalföld szeptember 10-i cikkében egyszer már megjelent tervek legfontosabb elemeit.

Ezer embernek adna munkát

Eszerint a laktanya műemléki védettségű, romjaiban is impozáns épületeiben a felújítás után szálloda, apartmanok, kávézók, éttermek, divatüzletek és irodák kapnának helyet, míg az alakulótérből egyfajta főteret csinálnának, ahol akár koncerteket is lehetne rendezni. A kft. a regionális buszpályaudvar fölé egy bevásárló- és szabadidőközpontot építene, és megtörténne a Schlichter-villa rekonstrukciója is. Bertold Riehl megerősítette: a beruházás 60 millió euróba, azaz körülbelül 16 milliárd forintba kerülne. A komplexum számításaik szerint ezer embernek adna munkát, és hozzávetőlegesen ugyanannyinak biztosítana megélhetést maga az építkezés.

Sokan voltak kíváncsiak arra, mivé lett a rendszerváltás óta eltelt tizenhárom évben az egykori laktanya.
A győri városvezető optimista

Balogh József polgármester ugyancsak optimistán nyilatkozott a fejlesztésről. „A Frigyes-laktanya ügye még soha nem állt ilyen közel a megoldáshoz. Az önkormányzat támogatja a befektető törekvéseit" – fogalmazott. A politikus felsorolta a következő időszak teendőit a rendezési terv módosításától a megoldandó közlekedési gondokig. Központi kérdésnek és egyértelműen városi feladatnak nevezte a Tihanyi Árpád úti aluljáró megépítését, mert anélkül a Baross híd képtelen lenne levezetni a megnövekvő forgalmat. Beszámolt arról, hogy januárra pecsét kerül a kiviteli tervekre. Utána már „csak" három és fél, ötmilliárd forintra lesz szükség az aluljáróhoz.

Garancia nincs, pénz van

Bertold Riehl a Kisalföld kérdésére, miszerint van-e garancia arra, hogy nemcsak a bevásárlóközpont készül el, hanem valóban megújul a laktanya is, elmondta: garancia nincs, mert „valami akkor kész, ha elkészült", de a teljes fejlesztésre van pénzük. Úgy tervezik, hogy először az új multifunkciós központ, valamint az északi és a déli legénységi épület rekonstrukciója valósul meg.

Lapunk utalt a cég pécsi problémáira, ahol az általuk az önkormányzattól megvásárolt területen a grandiózus tervekkel szemben évek óta semmi nem történt. Az ügyvezető kifejtette: a baranyai fejlesztés áttervezés alatt áll, de jövő tavasszal megkezdődhetnek a munkák.


Korábban >>

A városé legyen megint a Frigyes (2002-06-18) >>
Akció a Frigyes-laktanyáért (2002-06-11) >>
Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Felújított épületben a rakétaszázadok (2003-07-25) >>
Jungi: megoldás a Figyes-laktanyára (2002-07-22) >>
Mi legyen a Frigyes-laktanya helyén? (2003-11-14) >>
Vita a laktanyáról (2002-09-19) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérült fiatalok életkezdése a tét

A „Győri Fogyatékos Fiatalok Oktatásáért” Közalapítvány hatodik éve segíti a sérült kis-… Tovább olvasom