Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Kinőtte Győr a belvárosi teraszokat?

Vajon van-e elég terasza Győrnek? – hiszen egy kellemesebb nyári hétvégén gombostűt sem lehetne leejteni a belvárosban, főként rendezvény idején.

Bővítésre, új terület kijelölésére mégis csak egy vállalkozó kért engedélyt.

Láthattuk szombaton, a Széchenyi tér átadásának estéjén, hogy telt házzal működnek a belvárosi teraszok, helyet bajosan talál a későn érkező vendég. Győrben körülbelül 60 terasz működik, a vállalkozókkal bérleti szerződést kötő útkezelő szervezetet arról kérdeztük: nincs-e igény további helyek üzemeltetésére.

Gottwald László főelőadó közölte: ha lenne is erre igény, az esetek döntő többségében hely akkor sem volna. Minden vendéglátóhely teljesen kihasználja a frontját, s már csak más üzletek rovására terjeszkedhetne.

Idén egy vállalkozó igényelte a bővítést és egyetlen kérelem sem érkezett arra vonatkozóan, hogy új teraszt nyithasson valaki Győrben. S ha már itt a nyári szezon, tegyük hozzá: panaszok sem érkeztek az útkezelő szervezethez a teraszokon tapasztalt állapotok miatt.

A Baross úton egész nap ez a kép fogadja nyáron a járókelőket. Fotó: H. B. E.
A Baross úton egész nap ez a kép fogadja nyáron a járókelőket. Fotó: H. B. E.

Bár hétköznap csak a helyek felén ülnek, a hétvégén – főként nagyobb rendezvények idején – valóban úgy tűnik, hogy a lakosság kezdi kinőni a belvárosi teraszokat.
A megyeszékhelyen a nyári hónapokban 1200 forintot fizetnek négyzetméterenként a vállalkozók egy hónapra, tavasszal és ősszel pedig ennek a felét teszi ki a bérleti díj. Ez láthatóan kifizetődik, a Pálffy étterem terasza – amely évek óta, de a Széchenyi téren egy éve – működik, mintegy 250 négyzetméterre kötött szerződést a várossal, s még az esősebb hétvégeken is telt házzal működött. Szabó Ervin, az étterem tulajdonosa elmondta: a cég nagyon sokat fektetett ebbe a szolgáltatásba, hiszen – hogy mást ne mondjunk – 300 igényes kivitelű széket vásárolt. S bár hétköznap csak a helyek felén ülnek, a hétvégén – főként egy többezres rendezvény napján – valóban úgy tűnik, hogy a lakosság kezdi kinőni a belvárosi teraszokat. A vendéglátónak viszont éppen ez a jó, mert ha jelentősen bővít, akkor nagyobb az esélye, hogy sokszor szellősebb, félházas teraszt üzemeltet, aminek a látványa nem csalja oda a többi vendéget. Szabó Ervin szerint egyébként szemmel látható, hogy az elmúlt években változtak a szokások és a lakosság egyre nagyobb hányada kezd rászokni a kellemes belvárosi üldögélésre, esti beszélgetésre, fogyasztásra.

Olvasóink írták

 • 8. urbaniastapista 2010. június 16. 00:22
  „Nem Győr nőtte ki, hanem a pofátlan haverok és egyéb üzletfelek kéréseinek nem áll ellent az illetékes útkezelő szervezet. A Jedlik Ányos és Czuczor Gergely utca katasztrófa. A város észak-déli, egyben Európa kelet-nyugati kerékpáros főútja út közepére belógó teraszokkal, mellettük butikok és virágboltok közterület-bitorlásaival súlyosbítva. Tiszta Balkán.
  A másik szép ügy a magát támogató Szíjjártó haver gazd. biz. tag John Bull leander kiállítása.”
 • 7. fióka 2010. június 15. 15:30
  „nem baj majd tolnak megint egy kis borítékot az illetékeseknek és nini egyből bővülnek a teraszok és természetessen a mi érdekünkben.”
 • 6. renmari 2010. június 13. 10:26
  „Én is azon a véleményen vagyok, hogy már sétára nincs is hely a Baross uton, mindig a teraszokat kell kerülgetni”
 • 5. renmari 2010. június 13. 10:26
  „Én is azon a véleményen vagyok, hogy már sétára nincs is hely a Baross uton, mindig a teraszokat kell kerülgetni”
 • 4. bernouli 2010. június 12. 11:07
  „rettentően érdekes cikk.”
 • 3. titokgyula 2010. június 12. 07:42
  „Széchenyi tér, vagy Pálffy tér, Lassan át kell gondolni.”
 • 2. nasi12 2010. június 12. 00:01
  „A Baross úton engem nem a teraszok zavarnak, hanem az újvárosból odatelepült kokerók, az altesti szakmunkásnők, és az őket futtatók randadlírozása.”
 • 1. zserbó 2010. június 11. 21:38
  „Bőven sok a terasz a belvárosban.
  Lassan a sétáló utcán is csak székeken át lehet végigmenni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg belülről, milyen milliárdos épületei lesznek a győri egyetemnek - videóval

A kisalfold.hu részt vett azon a bejáráson, ahol húsz oktató és diák társaságában megtekinthettük,… Tovább olvasom