Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Kinek lehet vendéglátós terasza?

Az ellenőrzések nem állapítottak meg szabálytalanságokat annak a vendéglátós terasznak az ügyében, amit a győri önkormányzat lakossági panaszokra hivatkozva mégis bezárat.
Zárásra ítélve: Épp akkor, amikor már tartósan meleg az idő és több a turista, megszüntették a Király utcai teraszt.
Ezzel mintegy példát statuál a belvárosi teraszok régóta vitatott ügyében, miközben egy család megélhetése kétségessé válik. A Király utcai kávéházat működtető vállalkozó, Bäthge Tamás amiatt kereste meg szerkesztőségünket, hogy augusztusban már nem nyithat ki terasza. Pedig az neki elmondása szerint létszükséglet, mert az egység belső alapterülete kicsi. Így családjának fenntartása vált kétségessé. A remélt nyári bevételből akarta tartozásait, számláit rendezni, és nem érti, hogy a sok belvárosi vendéglátós közül, aki teraszt szeretne, miért csak vele nem kötnek bérleti szerződést. Ezt hátrányos megkülönböztetésnek érzi, főleg annak tükrében, hogy az előző évek lakossági panaszaira tekintettel idén minden előírt jogszabályt szigorúan betartott.

Elúszott haszon

Nem érti, miért szúrja bárkinek is a szemét a tevékenysége, ugyanis zenét a teraszon nem szolgáltathat, vendégeit halk beszélgetésre kéri és a nyár első felében alig volt olyan este, amikor az eső nem mosta el a teraszt. Az idegenforgalom is igazából mostantól jelentett volna neki bevételnövekedést – elmondása szerint.

Az útkezelőtől és a közterület-felügyelettől annyit tudtunk meg ügyéről, hogy ellenőreik tapasztalata szerint a Király kávéház idén a terasz méretére és nyitva tartására vonatkozó szabályokat is betartotta. Mindkét szervezet a közigazgatási irodához irányította lapunkat a bővebb információ miatt. Dr. Horváth Tamás irodavezető-helyettes el is mondta, hogy már 2002-ben érkezett bejelentés a kávézó ellen. Akkor a működtetőnek felhívták a figyelmét a szabályok betartására. A tavalyi szezonban azonban az ellenőrzés felfedte a zárórán túli nyitva tartást. Idén pedig ismét olyan panaszlevél érkezett az önkormányzathoz, amit többen aláírtak. Annak nyomán a közigazgatási iroda még vizsgálódik és vezetője folyamatban lévő ügyről nem akart több részletet elárulni.

A panasz ereje

Újból az útkezelőhöz fordultunk, ahol Bartha Gusztáv intézményvezető elmondta: tavaly büntetésként nem engedték a vállalkozó közterületbérletének meghosszabbítását. Idén – kérése alapján, és mivel nem volt szabálysértési ügye – újból kiadták azt júniusra. Júliusban már várakozó álláspontra helyezkedtek, az újabb lakossági észrevételek nyomán sűrűbb ellenőrzést rendeltek el, ám azok a panaszos állításokat nem erősítették meg. A lakosok nyugalma érdekében ennek ellenére a terasz megszüntetéséről intézkedtek és hamarosan írásos indoklást küldenek a vállalkozónak.

Kérdésünkre Bartha Gusztáv elmondta, hogy más teraszokra nincs panasz vagy jóval kevesebb, mint a Király utcaira. Azokat a vendéglátósokat, akik a legutóbbi ellenőrzések tanúbizonyságai szerint túllépték a zárórát, figyelmeztetésben részesítik. Komolyabb büntetést viszont csak akkor szabnak ki, ha a szabálytalanság többször megismétlődik és a lakosok is jelzik panaszaikat. Teraszengedély megvonására egyébként eddig ritkán került sor. Hangoskodás miatt csak egy külvárosit kellett megszüntetni még évekkel ezelőtt, egy másikat pedig forgalomszervezési okokból.

Nem zajosak, sokáig nyitva tartanak

A közterület-felügyelet július 30-án és 31-én, azaz két éjszaka alatt 5 belvárosi teraszt talált nyitva jóval a kötelező 11 órás zárás után. A legutóbbi hétvégén, szombaton 4-et, vasárnap 6-ot üzemeltetett a vendéglátós az előírt időkeretet túllépve. Az ellenőrök mindezt jelentik az útkezelőnek. A büntetés a bérleti díj háromszorosának megfizetése lehet és két évre megvonható a közterület bérlésének lehetősége. Cseh Ferenc, a győri közterület-felügyelet vezetője azt nyilatkozta, hogy szervezete békességre törekszik.

Elmondta: tudja, hogy az idei időjárás nem kedvezett a vendéglátósoknak, és hogy a vendégek este tíz után szeretnek kiülni a teraszokra. A lakosok pedig szerinte sokszor türelmetlenül reagálnak. Megérti őket is. Szerinte azonban javult a helyzet: a teraszok nem zajosak, szinte észre sem lehet venni őket hanghatás szempontjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont a Gardénia helyén is

A Gardénia rt. épületeinek helyén hatalmas bevásárló- és szabadidőközpontot tervez felépíteni egy… Tovább olvasom