Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kinek kell a kapujavítást fizetnie?

Kihez fordulhatnánk, hogy végre megjavítsák az ajtót? Az biztos, hogy ha legközelebb feltörik, én leszek az első, aki feljelentést tesz a rendőrségen - írja olvasónk.
Olvasói kérdés. Két éve végezték el lakótömbünkben a szigetelést, az ablak- és ajtócserét. Szép új bejárati ajtót kaptak a lépcsőházak. A mi lépcsőházunk első ajtaját valakik feltörték, azóta nem záródik, csak kulccsal lehet bezárni. Sajnos a lakók nem zárják maguk után. Sokszor nem is praktikus, mert ha valakihez jönnek, nem tudja kaputelefonon beengedni. A hajléktalanok is beszoktak, a lépcsőfordulókban alszanak, bevizelnek, szemetelnek, elviszik a lábtörlőket. A közös képviselők azt mondják, arra várnak, hogy az ajtócserét végző cég megjavítsa az ajtót, mert még garanciális. De már lassan egy éve tart az ígérgetés és jön az ősz, újra jönnek a „hívatlan látogatók". Kihez fordulhatnánk, hogy végre megjavítsák az ajtót? Az biztos, hogy ha legközelebb feltörik, én leszek az első, aki feljelentést tesz a rendőrségen. Lakó
Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi békéltető testület elnöke adott tájékoztatást a témában. Szakértői véleménye szerint először tisztázni kell: a betörés miatt hibásodott meg a kapu vagy más okból. Ha rablók feszítik fel, rongálják meg a tömbház bejárati ajtaját, akkor feljelentést lehet tenni ismeretlen elkövető ellen. Amennyiben a rendőrség megtalálja a tettest, tőle követelhető kártérítés. Ha a háznak van biztosítása és az ilyen esetekre is vonatkozik, akkor a rendőrségi vizsgálat dokumentumai alapján a biztosítótól igényelhető a javítás költsége. Betörés, rongálás nyomainak kijavíttatása garancia keretében nem kérhető az ajtócserét végző cégtől. Ezért ha nem tett feljelentést a lakóközösség a felfeszítés miatt és ilyen esetre vonatkozó biztosítása nincs, akkor el kell döntenie, hogy megrendeli-e a kapu megjavíttatását, mert annak költségét közösen kell állniuk a lakástulajdonosoknak.
Ha nem betörés eredménye a kapu meghibásodása, akkor lehet szó garanciáról és valóban nem tarthat ennyi ideig a garanciális javítás. Ilyenkor a munka elvégzésének elhúzódása miatt a lakóközösség, a közös képviselő a békéltető testülethez (96/520-217) fordulhat. A fogyasztóvédelmi törvény módosítása óta társasházi ügyekkel is foglalkozhat a testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági póker az autistákért

Szelíd, zárkózott. A számítógép közelében azonban arca felragyog. Szeret játszani. Pókert. A… Tovább olvasom