Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kinek hoz vevőt a vásár Győrben?

A tavalyihoz hasonló számú üzlet tervez meghosszabbított nyitva tartást a győri belvárosban. Megnéztük, vajon az adventi árusok élénkítik vagy hátráltatják az üzletek forgalmát.
Nehéz eldönteni, hány üzlet tervez hosszabbított nyitva tartást advent idején, tudomásunk szerint a szám nagyjából a tavalyinak felel meg és magasabb annál, mint amennyi a hivatalos koordinátor – a Győri Ipartestület – mozgalmához csatlakozott. Hirdetménye szerint a november 30-i lámpagyújtás idején este nyolcig lesznek nyitva az üzletek, s ettől függetlenül is igaz, hogy több tucat bolt egységes nyitva tartást tervez, olyat, mint a méterárut kínáló Jakszi Bt.: december 8-tól hétköznap és szombaton 6 óráig, vasárnap 4 óráig várja a vevőket. Jakabovits Dezső üzletvezető elmondta: ez a nyitva tartás felel meg az általa képviselt Győri Bevásárló Utcák Alapítvány eredeti elképzeléseinek, s a belvárosi üzletek nem tudnak másképp labdába rúgni.

Jakabovits Dezső szerint a belvárosi üzletnek alternatívát kell jelenteni. Fotó: Bertleff András
Jakabovits Dezső szerint a belvárosi üzletnek alternatívát kell jelenteni. Fotó: Bertleff András


– Minden üzletnek érdeke, hogy kihasználja a karácsonyi szezont, mert nekünk az az év legfontosabb része. Más eszközünk pedig nincs, csak a nyitva tartás, s ha nem alkalmazkodunk az igényekhez, akkor felkínáljuk a vevőt a multiknak – fejti ki Jakabovits Dezső üzletvezető.

Nehéz igazságot tenni abban, valóban megéri-e a kereskedőknek a hosszabbított nyitva tartás. Valakinek 10, valakinek 30 százalékkal nő a bevétele, s akad, aki azt vallja: csak a reklámérték számít. Közben pedig ellenzőkből sincs hiány, a Bajcsy-Zsilinszky úti bőr-ruha bolt tulajdonosa, Szilágyi Tibor szerint nincs pénz és nem jön be több vevő, ha estig tart nyitva. Szilágyiék eddig egyszer sem csatlakoztak a mozgalomhoz, s feltettük neki azt a kérdést is, hogy akkor vajon nem az árpolitikában kell-e keresni a mellőzöttség okait. Véleménye szerint azonban a belvárosi üzletek többsége öt éve nem drágított, a parkolási nehézségek és díjak viszont komoly gondot jelentenek.

Jakabovits Dezső hangsúlyozta: ez a Győri Bevásárló Utcák Alapítványnak is kulcskérdés, kijárták az önkormányzatnál, hogy advent idején már négytől és szombaton egész nap díjtalan legyen a belvárosi parkolás.
Arról is kérdeztük a kereskedőt, vajon az adventi árusok forgalma élénkíti vagy inkább hátráltatja a boltokét. Jakabovits Dezső úgy véli: minden olyan vonzerő, ami behozza a vevőt a belvárosba, jót tesz nekik is, ha mondjuk nem takarják el az üzlet kirakatát.

Bozsoki Zoltán, a Győri Vásár Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, korábban elvétve akadt, idén nincs ilyen jellegű panasz. Felvetettük azt az észrevételt is – amit egyébként Jakabovits Dezső hasznosnak talált –, hogy állhatnának-e a Baross úti faházak másképpen is. Ha például az ellenkező irányba néz az ablaksor, az nem szigeteli el az üzletektől a forgalmat. Bozsoki Zoltán szerint ennek elsősorban esztétikai akadálya van, s a vevők már hozzászoktak ahhoz, hogy a korzón középen haladnak, ezt szolgálja a dekoráció, a kivilágítás is. A kérdés így tehát soha nem merült fel, az viszont igen, hogy a házak állhatnának beljebb, akár megfordítva is. Ennek azonban főként tűzvédelmi akadálya van: nem férne el a tűzoltókocsi – közölte az ügyvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várhatóan április elseje után lép életbe az új buszmenetrend Győrben

A győri buszokon végzett utasszámlálások véget értek, a tervezett költségcsökkentés továbbra is aktuális, ám az első szakértői anyagok kiegészítésre szorulnak. Tovább olvasom