Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Kincskeresés a Dunakapu téren

Izgalmas kincsek, hangulatos kacatok várják rendszeresen a nézelődőket a győri régiségpiacon.

Múltidéző kikapcsolódásnak, a gazdaság életszagú alapiskolájának, nosztalgiázásra késztető sétálóhelynek tartják. Sokféleképp megítélhető a győri régiségvásár. Az biztos, hogy sajátos hangulatú időívet járhat be, aki odamegy és akár remek üzletet is köthet.

Épp hét éve, 1998 augusztusában rendezte meg először az Antikexpo Kft. a győri Duna-parton a szabadtéri régiségvásárt. Ennyi idő már elég ahhoz, hogy életképességét bizonyítsa a kezdeményezés. S mit tanulhattak meg a rendszeresen oda járók? Azt mindenképp, hogy „nevesincs" dolgot csak akkor szabad megvenni, ha nagyon tetszik, ha emlékeztet valamire, de az befektetésnek nem jó. Azonban már az is megéri, ha a Káptalandomb tövében felállított standon egy ódon lát- vagy távcsőbe belenézünk és ingyen csodáljuk a Püspökvárat. Egy régi kardot kihúzva hüvelyéből egy pillanatra elfeledhetjük korunk körülményeit és a középkori várfalhoz közeli részen hősi várvédő időket idézhetünk fel. Bizony igazán illik a Dunakapu téri helyszínhez az antikvásár műfaja, tán ezért is jár ide annyi kereskedő.

Alku és szórakozás

– Eredeti szakmám ügyvéd, de mindig tetszett ez a világ. Itt az is megtörténhet, hogy valaki rátalál egy olyan pecsétgyűrűre, amit a sajátjával megegyező monogramm díszít – kezdte Briciu Melania a meseszerűnek tűnő történetet, de aztán a riportalanyára figyelő újságíró is észrevette, hogy a gyakorlott árus nyilatkozat közben is vevőit figyelte és épp az egyikről beszélt. A férfi nagyító alatt is alaposan megnézte a gyűrűt, majd annak ellenére, hogy tényleg az ő betűi voltak rajta, a kereskedő tenyerébe adta, ujjait kedves mozdulattal ráhajtotta, és javasolta, mindegyikük gondolkodjon még az üzleten, addig még megy egy kört a standok közt. Ilyen jelenetek miatt éri meg a fáradtságot Melania szerint a vasárnapi vásározás. Soproni üzletében egyre kevesebb az osztrák vevő, pedig tényleg szép szecessziós ékszereket árul, igényes utánzatokat.

Mérlegen a múlt értéke

A győri vásáron megelégszik azzal, ha megtérülnek a költségei, a helydíj és az utazásra fordított összeg és az áruk beszerzésére költött pénzt levonva a bevételből, marad 6-10 ezer forint haszna. S ha már pénzről volt szó, tettünk egy gyors ármustrát. Itt egy ónémet tálalószekrény, százéves szeneskályha, I. világháborús tábori telefon is alkudozás tárgya lehet. A legolcsóbbnak az ajándék számít. Az árusok a gyerekeknek szoktak adni egy-egy érmet, kitüntetést, kitűzőt. Pár száz forintért lehet kapni öreg játékokat, hiányos üvegpohár-készletet. Szekrények, régi bútorok, ezüsttárgyak, gyertyatartók százezer forintba is kerülhetnek. A festmények ára a húsztól százezer forintig terjed. A katalógusban jegyzett, nevesebb alkotók művei a drágábbak.

Megfiatalító régiségek

Mester Antal rádiókra szakosodott a gyűjtésben. Nagyon kitartó, akár háromszor is körbejár a régiségvásár standjai között, mert lehet, hogy csak harmadszorra vesz észre valamit, ami igazán felkelti az érdeklődését. Olyan ez, mint a kincskeresés, a „hátha most találom meg" élménye teszi visszatérő látogatóvá és az, hogy az idősebbek szerinte a régi holmik közt megint fiatalnak érezhetik magukat. Olyan dolgok veszik őket körül, mint fiatalkorukban. A szabadtéri antikkiállítás előnyének tartja, hogy számos használt, „bolhapiaci" dolog, ami nosztalgiázásra késztet, keveredik itt az antik értékekkel. Németh István vásárszervező szerint a bolhapiacok külföldön is kedveltek. Mercédeszük elé rakják ki a tehetősebb nyugat-európaiak a kiselejtezett lim-lomot és gyermekeikre bízzák az árulását. Azért, hogy megszokják a vevővel való tárgyalást, a pénz kezelését. Az ilyen vásárokat tartják a gazdaság életszagú alapiskolájának. Aki szintén így akar „tanulni", Győrött minden hónap harmadik vasárnapján teheti, legközelebb augusztus 21-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti fesztivál a főapátságban

Szent Márton hegyén, a bencés apátság ősi falai között második alkalommal rendezik meg a Pannonhalmi Művészeti Fesztivált. Az augusztus 26-án kezdődő program vendége a világhírű zeneszerző, Szofia Gubajdulina lesz. Láthatunk-hallhatunk diaporáma-előadást, népzenei koncertet, valamint nyolc színházi- és mozgásszínház- előadásokat is. Tovább olvasom