Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Kincsekkel, kódexekkel ünnepelnek

Győr - Új kiállítással ünnepli 20. ˝születésnapját˝ az egyházmegyei kincstár és könyvtár.

Az időszaki tárlaton – többek között – a gyűjtemény valamennyi kódexe, számos eddig be nem mutatott ősnyomtatványa, liturgikus műtárgya látható.

Bár a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár liturgikus műtárgyainak, köteteinek nagyobbik része öt-hatszáz éves, maga az intézmény – az esztergomi mellett hazánk egyik legjelentősebb gyűjteménye – húsz évvel ezelőtt ˝született˝. Becses darabjait korábban a székesegyházban őrizték, jelenlegi helyükre, a Káptalandomb 26. szám alatti épületbe Benkovich Ferenc plébános, pápai prelátus közbenjárásának és munkálkodásának köszönhetően kerültek.

– A püspökség kincseit a második világháború után elrejtették. Zágon József püspöki titkár, mint később kiderült, a győri karmelitákra bízta, nehogy valamelyik világi múzeum állományába kerüljenek, vagy esetleg beolvasszák, fizikai értelemben is megsemmisítsék azokat – idézte fel a történteket Kiss Tamás igazgató. – Zágon József negyvenkilencben Rómába került, megbetegedett, meghalt, így csak a hetvenes évek végén találták meg – segítséggel – a karmelita templom kriptájában ládákba rejtve az egyedülálló kelyheket, pásztorbotokat és más, felbecsülhetetlen értékű szakrális műtárgyakat.

Kiss Tamás elmondta, hogy a most 20 éves egyházmegyei kincstár és könyvtár műtárgyai gyakran szerepelnek a világ nagy kiállításain is. Fotó: B. A.
Kiss Tamás elmondta, hogy a most 20 éves egyházmegyei kincstár és könyvtár műtárgyai gyakran szerepelnek a világ nagy kiállításain is. Fotó: B. A.

A jubileumi kiállításon a magyar reneszánsz ötvösök remekei mellett a könyvtár unikális kötetei is láthatók. Így például az a XI. századi miselaptöredék, amely szinte a ˝Tihanyi alapítólevél˝-lel egyidős, valamint az a XIII. századi kódexlap is, amelyet Szent Márton-iniciáléval díszítettek, vagy a későbbiek közül a Mátyás könyvtárából származó ˝győri korvina˝, valamint a szintén XV. századi, Nagyváradon készült, 70 kilogrammos Zalka-antifonalé, énekeskönyv is.

Kiss Tamás
Kiss Tamás

– Műtárgyaink bejárják Európát, gyakran szerepelnek a világ nagy kiállításain, rendre megfordulnak még a vatikáni tárlatokon is. Ez is igazolja gyűjteményünk jelentőségét és azt, hogy értékesek a kincseink. Ugyanakkor itthon régóta azzal kell szembesülnünk, hogy ez évente csak néhány ezer látogatót érdekel. Biztos vagyok benne, ha ez a kincstár és könyvtár valamelyik olasz városban működne, sorban állnának, hogy láthassák az emberek. Reméljük, hogy ez az ünnepi tárlat, ahol – többek között – a gyűjtemény valamennyi kódexe, számos, eddig be nem mutatott ősnyomtatvány, liturgikus műtárgy látható, ráirányítja a figyelmet egyedülálló kincseinkre.

(Az érdeklődők májusig, keddtől péntekig 10–16 óra között tekinthetik meg a kiállítást.)


Kiállítások a kincstárban

Az elmúlt két évtizedben számos különleges kiállítást rendeztek a kincstárban. Így – többek között – a győri egyházmegye ezer évéről, a győri könyvkultúra múltjáról, a Győri Könnyező Szűzanya tiszteletéről, a monstranciák és az oltáriszentségek tiszteletéről, Apor Vilmosról, 1956-ról, II. János Pál pápa győri apostoli látogatásáról, a Szent László-hermáról, a győri korvináról és ˝Élő szakralitás˝ címmel kortárs képzőművészek alkotásaiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökbe fogadható rongybabák

A Győri Babaklub is csatlakozott az UNICEF Magyar Bizottsága által itthon is meghirdetett UNICEF… Tovább olvasom