Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Kincsek a virágoskert mögött

A Pérre érkezők sokszor nem is tudják, hogy az egyik Szent László utcai kerítés mögött, virágok ölelésében igazi kincsesbánya bújik meg. Ács Gyula és felesége, Teréz akkor kezdte gyűjteni a régi tárgyakat, amikor tizenöt éve, a ház eladását tervezgetve rendet raktak a padláson: családi emlékek, régi használati tárgyak garmadájára bukkantak.
Nem bírtak megválni tőlük, így a melléképületeket berendezték afféle faluháznak: az egyikben egy igazi falusi porta konyhája, a másikban egy lakószoba bújik meg, a harmadikban ház körüli eszközöket látni. A falon régi járom, nyüstölő, cséphadaró, sarló – elfeledett tárgyak, a ma emberének muzeális darabok. Meg is irigyelhetné a gyűjteményt bármelyik múzeum.

– Sokan jönnek hozzánk; turisták Angliától Amerikáig, iskolai csoportok, ahol a gyerekeket teljesen elvarázsolja ez a számukra furcsa világ. Izgatottan veszik kézbe a palatáblát, a tintásüveget, rácsodálkoznak a csatos bambisüvegekre – meséli Teréz, aki férjével hamarosan elköltözik. Ám gyűjteményük jó helyre kerül, a falura hagyják, s már keresik a helyet, ahol hasonlóan méltó módon megőrizhetik a becses darabokat. Mert mindegyik az, mindnek története van: a régi családi fotóknak, a nagy gonddal hímzett párnáknak, a monogramos terményeszsáknak, a horpadt, sokat látott katonakulacsnak, a régi bolti üvegeknek, amelyekből Teréz árulta annak idején a cukorkát.

Mint egy tájház: Ács Gyula és felesége, Teréz akkor kezdte gyűjteni a régi tárgyakat, amikor tizenöt éve, a ház eladását tervezgetve rendet raktak a padláson. Fotó: Krizsán Cs.

– Mindent eltettünk, a hurkatöltőtől a kuglófsütőig és a péklapátig, de még azokat a régi fémvereteket és érméket is, amelyeket kerti munka közben fordított ki a földből a kapa – mutatja a ház asszonya a kincseket. Köztük olyan értékes darabok is akadnak, mint a fatáblás imakönyvek – a legrégebbi 1855-ös kiadású – vagy a régi színészfényképek.
A míves tárgyak tehát maradnak, s valószínűleg melléjük kerülnek Polgár Kálmán tanár úr kincsei is. Ő közel fél évszázada ásta bele magát a falu helytörténetébe, s gyűjteménye régi dokumentumokakat, világháborút megjárt sétabotot, díszes, faragott juhászbotot őriz.

Fotó: Krizsán Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előbb családokat, aztán cégeket várnak

Lakópark kialakítása, ipari területfejlesztés, közös turisztikai program a környező településekkel… Tovább olvasom