Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Kínai gagyik nyomában – Plaza-razzián a fogyasztóvédelem

Győr – A fogyasztóvédelem szakemberei próbaellenőrzést tartottak a Plazában, a közelgő ünnep miatt főként a veszélyes gyerekjátékokra koncentráltak. A kemény büntetések miatt talán most már kevesebb kínai gagyi lepi el az országot.


Mire megtaláltuk a győri Plazában a fogyasztóvédelem munkatársait, sikerült két üzletet megijesztenünk. Mindez már csak azért sem volt szép tőlünk, mert a Nemzeti Fogyasztóvédelemi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőségének munkatársai ezúttal "csak" próbaellenőrzéseket végeztek.


Nincs kegyelem: egyre szigorúbb szabályok

Az ellenőrzésen részt vett Simon István, regionális igazgató is.

"Ezúttal főként a játékboltokra fókuszáltunk. A Plazában található játékboltban gyakorlatilag mindent rendben találtunk, néhány kisebb hiányosságot fedeztünk fel. Ilyen volt például, hogy több adapteres játékon nem tüntették fel, miszerint 8 éven aluliaknak nem szabad ilyen játékot adni. Megjegyzem: a csomagoláson és a használati útmutatón ez az információ szerepelt, csak az adapteren nem. Ez mutatja, mennyit szigorodott a törvényi szabályozás" – mondta a kisalfold.hu-nak Simon István.

Büntetések után jobban gondolkoznak a forgalmazók

Arra a kérdésünkre, hogy az internetre többször felkerült, elsőre viccesnek tűnő, ám tucatnyi veszélyes kínai játékok frontján mi a helyzet, Simon István röviden így válaszolt: "az utóbbi évekhez képest tapasztaltunk némi javulást".

Kicsit bővebben: "világjelenségről beszélünk, hisz a kínai játékok szinte mindent elárasztottak. Nagyon kevés olyan játék akad ma már, melyek nem Kínában készülnek. Ennek ellenére a veszélyes játékok betiltása meghozta a várt hatását, a forgalmazók a mostani karácsony előtt már jobban meggondolták, milyen játékokat hoznak be a távol-keleti piacról" – magyarázta a regionális igazgató.

Hat csapásirány jan. 4-ig

Végezetül szót kell ejteni arról, hogy az üzletek tulajdonosai cseppet sem lélegezhetnek fel: két hete éles ellenőrzésbe (is) kezdtek a fogyasztóvédők, s ezt az akciót egészen január 4-ig folytatják.

Főként az élelmiszertermékek, a vendéglátóipar, a közterületi árusok, a hipermarketek, a fényfűzérekkel kereskedő boltok és a gyermekjátékok jelentik a főbb csapásirányokatt – vagyis kimondottan szezonális, év végi ellenőrzésekre lehet számítani.

Olvasóink írták

 • 6. Szilágyi_Zsolt 2008. december 05. 21:59
  „Az áruk jó része nem kínai, csak ott készül. A cégek fogják a gyártósorokat, a szellemi tőkét, a minőség-ellenőrzést, mindent, aztán áttelepülnek Kínába, mert amiért a német/angol/francia/amerikai stb. munkásnak 100 eurót/dollárt kell fizetni, azt a kínai egy tányér rizsért is megcsinálja. Az a szomorú, hogy Kínában kommunizmus van, de mégsem. Az életszínvonal a kommunizmusé, de a rothadó kapitalizmus tőkéjét azért szívesen veszik. De nyugalom, hamarosan Kínai is összeroskad a saját súlya alatt, mint a birodalmak általában a történelem során. Főleg, ha a lakosai majd nyugati életszínvonalat akarnak, mert sokáig már nem tartható fenn, hogy csak dolgoznak, látszatja meg nincs. Mármint a saját kis életükben. Nemsokára meg fogják unni.”
 • 5. soproni 2008. december 05. 17:31
  „Van akinek szemét....van akinek csak erre telik!Délután vásárolgattam és azt tapasztaltam,hogy a butikokban csak lézengtek a vásárlók,a kínaiban viszont kígyozott a sor a pénztár előtt :))”
 • 4. IhászKároly 2008. december 05. 15:59
  „Albatrosznak teljesen igaza van!! Konténerszám ömlik a mocsok kinából,a kiskereskedőket meg cseszegetik!!”
 • 3. Lobbo71 2008. december 05. 13:56
  „albatrosz, Kína nélkül már nem lehet élni. Nem tudsz olyan dolgot mondani, amihez nem kell kínai áru/gép/stb.”
 • 2. albatrosz 2008. december 05. 13:40
  „Egyáltalán! Kiengedi behozni az országbaa sok ázsiai szemetet? Azt kellene büntetni,és azt,aki behozza!”
 • 1. Judytka 2008. december 05. 11:04
  „Mindenütt kínai gagyi van...nem csak a Plazaban...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjött a győri Mikulás, van zsákjában minden jó!

Győr – Csütörtökön, alig néhány perccel kilenc óra után szolid rendőri felvezetéssel, kétlovas… Tovább olvasom