Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Kínába utazik a győri Vaskakas Bábszínház

A társulat a XXI. UNIMA Világfesztiválon egyedül képviseli a magyar bábművészetet.

Kínába utazik a győri Vaskakas Bábszínház a hétvégén: az együttes a XXI. UNIMA Világfesztiválon egyedül képviseli a magyar bábművészetet - közölte Kocsis Rozi Blattner-díjas bábművész, a színház igazgatója az MTI-vel.

Mint elmondta, a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA négyévente rendezi meg a világfesztivált. Ezúttal Szecsuan tartomány székhelye, Csengtu (Chengdu) ad otthont a bábművészek világtalálkozójának, amelyen a Vaskakas a Metamorfózis című produkciót mutatja be.

A lengyel Krzysztof Rau professzor által rendezett, derűs, virtuóz produkciót három alkalommal adják elő a győri bábszínészek.

A kompozícióban fehér zsebkendőkből, terítőkből, lepedőkből varázsolnak madarakat, elefántokat, lovagló cowboyokat, szerzeteseket, szamurájokat, egyszóval egy vidám eleven világot Robert Luczak zenéjére.

Kocsis Rozi kiemelte, hogy a seregszemlére jelentkezők produkciói szigorú előzsűrizésen estek át, az előadásokat - DVD-n elküldött felvételek alapján - nemzetközi zsűri bírálta el.

A május 27. és június 3. között zajló világfesztiválon 42 ország bábművészei több száz előadást mutatnak be, a legsikeresebbeket díjazzák is.

A bábművészek egyik legnagyobb elismerése, ha egy előadás UNIMA-diplomát kap - árulta el a győri bábszínház igazgatója, utalva arra, hogy a rijekai világfesztiválon 2004-ben a Vaskakas a legjobb előadás díját nyerte el A világ teremtésének nyolc napja című kompozícióval, amelyet ugyancsak Rau professzor rendezett.

A monstre esemény konferencia is egyben, ahol a szakma kiemelkedő képviselői vitatják meg a bábművészet helyzetét, eszmét cserélnek képzésről, a művészeti ág jövőjéről.

Kocsis Rozi kiemelte, hogy a többi fellépő produkcióinak megtekintése egyfajta továbbképzéssel ér fel, és bizonyára inspirációt jelent majd számukra.

Az 1990-es évek elején Budapesten is rendeztek UNIMA Világfesztivált.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztették a szociális munka képzést

Véget ért a közel két éve zajló, "Interprofesszionális szemléletű közösségi szociális munkára… Tovább olvasom